Een terecht trotse Kees

Een terecht trotse Kees
5 februari 2018 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, hoewel ik het probeer uit te sluiten, is het vanwege de drukke werkzaamheden van nieuwe audio eigenaren soms een klus om een vrije dag in te plannen voor de ontvangst en plaatsing van de nieuwe componenten. Zo ook Kees en vandaar dat ik gisterochtend vroeg vertrok, voor een rit van zo’n vijf kwartieren. Sneeuwbuien en verdere weersongemakken trotserend. Jaja, het is me wat.
Kees woont in een ruim en modern appartement op de eerste verdieping van een luxueus complex. Gelukkig ook een lift aanwezig; de Volterra’s van Rosso Fiorentino wegen met doos en al, toch per stuk zo’n veertig kilogram, de Pathos Inpol2 zal van gelijke orde zijn en dan nog de Nottingham Analogue Dais die verdeeld is in twee dozen, die zal er ook niet ver vanaf zitten. En dan nog een Pathos In the Groove phonoversterker en een rits aan Nordost bekabeling. Dus een lift is meer dan welkom.

Ik werd hartelijk ontvangen, ondanks de verlate levertijd van de luidsprekers, waarmee zijn geduld danig op de proef werd gesteld. Maar bij binnenkomst was die ergernis gelukkig snel vergeten. En de koffie smaakte uitstekend. Ter plekke heb ik de draaitafel opgebouwd; dit keer voorzien van twee toonarmen; in de linker arm een MC mono element van Ortofon en in de rechter arm de Gold Note Donatello Gold. U begrijpt dat hierin de meeste tijd ging zitten om de tafel perfect afgeregeld achter te laten.

En zoals u ziet gaat Kees nog een stap maken met z’n hifi meubel; het huidige is een droevenis. Ik suggereerde om de televisie maar aan de straat te zetten; immers komt er toch alleen maar ‘bagger’ uit, maar dat advies werd lachend aan de kant geschoven. Dus we gaan nog een traject in van een mooi en goed audiomeubel.

Tja, na aansluiten en samen geluncht te hebben, dan uiteindelijk toch de eerste klanken. En hoe klinkt dat dan, want allemaal nieuwe componenten… Nou de basiskwaliteit hoort een geoefende luisteraar direct; vrees niet. En menig audioliefhebber zal z’n vingers er direct al bij aflikken. Maar memorabel is het dan bepaald nog niet. Dat heeft tijd nodig; beide elementen hebben minimaal 50 speeluren nodig, de elektronica, bekabeling zo’n week of twee en de speakers; ach laten we zeggen een maandje? En zelfs dan na een maand groeit een systeem nog door. Een enkele keer krijg ik zelfs na een jaar nog een bericht van iemand die me enthousiast schrijft dat het nòg steeds aan het beter worden is.

Eigenlijk is een hifi hobby een geduld beproeving! Met een terecht trotse Kees!