VOORVERSTERKERS

beter laat dan nooit

Waarom zou u een separate voorversterker wensen, terwijl er al zoveel goede geïntegreerde versterkers zijn? In een geïntegreerde zit toch altijd een voorversterker-gedeelte. De nadelen zijn; een extra kast, extra interlink, extra voedingskabel, extra kosten. Maar toch… zijn dat juist ook de voordelen.

Een paar redenen hiervoor kan ik u geven:
– De ingangstrap van de voorversterker is een eenvoudiger belasting voor de uitgangstrappen van de verschillende bronnen. Die uitgangstrappen hebben het makkelijker en daardoor wordt het oorspronkelijk signaal minder verstoord.
– De separate voorversterker regelt dus de uitgangsspanning en hoeft bijvoorbeeld geen voeding ‘te delen’ met de eindversterker. De voorversterker heeft z’n eigen voeding. Het moge duidelijk zijn; hoe beter de voeding, hoe beter het resultaat.
– Juist doordat de voorversterker z’n eigen chassis, z’n eigen voeding en eigen regelcircuit heeft, zitten de voor- en eindversterker elkaar niet ‘in de weg’.
– Een goede externe voorversterker heeft een extreem goede volumeregeling. Het volume van de bron wordt in mindere of meerdere mate verzwakt, voordat het aangeleverd wordt aan de eindversterker.
– De meeste voorversterkers hebben achter de volumeregelaar, een zgn. buffertrap. Deze zorgt ervoor dat er aan de uitgang voldoende stroom is en dat deze stroom niet meer varieert bij een verschillende stand van de volumeregelaar. Bovendien maakt dit de voorversterker onafhankelijker voor de eigenschappen van de bron. Hoe beter de kwaliteit van die buffertrap, hoe beter het eindresultaat.

De praktijk laat ook bijna altijd zien, dat fabrikanten die hun beste geïntegreerde versterkers willen verbeteren, dan overgaan/vervolgen in een losse voor- en eindversterker.

Hieronder de voorversterkers die u bij AUDIO21 kunt beluisteren:

 

Unison Research Unico PRE buizen voorversterker

De ‘PRE’ uit de Unico serie is een gebalanceerde buizenvoorversterker, in klasse A geschakeld. Kracht, dynamiek en snelheid. Buisbezetting 2 x ECC82, geschakeld in klasse A. Ingangen: 4 x RCA, 4 x XLR, afmeting 43.5 x 43 x 13 cm, gewicht 12 kg

Prijs € 2.700,– (zilvergrijs)

 

Pathos InControl 2017

Pathos Incontrol

Klasse A buizen voorversterker zonder feedback, met een separate voeding. Wat een geweldige combi en mooi afgewerkt. Onder andere 5 lijningangen, waaronder gebalanceerd. De volumeregeling is elektronisch geregeld, in 60 stappen met vaste weerstanden.

Prijs € 5.600,–

 

 

MastersounD PHL5 voorversterker

Gezien de kwaliteit een relatief erg betaalbare buizenvoorversterker. Ik ben erg gelukkig met de ingebouwde MM phonomodule en optioneel is een MC versie verkrijgbaar. Er staan 4 lijningangen voor u beschikbaar en 1 maal een gebalanceerde XLR ingang. Daarnaast dus een phonoingang.

Enkele specificaties:
Schakeling: ‘Dual Drive’ in klasse A
Buisbezetting: 5 x ECC82/ECC83
Afmeting (b x d x h): 45 x 40 x 13 centimeter
Gewicht: 10 kilogram

Prijs € 5.990,— (inclusief afstandsbediening)

 

 

Jadis - JPL voorversterker met buizen

Jadis JPL - buizenvoorversterker - 03

Jadis JPL mkII buizen voorversterker

Hoe geweldig goed de JP15 ook is, hij is toch weer te upgraden. Deze krachtpatser heet Jadis JPL mkII. De JPL mkII is een buizen voorversterker en voor hen die dat interessant vinden is de buisbezetting 3 ECC83/12AX7/7025 – 1 ECC82/12AU7. De prijs kan betiteld worden als bereikbaar en deze ultieme voorversterker is een statement in uw zorgvuldig opgebouwde set. Een ultra hoog oplossend vermogen, spectaculair dynamisch, razendsnel, neutraal en rijk van klankstructuur. Ik krijg het altijd warm, wanneer ik aan deze voorversterker denk.
De cd ingang heeft een extra buis en heeft een aangepaste gain/impedantie, waardoor u uw cd speler in positieve zin, niet meer zult terug herkennen als zijnde een digitale bron! De dynamische contrasten van deze top voorversterker zullen u keer op keer laten schrikken.

Prijs € 7.895,—

 

 

Gamut voorversterker D3i

GamuT D3i voorversterker

Deze voorversterker maakt indruk vanaf het eerste moment dat de muziek begint. Direct valt op dat het schoon, helder en precies is. Erg gedetailleerd, maar zonder dat het de luisteraar opdringt. Maar wel op een manier die alles vertelt over de opname. Maar absoluut niet op die klinische manier. Deze voorversterker geeft informatie die de ruimte van de opname beschrijft; de afmeting en de klankkleur van de akoestiek. De zangeres staat live voor uw neus. Een dynamiek die verslavend is.

Een orkest wordt met zorg en precisie neergezet met prachtige klanken en timbres. Een prettige aanwezigheid van de muziek in de luisterruimte, waarbij niets opgedrongen wordt. Griezelig prettig en comfortabel. Met een geheel eigen signatuur, is deze GamuT D3i erg dynamisch; een drumsolo is voelbaar aanwezig in de ruimte, maar met een gemak.

Wat bijzonder is, is dat de resolutie van extreem laag tot extreem hoog, heel gelijkmatig is. Alles klopt gewoon. Al met al kan het niet anders dan dat de luisteraar en gelukkige bezitter van deze voorversterker, blijvend onder de indruk is. Op het moment dat u naar een versterkerset luistert en bepaalde eigenschappen direct opvallen, zult u al vrij snel merken dat dit meestal ook weer de eigenschappen zijn waar u zich aan gaat irriteren. Niets van dit alles gaat gebeuren bij deze GamuT.
Bijkomend voordeel is dat deze voorversterker tevens een XLR ingang en XLR uitgang heeft

Prijs € 7.490,–

 

MastersounD Spettro voorversterker

De bandbreedte van 1 tot 100.000 Herz is een waarde waar we allen van dromen. Vier sets lijningangen, 1 x XLR ingang en een phono ingang. MC op specifieke aanvraag.

Enkele specificaties:
Schakeling: voorversterker met buizen in klasse A
Buisbezetting: 3 x ECC82/ECC83
Afmeting (b x d x h): 42 x 39 x 12 centimeter
Gewicht: 9 kilogram

Prijs € 10.800,—(inclusief afstandsbediening)

 

Jadis - JP80MC

Jadis JP80 buizen voorversterker met phono ingang

Opnieuw een stap verder vanaf de JPL en deze heet JP80MC. Zoals de naam al belooft, is er een ultra hoogwaardige MM en MC phono versterker aan boord. Misschien is dit wel de meest beroemde voorversterker van het edele Jadis. 4 lijningangen en 2 phono ingangen. Deze phono ingangen kunnen elk element aan, ook degene met lage impedanties. De overgedimensioneerde voeding is separaat gebouwd. Alles is in het werk gesteld om de wereld te kunnen voorzien van de beste (phono)voorversterker van de wereld.

Prijs € 18.750,–