NAGRA VERSTERKERS

Nagra, Zwitserse wereldklasse

Het Zwitserse Nagra stond immer hoog op mijn verlanglijstje. Ik had er de afgelopen tientallen jaren al vaak naar geluisterd met begeerlijke ogen en oren. Maar de grillige line-up weerhield me altijd. Edoch; toen de huidige Nagra ‘Classic’ haar intrede deed, werd mijn aantrekking weer aangewakkerd. Een duidelijk Nagra signatuur, sterk verbeterde voedingen, een logische lijn vanaf de Nagra Classic Integrated. En…. eindelijk in het najaar van 2020, de langverwachte Nagra Classic Phono! Dat laatste maakte dat AUDIO21 startte met Nagra Classic lijn. De formaten zijn altijd op elkaar aangepast, ze meten een breedte van 27,7 centimeter. Nagra is een merk waarbij de luisteraar niet bezig wil zijn met techniek, maar heel duidelijk met de muziek. Het Zwitserse Nagra is heerlijk eigenwijs, gaat z’n eigen gang en trekt z’n eigen pad; logisch dus dat Nagra zo op z’n plek is bij AUDIO21. Welkom Thuis.
.
.
.

Nagra Classic Voorversterker – Preamp

De Classic Preamp is een plaatje. Een buizen voorversterker welke zowel RCA als XLR uitgangen heeft. Kleine dingen maken dat het zo’n fijne muziekmaker is. Denk eens aan de hoofdtelefooningang aan de voorzijde, met een eenvoudig schakelaartje in te schakelen. Het kleine schakelaartje links van de meter maakt een instelbaarheid mogelijk van de lichtsterkte. Ook de gain van deze buizenvoorversterker is aan te passen op de te gebruiken eindversterker.
Feitelijk bouwt u met de Nagra Classic voorversterker en de Nagra Classic Klasse A eindversterker een hybride systeem op.
Prijs € 17250,–
Prijs € 1.990,– VFS (ontkoppelingsplaat t.b.v. voorversterker)
Prijs € 14.500,– PSU (3 outputs) upgrade voeding
.
.
.
Nagra Classic eindversterker bij AUDIO21

Nagra Classic stereo eindversterker

De 2 x 100 stuks in klasse A geproduceerde Watt’s blijken in praktijk ruim voldoende om het gros van de moderne luidsprekers makkelijk aan te kunnen sturen. De bouwkwaliteit is wat u verwacht: Zwitserse precisie. En het klinkt als een klok. Een enorme bandbreedte genereert een spectaculair oplossend vermogen.
Bij Nagra is upgraden altijd mogelijk; deze stereo eindversterker is ook in mono te schakelen, waardoor het te gebruiken is als mono eindblok.
Prijs € 15.950,– (stereo eindversterker)
Prijs € 2.150,– VFS-L (ontkoppelingsplaat t.b.v. eindversterker)
À titre personnel. Onlangs hield ik een A – B vergelijk van de Gryphon Essence voor/eind combinatie met de Nagra voor/eind. Wat uiterlijkheden betreft, kunnen versterkers bijna niet verschillender zijn. Maar wat hun weergave betreft komen ze dicht bij elkaar in de buurt. Beide systemen zijn erg aan elkaar gewaagd en een keus zal ook van uiterlijk en/of het gevoel wat een apparaat bij iemand teweeg brengt. De Nagra stond overigens op de VFS. Beide systemen op hetzelfde audiorack van Music Tools, met gelijke kabels.
Wat opvalt is dat de Nagra iets puntiger speelt, iets meer gestoken. De klank van de Gryphon is fractioneel zachter; de klank van de Nagra is net wat ‘witter’ en organischer. Wat kracht en intentie betreft ontloopt het elkaar weinig, hoewel de Gryphon ondanks alle verfijningen fractioneel fractioneel meer neigt om z’n spierballen te tonen . De Gryphon speelt iets breder, de Nagra wat dieper. De Nagra is iets organischer, maar nog niet zoals een voor/eind van Jadis. Beide versterkersets laten het gehele ‘beeld’ intact wanneer het volume laag staat. Bij veel versterkers (soms ook de duurdere!) ‘stort’ de weergave (beeld en resolutie) enigszins in.
.
.
.
Nagra Classi geintegreerde versterker

Nagra Classic geïntegreerde versterker

Feitelijk de ‘benjamin’ uit de Nagra stal, deze geïntegreerde versterker. Opnieuw 2 x 100 Watt en daarmee is praktisch elke luidspreker te besturen. De versterker is gebaseerd op de de eindversterker en de voorversterker sectie is volledig ontworpen voor de ‘Integrated’. Een relatief compacte geïntegreerde versterker met grootste prestaties. Er zijn 4 lijningangen en 1 XLR ingang waarbij de ingangsimpedantie aangepast kan worden aan de uitgangsspanning van het gebruikte component. Hierdoor is er nooit een mismatch met een aangesloten extern component. En ook hier weer de rhodium Cardas aansluitterminals voor de luidsprekerkabels.

Prijs € 19.500,–
Prijs € 2.150,– VFS-L (ontkoppelingsplaat t.b.v. eind/geïntegreerde versterker)

.
.
.
Nagra bij AUDIO21 in Heerde
.
.
.
.
Nagra phonoversterker bij AUDIO21

Nagra Classic Phono buizen phonoversterker

De Nagra Classic buizen phonoversterker is uiteraard geschikt om elk MM èn MC element aan te kunnen sturen. Ze is te schakelen in stereo- en mono en de gain is aan te passen aan het gebruikte element. Bovendien zijn er een drietal plaatcorrectie curves te kiezen; de belangrijkste is natuurlijk R.I.A.A. maar ook is te opteren voor Teldec en Columbia. Begeerlijk is de MC versterking, welke middels een Nagra Custom Made step-up trafo plaatsvindt.
De gebruikte buizen worden onderworpen aan de strengste selectie criteria en het zijn de E88CC, ECC81 en ECC83.
En Nagra zou Nagra niet zijn, als deze superieure phonoversterker alsnog niet te upgraden is middels de separate Nagra Classic PSU voeding.
Prijs € 20.500,–
Prijs € 1.990,– VFS (ontkoppelingsplaat t.b.v. phonoversterker)
.
.
.
Nagra PSU

Nagra Classic PSU

Vrijwel elk Nagra apparaat kan een upgrade ondergaan met de separate PSU. Niemand zal meer betwisten in de high-end audiowereld en belang van een goede stabiele en schone voeding. De PSU heeft 3 outputs.
Elk component in de audiowereld kan beter gemaakt worden door een upgrade voeding. Ook Nagra en wat u gelijk ervaart bij het aansluiten is meer diepte, meer breedte, meer contrasten en klinkt nòg makkelijker. De precisie waarmee de uitvoerenden in de ruimte afgebeeld worden komt op een extreem hoog plan. Mijn tip; alleen gaan luisteren wanneer u eraan toe bent; want eenmaal gehoord… afijn, u begrijpt me.
Prijs € 14.500,– (3 outputs)
.
.
.
.

Nagra Classic DAC

Zoals elke Nagra, is de Classic DAC een zeer analoog- en rijk klinkende machine. Begeerlijk en op termijn zelfs te upgraden met een separate voeding. Een unieke luisterervaring, waarbij de rust opvallend is. De mate waarin de detaillering in de muziek weergegeven wordt is werkelijk bijzonder.

Prijs € 22.950,–

.

.

.

Nagra Classic VFS ontkoppelingsplaten

Uiteraard weet Nagra hoe belangrijk ontkoppeling van apparatuur is. Wanneer u een Nagra unit op zo’n plateau zet, hoort u gelijk wat er gebeurt. Deze VFS (fibration free system) plateau’s zijn er in twee uitvoeringen waarbij de zware versterkers op de VFS-L gezet worden. De ingefreesde puntjes zijn precies passend voor de voeten onder de apparaten.
Het systeem bestaat uit twee boven elkaar geplaatste platen, welke ontworpen zijn om mechanische trillingen te elimineren. Het staat prachtig en tilt uw Nagra systeem naar de ‘next level’. De verschillende plateaux gebruiken een andere compliantie om een specifiek bereik van mechanische frequenties te absorberen.
Prijs € 1.990,– VFS
Prijs € 2.150,– VFS-L
Prijs € 375,– Spike kit set