GAMUT

wat voor de een emotie is, kan voor de ander een feit zijn

Wereldklasse uit Denemarken heet GamuT Audio. Het onmogelijke wat men zich in het noorden gesteld heeft als doel, is nagenoeg gehaald. Nagenoeg? Ja, want het enige wat nog echter is, is het echte. GamuT wordt gemaakt door liefhebbers en is bedoeld voor liefhebbers.

GamuT biedt een compleet assortiment van elektronica, luidsprekers en kabels. Elk onderdeel is gemaakt en gebouwd om te voldoen aan extreem hoge kwaliteitseisen. En natuurlijk is elk GamuT product perfect afgestemd om u het echte GamuT gevoel te geven wanneer ze samen gebruikt worden! Als u het wilt; een totaalconcept.

Men streeft naar een levensechte, stabiele en dynamische presentatie. En ik kan u verzekeren; dat is gelukt. De fysieke aanwezigheid en energie die u doorgaans voelt bij een live concert, zult u vanaf de 1e seconde ervaren. GamuT houdt alle natuurlijke timbres intact.

Bij ons zijn alle modellen te beluisteren; dus de geïntegreerde Di150LE, de voor- en stereo eindversterker en de monoblokken. Nadat ik ooit op een audio show de combinatie hoorde, met hun eigen luidspreker, de GamuT RS9 als weergever, was ik ‘om’; en die beslissing nam precies 10 seconden in beslag. De sympathieke ontwerpers van dit elite merk, blijken in de praktijk erg benaderbaar te zijn, en maken zich voor de muziekliefhebber altijd vrij om over hun top-high-end merk te vertellen. GamuT is ‘geboren’ in 1980. Een merk waarbij werkelijk o-ver-al over is nagedacht; niets is aan het toeval overgelaten. Dat zie je, dat voel je, dat ruik je, dat HOOR je.

Kenmerkend voor alle elektronica van GamuT, is de enorme puurheid, de tonale reinheid en directe manier van communiceren. De mate van ongeremdheid blijkt ook uit de dynamiek en de niet-elektronische manier waarop dit gebeurt. Altijd vloeiend en rijk en echt. En altijd weet het de luisteraar te boeien. Een presentatie die daadwerkelijk als één geheel wordt gepresenteerd en dus niet een weergave die opvallende eigenschappen bezit. Dus geen bombastisch laag of ijzig, over-geaccentueerd hoog.  GamuT geluid barst van het leven, heeft een hoge informatiedichtheid en een hoge mate aan rust en heeft daarbij een natuurlijke vanzelfsprekendheid van het niveau dat u zelden tegenkomt. Een ervaren luisteraar herkent direct dat er praktisch niets het signaal vertroebelt. Een live-ruimtelijke presentatie, met een geloofwaardige samenhang van de muzikanten, in een 3-dimensionale ambiance.
Luisteraars die inzien hoe goed deze componenten zijn, zullen niet meer de drang voelen om na aanschaf nog weer verder te zoeken. Het einde van een zoektocht, maar het begin van het liefhebben van muziek.

GauT Di150LE

GamuT Di150 LE geïntegreerde versterker

Dubbel mono opgebouwde geïntegreerde versterker van wereldklasse. De recente upgrade (Limited Edition) heeft de toch al goede versterker nog beter gemaakt. Tja, hoort bij hun constante streven naar beter.
De autoriteit, het gemak en onuitputtelijke kracht genereren toch heel snel dat het luisteren naar muziek de prioriteit krijgt. De klank is rijk, vol en gloedvol, met heel veel detail, maar detail voert nooit de boventoon, maar voegt zich automatisch tot een onderdeel van het geheel. Alsof u naar een goed op elkaar ingespeelde top sportclub zit te kijken.

De zojuist uitgekomen Limited Edition is voorzien van dezelfde uitgangs transistor als in de monoblokken en er zijn wat kleine verbeteringen toegepast. Klankmatig is het zo dat de afbeeldingen van muzikanten, sterk lijken op een erg goede buizen versterker. Niet zoals bij het merendeel van de overige transistorversterkers, waarbij je ‘kijkt’ naar scherp en vooral dun en 2-dimensionaal afgetekende muzikanten. Dat laatste is namelijk volstrekt onnatuurlijk, in tegenstelling tot hoe GamuT dit doet. Bij GamuT ervaart u een 3-dimensionale afbeelding.

Lees een test: klik hier.

Gamut D3i - D200iGamuT D3i voorversterker en D200i dual mono stereo eindversterker

Deze voor- en eindversterker maken indruk vanaf het eerste moment dat de muziek begint. Direct valt op dat het schoon, helder en precies is. Erg gedetailleerd, maar zonder dat het de luisteraar opdringt. Maar wel op een manier die alles vertelt over de opname. Maar absoluut niet op die klinische manier. De set geeft informatie die de ruimte van de opname beschrijft; de afmeting en de klankkleur van de akoestiek. De zangeres staat live voor uw neus. Een dynamiek die verslavend is. 

Een orkest wordt met zorg en precisie neergezet met prachtige klanken en timbres. Een prettige aanwezigheid van de muziek in de luisterruimte, waarbij niets opgedrongen wordt. Griezelig prettig en comfortabel. Met een geheel eigen signatuur, is de set erg dynamisch; een drumsolo is voelbaar aanwezig in de ruimte, maar met een gemak. Dat gemak is iets wat ik eis van een set op dit niveau; ik hou niet van een gemak wat kunstmatig is. En van kunstmatigheid of trucjes is bij deze combinatie van voorversterker en eindversterker geen sprake.

Wat bijzonder is, is dat de resolutie van extreem laag tot extreem hoog, heel gelijkmatig is. Alles klopt gewoon. Al met al kan het niet anders dan dat de luisteraar en gelukkige bezitter van deze set, blijvend onder de indruk is. Op het moment dat u naar een versterkerset luistert en bepaalde eigenschappen direct opvallen, zult u al vrij snel merken dat dit meestal ook weer de eigenschappen zijn waar u zich aan gaat irriteren. Niets van dit alles gaat gebeuren bij deze GamuT set.

Erg onderscheidend bij de eindversterkers is dat men gebruik maakt van slechts een enkele high-power 500 ampère NPN mosfet per kanaal. Dit voorkomt vervelende gehoormatige problemen, zoals het ontbreken van versmering en andere vervelende bijverschijnselen.

Ook ik ben ijdel; de afstandsbediening die ik uitpakte, leek het meest goedkope stukje plastic te zijn. In eerste instantie vond ik dat een schande. Maar nadat de set goed ingespeeld bleek en bovenstaande bevindingen zich openbaarden, merkte ik dat me dit goedkope stukje plastic geen ene zier meer kon schelen. Eigenlijk ook wel eerlijk tekenend voor dit Deense merk, dat men niet bezig is met ijdelheid, maar probeert het geld zo goed mogelijk te besteden.

Van A tot Z betreft het dual-mono opgebouwde componenten, zelfs gescheiden voedingen. De beide kanalen kunnen daardoor elkaar niet in de weg zitten. Daardoor geen vervorming en daardoor een geweldige ‘imaging’. Eindelijk een versterker merk, wat ook bijzondere aandacht gegeven heeft aan de broodnodige eigenschappen van de gebruikte voeten. De conclusie zal zijn dat u diep onder de indruk bent en blijft. Een heerlijke en eerlijke versterker combi.

Lees een test: klik hier.

Een voorversterker en eindversterker combinatie die bezield is van muziek. Meettechnisch zijn er collega fabrikanten die ‘beter’ meten. Maar zo saai zijn als het liefdesleven van Sinterklaas. Deze GamuT dus precies niet; de Angelina Jolie onder de versterkers.

GamuT - mono versterker m250i

GamuT M250i mono eindversterkers

Voor hen die het non-plus-ultra wensen, bestaan er de extreem krachtige monoblokken van het Deense GamuT Audio. Gebouwd zonder compromissen. De huidige versies zijn voorzien van de nieuwste voeding, die een nauwkeuriger en snellere manier van afgifte genereren.
De bekabeling is vernieuwd met de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Dit vertaalt zich als nog meer gemak van weergave, met een extreem lage ruis-vloer. Hierdoor een praktisch niet te evenaren gemak en controle over de luidsprekers. Bij zeer veel zware eindversterkers, krijgt u vaak het idee tijdens het luisteren, dat juist het grote vermogen ‘in de weg’ gaat zitten en meer als een ballast voelt, dan als een voordeel. Niets van dit alles bij deze krachtpatsers.

Erg onderscheidend bij deze monoblokken, is dat men gebruik maakt van slechts een enkele high-power 500 ampère NPN mosfet per kanaal. GamuT noemt dit zelf het ‘single mosfet circuit’. Dit voorkomt vervelende gehoormatige problemen, zoals het ontbreken van versmering en andere vervelende bijverschijnselen.

Prijslijst:

Di150LE – geïntegreerde versterker €  10.900,–
D3i    – dubbel mono voorversterker €   7.490,–
D200i – dubbel mono / stereo eindversterker € 12.900,–
M250i – mono eindversterker € 11.900,–
Standaardkleur zilver. Meerprijs zwart € 450,–

Iets wat de ontwerpers van dit merk bijzonder maakt, is dat men ‘out of the box’ durft te denken. Zich niet storend aan ‘hoe het hoort’. Bijvoorbeeld is het zo dat men tijdens de ontwerpfase de nodige metingen verricht. Maar niet zoals ‘normaal’ is, in een ‘dode’ kamer op 1 meter afstand, maar op de luisterpositie. Verder legt men de focus vooral op een breed afstraalgedrag en goed fase- en tijdgedrag en veel minder op een zo recht mogelijke frequentiekarakteristiek.

 

 

GamuT high-end luisterstoel (klik hier)