PHONO VERSTERKERS

zonder goede phono, geen goed analoog

Elke draaitafel of platenspeler heeft een phonoversterker nodig, voordat het signaal de versterker in gaat. Soms zit de phonotrap al in de versterker ingebouwd. Maar vaak dient er een losse phonotrap (of phono voorversterker) tussen de draaitafel en de (voor)versterker geplaatst te worden.
Opgelet; er zijn twee soorten elementen: MM of MC. Dat betekent dat de phonoversterker hiervoor geschikt dient te zijn. Gelukkig zijn de meeste phonoversterkers hiertoe uitgerust. Uiteraard geldt ook voor de phonoversterker weer de vraag voor u: op welk niveau wilt u spelen; wat is uw budget en de belangrijkste vraag: ‘is er een match tussen het element/arm en de phonoversterker’. Wij denken graag met u mee!

Enkele mogelijkheden in ons assortiment:

.

Creek OBH15 betaalbare phonoversterker
Creek OBH-15 mk2

Multi inzetbare MM / MC phonoversterker. Bijzonder in deze prijsklasse is de uitgebreide instelbaarheid, waardoor praktisch elk MM en MC element geschikt is om te combineren.

De OBH-15 mk2 phono-voorversterker is ontworpen op basis van discrete schakelingen. Een discrete schakeling bevat geen IC’s en is opgebouwd uit losse componenten. De OBH-15 mk2 is door de uitgebreide instelmogelijkheden d.m.v. 12 eenvoudig instelbare dip-switches op de onderzijde van het apparaat bruikbaar voor MM en MC elementen.
Uitgebreide instellingen voor capaciteit, afsluitimpedantie en versterkingsfactor maken de OBH-15 mk2 bruikbaar voor alle elementen.
De OBH-15 mk2 is compact van afmetingen, de behuizing is vervaardigd van geëxtrudeerd aluminium met een massief geborsteld aluminium frontpaneel in zilveren of zwarte uitvoering. De behuizing is voorzien van 4 gedraaide aluminium voeten met geluidsabsorberend en resonantie dempend materiaal.

Prijs € 425,–

.

.

Gold Note PH-1

Hoewel de benjamin uit de serie, is deze erg stille phonoversterker geschikt voor praktisch elk element. Zelfs voor low-output elementen vanaf 0.15mVolt. En dat is bijzonder. Erg plezierig dat deze phono voorversterker gelijk of in een later stadium voorzien kan worden van de upgrade voeding, de Gold Note PSU-1.

De PH-1 is geschikt voor elk MM en MC element en kan beschreven worden als schoon, dynamisch en krachtig. U dient behoorlijk veel meer geld uit te geven, voordat u deze Gold Note PH-1 ‘wegspeelt’.

Prijs € 600,–

.

.

Gold Note PSU-1

Hoewel de Gold Note PH-1 werkelijk een pracht van een phonoversterker is, kan deze toch weer een upgrade krijgen met de Gold Note PH-1; de separate voeding. Gelijk waarneembaar met een grootser stereobeeld, mèèr dynamische contrasten en de muziek krijgt mere zeggingskracht.

Prijs € 690,–
Prijs € 1.250,– combinatie PH-1 en PSU-1

.

.

Trichord-Dino mk3

 Trichord Dino mk3 en Dino Plus

MM / MC phonotrap van Trichord met instelbare dipswitches aan de onderkant, standaard geleverd met een goede separate voeding.
Deze nieuwe mk3 versie zit voortaan in een stalen behuizing, voor betere afscherming. Tevens zijn de voeding en print layout verbeterd. De Dino mk3 klinkt dynamischer met een grotere klankrijkdom. De Trichord Dino is een phonoversterker met klankmatige eigenschappen die te omschrijven zijn als ‘vol’ en ‘dynamisch’. De hierboven omschreven Gold Note PH-1 blijkt iets opener te zijn, krachtiger met meer autoriteit. De upgrade met de ‘Plus’ is direct waarneembaar met een nog ‘opener’, ‘dynamischer’, detailrijk en luchtiger geluid.

Prijs € 1.199,– Combinatie van Dino mk3 en Dino ‘Plus’.
Prijs € 1.399,– Combinatie van Dino mk3 en Dino ‘Plus’ en High performance upgrade verbindingskabel.

.

.

Ortofon stepup trafo Verto

Ortofon Verto step-up trafo

Een andere manier om MC elementen te kunnen beluisteren, is het implementeren van een step-up trafo van Ortofon. In ons pakket zitten de Ortofon ST-7, de Ortofon ST-80SE en de hier vermelde Ortofon Verto. De Verto is voor praktisch alle elementen geschikt, waarbij de interne impedantie zich tussen de 1 en 50 Ohm bevindt. De versterkingsfactor is in te stellen op 24 dB of 30 dB en dat is eigenlijk voor alle elementen uitstekend te gebruiken.

De manier waarop u de step-up gebruikt is als volgt; de phonokabels sluit u aan op de Verto en vanaf de Verto een RCA/RCA phonokabel (bijvoorbeeld de Ortofon 6NX-TSW1010R € 275,–) naar uw (MM) phonoversterker. Indien u wilt weten hoe dit klinkt? Maak een luisterafspraak en kom bij AUDIO21 erachter dat dit de enige winkel in Nederland is, waar u de step-up kunt horen en zien. En uiteraard desgewenst op uw eigen draaitafel/phonoversterker. Dan hoort u wat het doet. En begrijpt u waarom ik er zo enthousiast over ben.

Prijs ST-7        € 599,–
Prijs Verto       € 995,–

.

.

Ortofon ST80SE step up trafo

Ortofon ST80SE step-up trafo

Ondanks dat de ST80SE een stapje voorwaarts is ten opzichte van de Verto, is de ST80SE niet voor elk element een goede combinatie. De interne weerstand van het element mag/kan namelijk niet hoger zijn dan zo’n 10 Ohm. De hierboven genoemde Verto is geschikt voor een element impedantie van 5 tot 50 Ohm

De manier waarop u de step-up gebruikt is als volgt; de phonokabels sluit u aan op de ST80SE en vanaf de ST80SE een RCA/RCA phonokabel (bijvoorbeeld de Ortofon 6NX-TSW1010R € 275,–) naar uw (MM) phonoversterker.
Indien u wilt weten hoe dit klinkt? Maak een luisterafspraak en kom bij AUDIO21 erachter dat dit de enige winkel in Nederland is, waar u de step-ups kunt horen en zien. En uiteraard desgewenst op uw eigen draaitafel/phonoversterker. Dan hoort u wat het doet. En begrijpt u waarom ik er zo enthousiast over ben.

Prijs € 1.578,–

.

.

Pathos inTheGroove

Pathos In the Groove mkII

MM/MC phonotrap, waarbij de voeding in een separate behuizing zit. Deze behuizing is trouwens iets bijzonders, zoals u van elke Pathos erg hebberig kunt worden. Niet alleen mooi, maar erg functioneel, oerdegelijk en onverwoestbaar stevig. De instelbaarheid van de afsluit impedanties en capaciteit en gain, maakt dat nagenoeg elk element aangestuurd kan worden.

Het verschil met de vorige, via accu’s gevoede mkI is dat de mkI het ietwat ontbeerde aan kracht en dynamiek. Wel rond en vol klinkend als een Pathos, maar altijd bekroop de luisteraar het gevoel dat er iets ontbrak; de weergave mocht wel wat spannender. En dat is met deze mkII ruimschoots opgelost. Direct na inschakelen, voelt u de schlamm en dynamiek en merkt u dat het ritmisch en klankmatig heel erg goed is. Bovendien is deze mkII versie veelzijdig instelbaar.

Afmeting (2 kasten strak tegen elkaar) 270 x 140 x 90 mm (b x d x h). Uitgangen RCA en XLR. Aan de voorzijde instelbaar zijn de afsluitweerstand en capaciteit, gain instelbaarheid van 43/50/56/62 dB, waardoor feitelijk elk element op deze aardbol voorzien kan worden van deze vernuftige kastjes.

Prijs € 1.490,–

Het verschil met de hieronder vermelde Gold Note PH10, is niet heel groot, maar verschillen zijn er wel. De Pathos zet de stage iets verder naar voren dan de Gold Note (laten we zeggen een halve meter verschil) en is klankmatig fractioneel helderder. Je zou hieraan kunnen toevoegen; iets puntiger en de Gold Note net wat vloeiender. Wat kracht betreft voelt de Gold Note als een 8-cylinder en de Pathos als een 6-cylinder; niet beter of minder goed, maar gewoon anders. Dynamisch ontloopt het elkaar niet veel; beide phonoversterkers zijn enorm dynamisch met een prachtige ruimtelijkheid. Wel is de Gold Note te upgraden met de separate voeding en dan belandt u direct op een hoger niveau.

.

.

Gold Note PH10

Gold Note PH10

.

.

Gold Note PSU-10

De PH10 heeft twee ingangen, dus praktisch wanneer u in de toekomst uw draaitafel gaat upgraden met een tweede toonarm. Maar dat hoeft niet de reden te zijn, om enthousiast te gaan worden.
Eén van de bijzonderheden is dat naast de bekende RIAA curve, de PH10 ook geschikt is voor platen die op een andere curve gesneden zijn; Decca en Columbia. En altijd af te lezen op het scherm. Uiteraard is de gain/versterkingsfactor aan uw MM of MC element aan te passen en uiteraard zijn de afsluit impedanties aan te passen, voor uw element. Twee ingangen die beide als MM of MC in te stellen zijn en naast de RCA uitgang, ook een XLR uitgang. Dus prettig praktisch voor een draaitafel met twee toonarmen of twee verschillende draaitafels tegelijk kunnen aansluiten. Verkrijgbaar in verschillende kleuren (zwart, zilver, goud, rood) en de afmetingen bedragen 22 x 26 x 8 cm. De versterking is iets hoger dan wat u meestal aantreft; voor MM 45 dB en voor MC 62 dB. En prettig is dat alle instellingen vanaf het voorpaneel ingesteld kunnen worden. Trouwens; ook een subsonisch filter is aanwezig.
Erg fraai is de tonale saturatie; u zou kunnen bedenken fractioneel aan de gloedvolle kant ten opzichte van volstrekt neutraal. Het zijn geen grote verschillen, maar de hieronder genoemde Synthesis is net wat ‘witter’. De PH10 balanceert eigenlijk tussen een solid state en buizen phonoversterker, maar is zo stil als een sluipende panter. Het laag is zowel krachtig als gedefinieerd, het midden is vol rijkdom en het hoog is aanwezig en gedetailleerd, zonder een overdrijving aan detailinformatie.

Prijs € 1.250,– PH10 phonoversterker. Kleuren zwart of zilver
Prijs € 890,– PSU10 upgrade voeding. Kleuren zwart of zilver

.

.

Synthesis 79DC buizen phonoversterker

Buizen phonotrap voor MM en MC. Voor MC is de impedantie (22/47/100/150/330/1 kOhm) (capaciteit 100pF) met een draaiknop instelbaar en de instelling is zichtbaar op het display. Voor MM is de capaciteit (47/100/150/200/270/370 pF) (impedantie 47 kOhm) met dezelfde draaiknop instelbaar en de instelling is zichtbaar op het display. Voor MM werkt de signaalversterking met ECC83 buisjes. Voor MC werkt de versterking met low noise fets en ECC83 buisjes. De RIAA nauwkeurigheid is 0,1 %. De gain voor MM is 40 dB en voor MC 60 dB.

Wat prettig en erg bijzonder is; in praktijk blijkt ook de MC stand praktisch ruisvrij te zijn; iets wat voor een buizen phonoversterker niet vaak voorkomt. Deze phonoversterker is briljant voor z’n prijs; eigenlijk te goed. Woorden die me te binnen schieten als ik deze phonoversterker aansluit, zijn smeuïg, vloeiend, korrelvrij en gemakkelijk in het oor. Niet een overdaad aan analytische info; alle info die op de plaat staat wordt wel weergegeven; maar zijn opvallendste karakter is vooral de enorme betrokkenheid met de muziek die als vanzelf vanaf de eerste seconde ontstaat.

Prijs: € 2.090,– Uitvoeringen: wood/black/dark

.

.

RCM Sensor 2

Een stap verder is de nieuwste RCM. Hoewel het uiterlijk wellicht een van de minst aansprekende is, is het wat klank en prestaties een topper. Waarin deze phonoversterker uitblinkt, is z’n neutraliteit, z’n dynamiek en snelheid. Met name die laatste 2 aspecten maken een weergave die dicht bij de realiteit ligt. Tik eens met een lepeltje tegen een kopje en realiseer je wat je hoor: snelheid, dynamiek en neutraliteit. Deze RCM versterkers doen dit.
Imposant is ook de zeer duidelijke contouren en intekening van de uitvoerenden. Met deze versterker komt u op 85% van de hierna genoemde Van den Hul ‘Grail’. Verkrijgbaar in zwart en zilvergrijs.

LEES EEN TEST: KLIKKLIKKLIK

Prijs € 2.699,–

.

.

Jadis - dpmc buizen phonoversterkerJadis DPMC mkII buizen phonoversterker

‘Vinyl en buizenversterkers horen bij elkaar…’ Waar of niet waar; that’s the question.. Het valt niet mee om een hoogwaardige buizen phonoversterker te vinden. De Synthesis 79DC is immers al zo ontzettend goed en toch smaakt het altijd naar meer om de lat een overtuigende stap hoger te leggen. Dat lukt dan ook met deze Jadis DPMC.

Van het Franse Jadis Electronics, een topklasse MM en MC buizen phonoversterker. De mkII is de vernieuwde versie; iets wat onmogelijk leek; verbeteren van iets wat al jaren zoveel aanhangers heeft, maar het is gelukt. De Fransen zouden zegge; ‘Et Voilà’. De layout intern is verbeterd en de afsluitimpedantie is nu instelbaar (100 – 300 – 1000 – 48.000 Ohm).

Praktisch is de volume / gain knop en de buisbezetting is 4 x ECC83, 1 x EL84 en 1 x EF86. Veelal hebben met name MC buizen phonoversterkers het moeilijk om door het leven te gaan zonder de onwenselijke brom. Zo niet deze DPMC van Jadis, deze is werkelijk nagenoeg stil.

De afbeelding is weldadig in ruimtelijkheid en stabiliteit. De tonale kleuren zijn helder, met harmonieuze texturen. Vloeiend en wat ook opvalt is het ontbreken van ‘hardheid’ en versmering van het geluid. Woorden die toepasbaar zijn, zijn sereen, dynamisch en verleidelijk. Als een mooie buikdanseres die in uw luisterruimte staat en waar u uw ogen niet vanaf kunt houden.

Prijs € 5.220,–

.

.

Avid pulsare phonoversterkerAvid Pulsare mkII

Een volledig gebalanceerd opgebouwde top-phonoversterker van Avid. De eerste keer dat ik deze phono voorversterker nieuw uit de doos pakte en aansloot, was ik niet direct heel erg onder de indruk; wel direct erg goed, maar niet overweldigend goed; gezien de prijs in m’n achterhoofd houdend. Ik speelde ervoor met de ‘Grail’, die een stukje dynamischer klonk, meer definitie liet horen en een schoner geluid. Totdat het apparaat 2 weken continue aanstond; af en toe door me gebruikt werd en toen een vergelijking onderging. En na enkele platen merkte ik pas goed hoe fantastisch de mensen van Avid hun werk hadden gedaan om een top product af te leveren. En wat dacht u van een mono knop? Aanwezig. Subsonic filter? Aanwezig. Twijfelt u nog? Luisteren wordt een belevenis!

Het verschil met de Grail is onder andere als volgt te beschrijven; daar waar de Grail met name imponerend gedrag vertoont, is de Avid net zo autoritair, maar op een vriendelijker manier. De Grail zoekt zelf z’n favoriete instelling op en met de Avid bent u zelf in control over de versterkingsfactor, afsluitweerstand en capaciteit; door middel van stevige draaiknoppen. Bovendien is de Pulsare voorzien van gebalanceerde ingangen en gebalanceerde uitgangen! In prijs verschillen ze niet zo veel. Het gevoel wat deze phonotrap doet, is dat de muziek echter lijkt. Natuurlijker en vloeiender. En veel drive, heel veel drive.

Prijs € 6.000,–

.

.

Jadis JP30MC mkIII (nieuwste versie)

Een top voorversterker met een ingebouwde phonoversterker, geschikt voor MM en MC elementen. Zoals u hierboven ziet, met een externe voeding.

Prijs € 10.500,–

.

.

RCM Theriaa

Absoluut top phonoversterker. Dual mono opgebouwd. LEES EEN TEST.

Prijs € 11.999,–

.

.

Jadis - JPS3 buizen phonoversterker

Jadis JPS3 mkII ultra high-end phonoversterker

Dit uit 2 delen bestaande duo, behoort tot ‘s werelds beste buizen phonoversterker. Vanwege de extreem stille werking ook erg geschikt voor low-output MC elementen. De separate voeding werkt op 80 Hz, in plaats van de normale 50 Hz en dit garandeert een absoluut stille werking. De bouwkwaliteit van deze state-of-the-art phonotrap is ongeëvenaard. Over de geluidskwaliteit hoeven we het niet meer te hebben. De gain voor MM elementen bedraagt 57 dB en voor MC elementen 84 dB. Met 30 kilo een gewichtige set.

Prijs € 13.320,–