PHONO VERSTERKERS

zonder goede phono, geen goed analoog

Elke draaitafel of platenspeler heeft een phonoversterker nodig, voordat het signaal de versterker in gaat. Soms zit de phonotrap al in de versterker ingebouwd. Maar vaak dient er een losse phonotrap (of phono voorversterker) tussen de draaitafel en de (voor)versterker geplaatst te worden.
Opgelet; er zijn globaal twee soorten elementen: MM of MC. Dat betekent dat de phonoversterker hiervoor geschikt dient te zijn. Gelukkig zijn de meeste phonoversterkers hiertoe uitgerust. Uiteraard geldt ook voor de phonoversterker weer de vraag voor u: op welk niveau wilt u spelen; wat is uw budget en de belangrijkste vraag: ‘is er een match tussen het element/arm en de phonoversterker’. Wij denken graag met u mee!

Enkele mogelijkheden in ons assortiment:

.

.

Ortofon stepup trafo Verto

Ortofon Verto step-up trafo

Een andere manier om MC elementen te kunnen beluisteren, is het implementeren van een step-up trafo van Ortofon. In ons pakket zitten de Ortofon ST-7, de Ortofon ST-80SE en de hier vermelde Ortofon Verto. De Verto is voor praktisch alle elementen geschikt, waarbij de interne impedantie zich tussen de 1 en 50 Ohm bevindt. De versterkingsfactor is in te stellen op 24 dB of 30 dB en dat is eigenlijk voor alle elementen uitstekend te gebruiken.

De manier waarop u de step-up gebruikt is als volgt; de phonokabels sluit u aan op de Verto en vanaf de Verto een RCA/RCA phonokabel (bijvoorbeeld de Ortofon 6NX-TSW1010R € 275,–) naar uw (MM) phonoversterker. Indien u wilt weten hoe dit klinkt? Maak een luisterafspraak en kom bij AUDIO21 erachter dat dit de enige winkel in Nederland is, waar u de step-up kunt horen en zien. En uiteraard desgewenst op uw eigen draaitafel/phonoversterker. Dan hoort u wat het doet. En begrijpt u waarom ik er zo enthousiast over ben.

Prijs ST-7        € 599,– (LET OP: uit voorraad leverbaar!)
Prijs Verto       € 995,– (LET OP: uit voorraad leverbaar!)

.

.

Ortofon ST80SE step up trafo

Ortofon ST80SE step-up trafo

Ondanks dat de ST80SE een stapje voorwaarts is ten opzichte van de Verto, is de ST80SE niet voor elk element een goede combinatie. De interne weerstand van het element mag/kan namelijk niet hoger zijn dan zo’n 10 Ohm. De hierboven genoemde Verto is geschikt voor een element impedantie van 5 tot 50 Ohm

De manier waarop u de step-up gebruikt is als volgt; de phonokabels sluit u aan op de ST80SE en vanaf de ST80SE een RCA/RCA phonokabel (bijvoorbeeld de Ortofon 6NX-TSW1010R € 275,–) naar uw (MM) phonoversterker.
Indien u wilt weten hoe dit klinkt? Maak een luisterafspraak en kom bij AUDIO21 erachter dat dit de enige winkel in Nederland is, waar u de step-ups kunt horen en zien. En uiteraard desgewenst op uw eigen draaitafel/phonoversterker. Dan hoort u wat het doet. En begrijpt u waarom ik er zo enthousiast over ben.

Prijs € 1.578,–

.

.

Gold Note PH5 phonoversterker

De nieuwst benjamin phonoversteker van Gold Note is de PH5. Via het touch-screen zijn er allerlei instellingen te kiezen. De phonoversteker is geschikt voor praktisch elk MM en MC element.

De PH-5 heeft veel van de techniek aan boord van de duurdere PH-10. Er zijn acht versterkingsfactoren beschikbaar variërend van 34 dB tot 66 dB. Voorts kan de gebruiker kiezen voor negen verschillende afsluitweerstanden, t.w. 10, 22, 47, 100, 220, 470, 1 kOhm, 22 kOhm en 47 kOhm.

Verder heeft de gebruiker de mogelijkheid om niet alleen te egaliseren volgens de RIAA-curve, ook “Decca London” en “American Columbia” zijn beschikbaar. Alledrie de egalisatiecurves worden ook geleverd met een optioneel schakelbare “enhanced mode”, zodat het er uiteindelijk op neerkomt dat er zes opties voor egalisatie beschikbaar zijn, De PH-5 werkt in klasse A.

Prijs € 890,– PH5
Prijs € 590,– PSU5 (separate upgrade voeding voor PH5)

.

.

.

Gold Note PH10

Gold Note PH10

.

.

Gold Note PSU-10

De PH10 heeft twee ingangen, dus praktisch wanneer u in de toekomst uw draaitafel gaat upgraden met een tweede toonarm. Maar dat hoeft niet de reden te zijn, om enthousiast te gaan worden.
Eén van de bijzonderheden is dat naast de bekende RIAA curve, de PH10 ook geschikt is voor platen die op een andere curve gesneden zijn; Decca en Columbia. En altijd af te lezen op het scherm. Uiteraard is de gain/versterkingsfactor aan uw MM of MC element aan te passen en uiteraard zijn de afsluit impedanties aan te passen, voor uw element. Twee ingangen die beide als MM of MC in te stellen zijn en naast de RCA uitgang, ook een XLR uitgang. Dus prettig praktisch voor een draaitafel met twee toonarmen of twee verschillende draaitafels tegelijk kunnen aansluiten. Verkrijgbaar in verschillende kleuren (zwart, zilver, goud, rood) en de afmetingen bedragen 22 x 26 x 8 cm. De versterking is iets hoger dan wat u meestal aantreft; voor MM 45 dB en voor MC 62 dB. En prettig is dat alle instellingen vanaf het voorpaneel ingesteld kunnen worden. Trouwens; ook een subsonisch filter is aanwezig.
Erg fraai is de tonale saturatie; u zou kunnen bedenken fractioneel aan de gloedvolle kant ten opzichte van volstrekt neutraal. De PH10 balanceert eigenlijk tussen een solid state en buizen phonoversterker, maar is zo stil als een sluipende panter. Het laag is zowel krachtig als gedefinieerd, het midden is vol rijkdom en het hoog is aanwezig en gedetailleerd, zonder een overdrijving aan detailinformatie.

Prijs € 1.790,– PH10 phonoversterker. Kleuren zwart, goud en zilver (LET OP: uit voorraad leverbaar!)
Prijs € 1.100,– PSU10 upgrade voeding. Kleuren zwart, goud en zilver (LET OP: uit voorraad leverbaar!)

Lees een test: KLIK HIER

.

.

.

RCM Sensor 2 mkII

Een stap verder in onze zeer uitgebreide phonoversterker collectie is de nieuwste RCM Sensor2 mkII. De opvolger van de mkI is de zojuist gelanceerde mkII. Hoewel het uiterlijk wellicht een van de minst aansprekende is, is het wat klank en prestaties een topper. Waarin deze phonoversterker uitblinkt, is z’n neutraliteit, z’n dynamiek en snelheid. Met name die laatste 2 aspecten maken een weergave die dicht bij de realiteit ligt. Tik eens met een lepeltje tegen een kopje en realiseer je wat je hoor: snelheid, dynamiek en neutraliteit. Deze RCM versterkers doen dit.
De markt wordt vergeven van versterkers en phonoversterkers. De afgelopen 10 jaar heb ik zeer veel phonoversterkers hier in de winkel op bezoek gehad. Maar vaak is het ‘ok’ of ‘best heel goed’, maar zelden zo exceptioneel goed als de RCM. En ik zal u niet beledigen door u eraan te herinneren dat we het bij beoordelingen altijd hebben over de verhouding in prijs en de prestatie.
Imposant is ook de zeer duidelijke contouren en intekening van de uitvoerenden. Er zijn op componenten niveau een aantal verbeteringen bij de mkII toegepast, daarbij voortaan een ‘gold plated printboard en daarbij de verbeterde Furutech RCA aansluitingen. Hierdoor is het dynamisch bereik vergroot en is gelukt om het apparaat, wat al zo stil was, nòg stiller te krijgen.  Verkrijgbaar in zwart en zilvergrijs.

LEES EEN TEST: KLIKKLIKKLIK

Prijs € 3.499,–

.

.

.

MastersounD Stilo phonoversterker met buizen

Een buizenphonoversterker moet van goede huize komen, alvorens wij deze in ons pakket opnemen. En de MastersounD Stilo is er zo eentje. Geschikt voor MM en MC elementen en volledig geschakeld in Klasse A. Aan de achterzijde van deze buizentrap is te kiezen voor MM of MC, in te stellen impedanties 40 – 100 – 200 – 800 – 47.000 Ohm en daarmee kunt u in praktijk elk element combineren.
De gain van 60dB voor MC elementen blijkt ruim voldoende en de bandwijdte is op z’n zachtst gezegd: uitmuntend uitgestrekt: 1 Hz – 100.000 Hz. De klank is hoogoplossend, transparant, neutraal en verfijnd; verwacht geen ouderwets warm buizengeluid, nee zoals het bij elke MastersounD versterker betaamt: neutraal. De timbres komen van de elpee; zoals ’t heurt.

Nog een paar praktische zaken; afmeting 34,5 x 30 x 11 cm en het gewicht bedraagt 6 kilogram. Dit alles in een zeer stabiele behuizing, met de kenmerkende houtafwerking en zware en fraai afgewerkte aluminium topplaat.

Prijs € 5.990,–

.

.

.

Jadis - dpmc buizen phonoversterkerJadis DPMC mkII buizen phonoversterker

‘Vinyl en buizenversterkers horen bij elkaar…’ Waar of niet waar; that’s the question.. Het valt niet mee om een hoogwaardige buizen phonoversterker te vinden of om de lat een overtuigende stap hoger te leggen. Dat lukt dan wel met deze Jadis DPMC.

Van het Franse Jadis Electronics, een topklasse MM en MC buizen phonoversterker. De mkII is de vernieuwde versie; iets wat onmogelijk leek; verbeteren van iets wat al jaren zoveel aanhangers heeft, maar het is gelukt. De Fransen zouden zegge; ‘Et Voilà’. De layout intern is verbeterd en de afsluitimpedantie is nu instelbaar (100 – 300 – 1000 – 48.000 Ohm).

Praktisch is de volume / gain knop en de buisbezetting is 4 x ECC83, 1 x EL84 en 1 x EF86. Veelal hebben met name MC buizen phonoversterkers het moeilijk om door het leven te gaan zonder de onwenselijke brom. Zo niet deze DPMC van Jadis, deze is nagenoeg stil.

De afbeelding is weldadig in ruimtelijkheid en stabiliteit. De tonale kleuren zijn helder, met harmonieuze texturen. Vloeiend en wat ook opvalt is het ontbreken van ‘hardheid’ en versmering van het geluid. Woorden die toepasbaar zijn, zijn sereen, dynamisch en verleidelijk. Als een mooie buikdanseres die in uw luisterruimte staat en waar u uw ogen niet vanaf kunt houden.

Prijs € 5.800,–

.

.

.

Gold Note PH1000 phonoversterker

Gold Note PH1000

Een in klasse A geschakelde top phonoversterker. Drie RCA ingangen, twee XLR ingangen, 40 EQ curves en zowel de gain en alle overige wenselijke afsluitimpedanties zijn mogelijk. Te gebruiken als stereo èn als mono! Verdiept U zich eens in deze PH1000 en het gaat u duizelen van de mogelijkheden. Het is de meest veelzijdige phonoversterker ter wereld.
De weergave is in één woord te omschrijven als: GAAF! met een uitroepteken. Vanuit de PH10/PSU10 uit Gold Note’s eigen stal is het audiofiel gezien een waarlijke twee stappen voorwaarts. De kracht, schlamm, dynamiek, snelheid en energie welke uit uw platen gehaald worden is werkelijk van een groteske kwaliteit. En de Italiaanse verleiding, grootsheid en de bijzondere eigenschap dat de drama in de muziek wordt blootgelegd. De RCM ‘Theria’ is hierin wat neutraler. En de Nagra ‘Classic Phono’ weet beide eigenschappen te verenigen in één apparaat.

En zoals u gewend bent bij Gold Note; ook een separate voeding is mogelijk; de PSU1000 en PSU1250. Daarmee tilt u de al geweldige weergave naar een nòg grotere hoogte. Of met de Tube Ouptput stages 1006 (6 buizen) of Tube Output Stage 1012 (12 buizen). Informeer naar de mogelijkheden.

Prijs € 10.900,–
Prijs € 14.500,– inclusief voorversterker

Link naar de site van de fabrikant; KLIK HIER

.

.

Jadis JP30MC mkIII (nieuwste versie)

Een top voorversterker met een ingebouwde phonoversterker, geschikt voor MM en MC elementen. Zoals u hierboven ziet, met een externe voeding. Hoewel de JP30MC mkIII waarschijnlijk vanuit het startpunt ‘voorversterker’ gekozen zal worden, zal iemand die tegelijkertijd een top phonoversterker aan boord wenst, deze Jadis JP30MC mkIII waarderen. In vergelijking met de oudere JPL is deze JP30 een flinke stap vooruit. Per saldo in z’n segment een zéér prijswaardige machine. Immers; een buizen voorversterker en een buizenphonoversterker in 1,5 behuizing.

Prijs € 11.850,–
Prijs € 800,– Optionele afstandsbediening

.

.

Jadis - JPS3 buizen phonoversterker

Jadis JPS3 mkII ultra high-end phonoversterker

Dit uit 2 delen bestaande duo, behoort tot ’s werelds beste buizen phonoversterker. Vanwege de extreem stille werking ook erg geschikt voor low-output MC elementen. De separate voeding werkt op 80 Hz, in plaats van de normale 50 Hz en dit garandeert een absoluut stille werking. De bouwkwaliteit van deze state-of-the-art phonotrap is ongeëvenaard. Over de geluidskwaliteit hoeven we het niet meer te hebben. De gain voor MM elementen bedraagt 57 dB en voor MC elementen 84 dB. Met 30 kilo een gewichtige set.

Prijs € 15.900,–

.

.

Nagra phonoversterker bij AUDIO21

Nagra Classic Phono buizen phonoversterker

De Nagra Classic buizen phonoversterker is uiteraard geschikt om elk MM èn MC element aan te kunnen sturen. Ze is te schakelen in stereo- en mono en de gain is aan te passen aan het gebruikte element. Bovendien zijn er een drietal plaatcorrectie curves te kiezen; de belangrijkste is natuurlijk R.I.A.A. maar ook is te opteren voor Teldec en Columbia. Begeerlijk is de MC versterking, welke middels een Nagra Custom Made step-up trafo plaatsvindt. Alsnog is het mogelijk om ’traditioneel’ te spelen, waarbij u de step-up omzeilt.
De gebruikte buizen worden onderworpen aan de strengste selectie criteria en het zijn de E88CC, ECC81 en ECC83.
En Nagra zou Nagra niet zijn, als deze superieure phonoversterker alsnog niet te upgraden is middels de separate Nagra Classic PSU voeding. Letterlijk en figuurlijk een juweel van een phonoversterker.
Prijs € 20.500,–
.
.

Jadis - JP80MC

Jadis JP80 buizen phonoversterker

Opnieuw een stap verder vanaf de JPL en deze heet JP80MC. Zoals de naam al belooft, hebben we het over een ultra hoogwaardige MM en MC phono versterker. Misschien is dit wel de meest beroemde voorversterker van het nobele Jadis. Deze phono ingangen kunnen elk element aansturen, ook degene met extreem lage impedanties. De over-gedimensioneerde voeding is separaat gebouwd. Alles is in het werk gesteld om de wereld te kunnen voorzien van de beste phono-voorversterker van de wereld. De JP80MC als phonoversterker is weer een stap verder dan de JPS3. Nòg hoogwaardiger componenten en nòg stiller. De afscherming gaat weer verder dan de JPS3. De separate voeding werkt op circa 100 Hz en je zou kunnen zeggen: herbouwt de stroom opnieuw op. Werkt dus in plaats van de normale 50 Hz en dit garandeert een absoluut stille werking. De bouwkwaliteit van deze state-of-the-art phonotrap is ongeëvenaard. Ultiem in ruimtelijkheid, werkelijkheid en emotionele overdracht.

À titre personnel; elk jaar mag ik deze speler 1 of 2 keer leveren. En elke keer staan we weer versteld hoe surrealistisch goed deze JP80 is. Te gebruiken als stand-alone phonoversterker of als voorversterker met superieure phonoversterker aan boord.

Jadis JP80 € 23.000,– (2 chassis)

.

.