JBL versterkers. Tja, dan zeg je me wat. History. Amerikaans. Begeerlijk hebbeding. JBL verraste ons onlangs met de uitgifte van de SA-750. In de jaren 60 hadden we onder ander de JBL SA600 en deze gloednieuwe JBL SA-750 is wat uiterlijk betreft een duidelijke afstammeling…
Echter, het klassieke uiterlijk doet niet vermoeden dat alles wat intern is, hypermodern is. U mag best weten, wij waren behoorlijk sceptisch bij de introductie van deze stereo geïntegreerde versterker. Een ‘cool’ uitziende versterker is altijd leuk om naar te kijken. In de praktijk is het echter zo dat lang niet elke ‘cool’ uitziende versterker high-end aspiraties heeft; integendeel zelfs. Zoals u weet beoordelen wij in eerste instantie altijd de geluidsmatige kwaliteiten en dan uiteraard in verhouding tot de prijs. Heel logisch, toch? Tsja, het machien kwam binnen, ik heb haar even dromerig bewonderd, want mooi vond ik haar vanaf de eerste seconde; ik ben immers ook maar een audiomensch! Aangesloten en vier dagen lang, zachtjes laten spelen. Want ja, het uiterlijk was zo veelbelovend; het ‘snoepjes’ gehalte zo hoog. En ja, aangesloten op een Davone ‘Twist’, de JBL ‘L100 Classic’ en de Ichos ‘No FOUR’, liet m’n enthousiasme groeien. ‘Dekselsnogantoe, zo’n JBL ‘SA-750’ doet werkelijk wat goeds” hoorde ik mezelf mompelen.
Hoewel klassiek of zo u wilt ‘vintage’ ogend, is het geluid dat allerminst. Een modern geluid, wat betekent open, snel, transparant, ruimtelijk, maar niet tè analytisch. Ik besef; het zijn allemaal woorden. Edoch; mocht u in de markt zijn voor een zeer functionele, complete versterker, waar u mee thuis kunt komen, maak eens een luisterafspraak. U zult blij verbaasd zijn. En er bestaat een gerede kans dat u hebzuchtig wordt!
.
.
JBL SA-750
De JBL SA-750 is een geïntegreerde versterker met 120 Watt per kanaal. Tot zover de overbodige info. Realiseert u zich eens dat het gros van de moderne luidsprekers erg gemakkelijk aan te sturen is. En dat u daarom met de ‘SA-750’ van JBL een feestje kunt bouwen? In praktijk blijkt het oorverdovend luid te kunnen spelen. Maar daarvoor schaft u deze vintage looking beauty niet aan; de weergave is in deze prijsklasse weergaloos goed!
Wanneer U de kast ziet (breed 45 x diep 30 x hoog 13 cm), dan vraagt U zich wellicht af waar men de 120 Watt’s vandaan haalt. Maar evengoed vraagt u zich dat niet af; eigenlijk beter zo. Hoe dan ook; het betreft hier een sterke Class G versterkerschakeling. Daarmee heeft deze volledige lineair opgebouwde versterker meer overeenkomst met zijn klassieke inspirator dan je wellicht zou vermoeden. De Class G technologie garandeert namelijk enorme power bij bescheiden vermogens opname door bliksemsnel te kunnen fluctueren tussen verschillende spanningsrails in de voeding. Zo is JBL in staat om de versterkertrappen in de SA-750 volledig in hun optimale bereik in te stellen zonder de enorme warmte ontwikkeling die daar bij een standaard ontwerp bij komt kijken. Het resultaat is een vloeiende klank met gigantische headroom wanneer dat nodig is.
De SA-750 bezit een ingebouwde DAC. Er bevinden zich een SPDif coaxiaal RCA, optische Toslink en USB-A ingangen. Daarnaast 3 analoge RCA ingangen, een MM phono ingang en een MC phono ingang. Een hoofdtelefoon direct aansluiten is mogelijk.
Naast de DAC heeft de JBL SA-750 met zijn UPnP Ethernet en ingebouwde WiFi connectie ook een geweldige Streamer aan boord. Met Google ChromeCast, Apple Airplay 2 en Roon functionaliteit schuilt er een wereld van muziekstreaming achter het nostalgische front waarbij de SA-750 zelfs compatible is met MQA files
Erg fraai is de mogelijkheid om de SA-750 in de kamer te kunnen optimaliseren middels Dirac Live Room EQ. Hier kan een goed ingeregelde Dirac Live Room EQ kalibratie in de JBL SA-750 de impact van de ruimte minimaliseren en van een goede set iets magisch maken.
De JBL SA-750 heeft een gelimiteerde productie, dus op is hier ook echt op.
Prijs € 2.990,–