Van stof tot (schone) buis

Van stof tot (schone) buis
21 mei 2016 Mark van Braam
In Geen categorie

Het is zo, zeer gewaardeerde lezers, dat menig onder U het lastig vindt: al die keuzes des levens. Als ik mijn spreeksels dit keer over audio laat gaan, dan ben ik in de gelukzalige omstandigheid, dat ik elke ochtend opnieuw, met een lachend gezicht m’n winkel inloop en ga bedenken welke versterker me door de dag heen, gaat voorzien van de nodige spierballen om een gereed staande luidspreker te laten weten welke muziek gepresenteerd gaat worden. Mm, lange zin. Ik zal het kort houden, vrees niet.

Gisteravond heb ik trouwens afgesloten met een prachtige Requiem uitvoering van Mozart, gespeeld door het Nederlandse Kamerkoor met Frans Brüggen aan het roer. De alweer wat oudere cd in den lade gelegd, het bouwjaar is 1999 en live opgenomen in Tokyo. Prachtig in uitvoering en prachtig van opname. Het is me wat; maar dat terzijde.
Maar even terug over m’n inleiding: keuzes maken. Een aantal onder U, hebben ooit besloten het niet bij één audio set in hun woonomgeving te houden. Het gaat soms om twee, soms drie en soms nòg meer met zorg; of minder zorg, opgebouwde hifi sets. Eigenlijk toch best logisch; als ik een glas rood van Bourgondische aard inschenk, lonk ik ook naar een tweede. Net zoiets; maar dat terzijde.

In praktijk blijkt het bij ’the lucky guys’ onder u, toch wel zo te zijn dat de ene draaitafel, luidspreker of versterker, meer uren de ruimte voorziet van klanken, dan de ander. Onlangs werden we benaderd door iemand die vergeten was dat een versterker het wel fijn vindt om eens in de zoveel jaren, verwend te worden. Een klein onderhoudsbeurtje noemen we dat en uiteraard kunnen we dat voor u verzorgen. Betreffende versterker werd de afgelopen jaren regelmatig gebruikt. Maar…. zoals u ziet, is het nadeel van het in het bezit hebben van (veel) audio apparatuur dat het last kan krijgen van aanvallend stof. Hele legers van die ellendige miniscule deeltjes vliegen en marcheren dagelijks in den ronde en wensen niets anders te doen, dan ons voor den eeuwigheid de fantastische aanblik van onze audio-juweeltjes te belemmeren. En dan vraag ik me toch af; waar hebben we dit aan te danken? Waarom is er geen ‘Anti-Stof-Partij’? Ik denk, dat u denkt, dat zo’n aanval van stof, U zal overslaan…, zit ik ernaast? Wees gewaarschuwd, waarde lezers, zulks een aanval; het kan U ook overkomen! Jawel.

De eerste foto laat zien hoe het leger van stof zich meester had gemaakt van deze fraaie Jadis buizenversterker en de tweede foto laat zien wat er zoal gebeurd na een interventie. En ik zal de laatste zijn die niet zou willen toegeven dat zulks geen dagelijkse kost is…
Het doet me denken aan één van de fijnste garages bij ons in den buurt; als ik mijn bolide voor onderhoud neerzet, krijg ik de auto altijd gepoetst terug. Ik zou zo zeggen; het zou een audio-man kunnen zijn, deze garagist.. Jawel.

Jadis onder stof 02

Jadis gepoetst