Ervaringen over: DIESIS AUDIO ‘Ludos’

Ervaringen over: DIESIS AUDIO ‘Ludos’
6 november 2018 Mark van Braam
In Geen categorie
Copyright © 2018 AUDIO21, Wapenveld

Het is altijd wat lastig, wanneer we het over een instapluidspreker hebben. Want dat is de DIESIS AUDIO Ludos. Maar ‘instap’ is misplaatst naar mijn mening, aangezien we het over een setprijs hebben van € 16.900,—. De Ludos heeft hetzelfde design, dipool opbouw (laagweergave) en een hoorn voor het midden en hoog zoals z’n grotere familieleden. Zoals elk model van DIESIS AUDIO, alle componenten zijn van een uitzonderlijke kwaliteitsniveau. De hoorn van de Ludos is anders gevormd dan die van de grotere familieleden.
De DIESIS AUDIO Ludos is een 2,5 weg speakersysteem en is, hoewel mijn persoonlijk mening, wat design betreft een plaatje. En praktisch bovendien. Wat dat laatste betreft; het commentaar wat we in de audiowereld vaak horen: ‘het is zo groooot’ valt vaak niet te ontkennen. En die afmeting maakt plaatsing in luisterkamers en huiskamers soms wat lastig; immers is er een routing waar we rekening mee moeten houden en ook wat praktisch plaatsbaar is. Daarnaast kamerafmetingen en huisgenoten die soms wat in te brengen hebben…
Hoewel de Ludos in onze luisterruimte bepaald niet de grootste luidspreker is met z’n hoogte van 112 centimeter en diepte van 30 centimeter, is het ding zeer veel zwaarder dan dat je zou verwachten. Het gevoel is ‘die pakken we even op’, totdat je dat wilt doen en zelfs je schoonmoeder die we voor de gelegenheid van de geheel donker gemaakte zolder haalden, afhaakt. Knetter zeg, wat zijn die dingen lobbig zwaar! Dus de steekwagen moet er telkens aan te pas komen. Het rendement van 93 dB en een impedantie van 6 Ohm maakt de speaker voor elke versterker toegankelijk. Liefst 6 Watt of meer. Dus geen ingewikkelde ingebouwde versterker of anderzijdse electronica nodig om de buren wakker te laten schrikken.
Beide geïmpregneerde papieren woofers zijn even groot en zien er sterk en solide uit. Het achterpaneel zit stevig, maar is afneembaar en dan komt het topkwaliteit filter in het zicht. Toen ik Eddy Driessen van Pluto Audio vertelde over de komst van de Ludos, stond hij hier dezelfde dag nog en stond minutenlang ademloos naar dat filter te kijken. Hij herkent topkwaliteit als geen ander. Hetzelfde geldt ook voor de importeur van Jadis.

Nou zijn er speakers en speakers. En ELKE luidspreker op deesz aardbol is een compromis. Ook al leest u vast wel eens; compromisloos. Elke luidspreker heeft plussen en minnen, net zoals bij mensen. De kunst is om bij de keuze van uw luidsprekers, te proberen om zoveel mogelijk plussen te krijgen. En dat is natuurlijk weer een samenspel van de factoren zoals versterker, kwaliteit van de bron en uw akoestiek. En vooral niet te vergeten; en wellicht het belangrijkste: wat is voor U belangrijk. En hoewel het lezen van recensies vermakelijke kost is; het blijven ook weer momentopnamen, geschreven vanuit het inzicht, smaak, set, akoestiek en momentum van de schrijver. En jaahaa, ook die van mij. Dus stimuleren wij en proberen wij mensen in onze winkel die serieus op zoek zijn naar welk component dan ook, zelfvertrouwen te geven om te durven vertrouwen op hun eigen mening. Opnieuw een zin om twee keer te lezen. 

Mensen die AUDIO21 kennen, weten dat ik een aanhanger ben van een weergave die een enige mate van spontaniteit in zich heeft. Veel high-end luidsprekers genereren een weergave die ik als: ‘keurig’ bestempel. Er is eigenlijk niets mis mee, maar na 10 minuten wil ik iets anders gaan doen, zoals schoffelen in de tuin. Een speaker moet een zekere spanningsboog kunnen opbouwen. Bij de Ludos (en de grotere modellen eveneens) voel je en hoor je direct dat er een sluier weg is genomen. Het rechtstreekse communiceren, alsof er geen electronica aan het werk is. Muziekweergave in z’n puurste vorm.

In z’n algemeenheid; het ontbreken van een klankkast heeft als voordeel dat er een nadeel minder is. En het nadeel hiervan is dat het voordeel teniet gedaan kan worden. Oef, dat is een zin die we nogmaals gaan lezen; wat bedoelt Mark hier nou weer mee…?

Neem nou electrostaten of magnetostaten; ook geen normale klankkast. Het kan zeer open en transparant zijn, snel en precies. Het compromis is dat de tonen nauwelijks gevoeld kunnen worden. En het driedimensionale plaatje platte laagjes zijn. En hoewel dit mijn persoonlijke mening is; u mag het van harte met mij oneens zijn; ervaar ik dat als een gemis. De DIESIS AUDIO Ludos zal electrostaatliefhebbers aanspreken en is supersnel, kleurloos, transparant, maar juist wél voelbaar. Vloeiend lopen de tonen in elkaar over met een optimum in expressie en dynamiek. Een sensationele manier van presence, waarmee ik niet een overkill aan detaillering bedoel; hoe overtuigend is de illusie dat de muzikant in uw ruimte aanwezig is. Neem desnoods bij een vergelijking uw eigen speaker mee, zodat u weet waarom ik zo enthousiast ben, en u het gaat worden.
De klank is neutraal, zeer open, luchtig, zeer snel, live en soms confronterend. Maar het enthousiasme en spontane is nooit té uitbundig. Essentieel is zoals altijd, dat de te gebruiken electronica essentieel is, om werkelijk diepgaand betrokken te kunnen worden. Ook een Ludos vereist een match, maar is bepaald niet eenkennig. De weergave van de ambiance en de dingen die gebeuren die verder dan de muziek gaan, worden geloofwaardig weergegeven, de diepte lijkt oneindig te zijn.
Hoewel het, zoals bij elke luidspreker, altijd fijner is dat een Ludos de ruimte krijgt, is het zo dat bij een goed doordachte en uitgevoerde hoorn, deze hoorn voor een groot deel haar eigen kamer is. Met andere woorden; een DIESIS AUDIO luidspreker is zeer veel minder gevoelig voor de kamerakoestiek. Maar een afstand van circa 40 centimeter uit de achterwand heeft zoals bij Elke speaker in de wereld, de voorkeur. Dat is nou eenmaal zo. Maar bij een Ludos; mocht het niet anders kunnen en/of wenselijk zijn om luidsprekers tegen de achterwand te zetten; ja met de Diesis luidsprekers kan dat! De Ludos set kan zeer wijd uit elkaar staan, hoewel de kamerakoestiek dit bepaalt. Bij het installeren bij mensen thuis, leg ik altijd uit en laat zien hoe het uiterste uit een set gepeuterd kan worden, puur en alleen door de goede plaatsing van de luidsprekers in die bewuste ruimte.

In tegenstelling tot de Estelon YB is het zo dat een DIESIS AUDIO luidspreker niet direct een even kostbare versterker nodig heeft. Mag wel en dan wordt het uiteraard nóg mooier, maar het hoeft niet direct. Bij de YB komt de kwaliteit pas tot uiting, wanneer u bereid bent om veel dieper in uw geldbuidel te tasten. Gewoon een andere invalshoek.
Elke DIESIS AUDIO luidspreker is als een spiegel van wat u erin stopt.

Nu hoor ik velen onder u mompelen: “jaja, het zal allemaal wel, maar wel € 16.900,—“ en daar valt geen speld tussen te krijgen. Het is kostbaar; veel geld, maar voor de meeste high-end liefhebbers onder u, uiteindelijk bereikbaar.

P.S. Wel erg geestig trouwens, ik had een kort filmpje gemaakt van Pluto en DIESIS, welke Giuseppe op Facebook had gepost. 11.421 maal bekeken, 65 en 87 maal gedeeld. Hier de link naar YOUTUBE.

https://www.youtube.com/watch?v=Q6txWLa3fW8

 

Niets uit deze bovenstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.