Synthesis A40Virtus: relatief betaalbare klasse

Synthesis A40Virtus: relatief betaalbare klasse
28 oktober 2016 Mark van Braam
In Geen categorie

ZEER gewaardeerde lezers, gisteravond kwam ik na een lange dag thuis, en had onder andere een bezoek gebracht aan de importeur van Synthesis, om de nieuwste A40Virtus op te halen. Ik vind het altijd fijn, als een versterker niet alleen een technische naam heeft, maar in dit geval ook liefkozend ‘Virtus’ genoemd wordt.
Ik heb even opgezocht waar Virtus voor staat. Houdt u vast: mannelijkheid, moed, standvastigheid, toewijding; vaak geassocieerd met Romeinse keizers, gepersonifieerd door een vrouwenfiguur. Tjeminee.
De Synthesis A40 Virtus met KT66 noem ik voortaan ‘De Virtoesss’, dat u het weet. We hebben het over een behoorlijk krachtige buizenversterker, in een aanzienlijk formaat en gewicht en heeft een DAC aan boord. Na het overhandigen van € 5.690,— bent u voortaan de trotse eigenaar. En uiteraard ontvangt u bij Audio21 altijd een versterker, waarbij de buizen gematched zijn.

Synthesis A40Virtus buizenersterker met KT66 voorzijde

De kap die over de buizen gedrapeerd is (op bovenstaand plaatje is deze kap verwijderd), is van zwart staal, en buigt zich om de KT66 heen, alsof ze zeggen wil: ‘je bent van mij, ik bescherm jullie’.

Aangezien Synthesis zich altijd van de goede kant wil laten zien, is er werkelijk voor alles aandacht  geweest bij het bouwen van deze erg stevige ‘H-structuur’ behuizing. Opvallend veel aandacht bijvoorbeeld voor de voeten; CNC gefreesd aluminium, ‘gevuld’ met natuurrubber; de vorm is berekend om de ongewenste trillingen zoveel als mogelijk uit de kast te houden. Verbindingen zijn zgn. ‘gold plated’, om oxidaties te voorkomen.

De link naar de technische info: KLIK HIER

Ah, “dat zal allemaal wel”, hoor ik u denken, “maar hoe klinkt een KT66 buizenversterker?”. Een paar woorden die bij me opborrelen zijn: groots, meeslepend, supervloeiend en royaal. In het geheel niet elektronisch. De 40Watt’s per kanaal, lijken met hun (buizen)vinger in de neus, hun taak te doen; bij elke luidspreker in onze winkel. Deze push/pull versterker zou klankmatig net zo goed een single ended kunnen zijn; zo stressloos en vloeiend. Precies in balans wat kracht, dynamiek, snelheid en klank betreft.

Al dikwijls hebben we het erover gehad, maar een buis is maar een buis en die heeft bepaalde klankeigenschappen. Heel generaal, heeft bijvoorbeeld een EL34 een andere klank- en overige audio eigenschappen, dan een KT66. Maar…. het uiteindelijke klankresultaat hangt dan af van wat de ontwerper van de versterker, er in totaal van gemaakt heeft. Kast, voeding, trafo’s, materialen, ontwerp. En dan de match maken met de luidsprekers. Dus die buis is een onderdeel van het geheel en ook niet meer dan dat. Ik bedoel te zeggen; staart u zich niet blind op de ’titel’ van de buis en in buizenland is het ook niet zo dat: ‘hoe hoger het nummer, hoe beter de buis’.
De KT66 is een buis die we niet te vaak zien. EL34, KT88, KT90 en KT120 zijn de buizen die in de buizenversterkers in onze omvangrijke collectie buizenversterkers zitten. De KT66 is al in de jaren 30 ontwikkeld en wat leuk is om te weten; voor audioweergave. Dat geldt lang niet voor alle hedendaagse buizen. Een flinke jongen, zo’n KT66. ‘“Does size matter”, hoor ik u mompelen? In z’n algemeenheid is het verschil in eindbuizen voor een getraind oor, direct hoorbaar, maar het zijn ook niet ‘onnoemelijke’ verschillen. Sommige mensen blijven ‘hangen’ in het denken over al die mogelijkheden; ik zou zo zeggen: niet doen en gewoon gaan genieten.

De erg stille A40-Virtus, is een versterker die kunt u schalen onder ‘flinke jongen’; mede door de omvang en de gekozen instellingen, wordt de versterker niet heel heet, wat als voordeel heeft, dat een lange levensduur te verwachten is. Jaartje of 30, schat ik zo in. Maar kan ook zomaar 35 jaar zijn. Het ‘kreng’ weegt 35 kilo en toen ik gisteravond al te haastig vanwege m’n ongeduld het ‘eventjes’ uit de doos probeerde te tillen, ontlokte dit gewicht een vloek en een grom. Mijn excuses en ik hoop waarlijk dat u het niet gehoord heeft.

Betreffende de aanwezige DAC in deze buizenversterker; ook daar is aandacht aan besteed. Het betreft namelijk een 24bits 192KHz Wolfson dubbel mono uitgevoerd. Bedenk dat een ingebouwde DAC de voeding van de versterker gebruikt, waardoor er een meer dan uitstekend resultaat bereikt is. “Wat kun je met een DAC in een versterker”, hoor ik u denken. Een paar gebruikers van deze machine, gaven me het antwoord. De eerste gebruikt een eenvoudige Sonos, waarbij hij de DAC van de versterker gebruikt, in plaats van dat ding uit de Sonos. Hij is blij met het resultaat, omdat op de momenten dat het top-audiofiel moet zijn, hij geniet van z’n platenspeler. Een man naar mijn hart. Dus zijn digitale bron is praktisch, maar voor andere momenten. De tweede gebruiker vertelde me dat hij de DAC nog nooit gebruikt had. Ook een man naar m’n hart. De derde gebruiker ‘knoopt’ af en toe z’n laptop met een goede USB kabel direct aan de versterker en luistert dan naar internetradio en de muziek collectie op z’n laptop. Vanwege z’n onlangs gedane aanschaf van een Avid draaitafel, is hij eveneens een man naar m’n hart. En de vierde gebruiker die ik ken, heeft een streamer op hoog niveau, waarbij hij dus de DAC van de A40Virtus gebruikt. Hij is intussen bezig met de aanschaf van een draaitafel, dus wordt binnenkort ook een man naar m’n hart.

Mocht u ‘in de markt’ zijn voor een buizenversterker, kom dan eens genieten, een afspraak is zo gemaakt: contact@audio21.eu of 06 260 48 506.