Waarde lezer, elk najaar ontvang ik een aantal brullende berichten, snikkende mails, huilende whatsapps, grimmige dreigbrieven en verontruste telefoontjes van verontruste platenspeler eigenaren. De ferme tikken, patsen en spatten die hoorbaar zijn; hetzij wanneer u in de buurt komt van uw geliefde platenspeler; hetzij u de toonarm aanraakt; hetzij de tikken door uw luidsprekers.
Natuurlijk zijn er op het net allerlei tips en trucks te vinden, om deze statische ladingen te lijf te gaan. Eén van de grootste veroorzakers is de veel te lage luchtvochtigheid in uw huis. Die is veelal veel te laag. De luchtvochtigheid in het voorjaar/zomer is veelal automatisch meer dan 50% – 65%. Maar in het najaar, wanneer u uw kamer begint te verwarmen, daalt in een aantal weken de luchtvochtigheid naar onder de 40%. En dat is niet gezond voor u als mensch. Maar ook uw audioset heeft er last van en vooral dan ook in uw platenspeler omgeving. Luide- en voelbare tikken, patsen en petsen, alsof een onzichtbare pestkop zich laat gelden. Al dan niet hoorbaar door uw luidsprekers en zelfs een enkele uitval van een van uw apparaten. Ook uw phonoversterker is hier bepaald niet blij mee, tot storingen aan toe.
Mijn tips zijn deze:
– schaf een luchtbevochtiger aan. En hey, doe nou even niet te krenterig, koop een serieuze machine. Kost een paar centen, maar dan heeft u geen droge ogen, gaat u veel minder last krijgen van droge hoest, is lichamelijk en geestelijk veel gezonder. Volgens een onderzoeker verspreiden aerosolen (corona) zich langduriger in droge lucht. En als laatste; uw tikken en patsen in uw audio omgeving verminderen met 80%. Wij hebben in onze woonkamer de Oskar Big. Die waaiert er per dag zo’n 2 – 2,5 liter uit, is vrij stil en heeft een groot waterreservoir. Daarmee lukt het om het percentage vocht ver boven de 50% te krijgen.
– Hoe gek het ook klinkt, indien u een snaaraangedreven platenspeler hebt, dompel de snaar eens een nacht in een glas water,
– Controleer of de aardingdraad goed bevestigd is aan de phonoversterker,
– Loop op sokken in huis of schoenen met lederen zolen,
– Soms een extra aarde draadje aanleggen tussen platenspeler en aarde. Of tussen audiorack en aarde.