Nordost ‘Sort Lift’ tijdens audioshow

Nordost ‘Sort Lift’ tijdens audioshow
21 februari 2017 Mark van Braam
In Geen categorie

Vanochtend startte ik mijn automobiel en gaf haar de sporen, teneinde niet te laat aan te komen op een audio show in het voetbalstadion van FC Alkmaar. Heel fijn; geen hooligan te zien; uitsluitend enthousiaste bezoekers. Gelukkig ook niet al te druk, zodat in elke ruimte een redelijk- tot goede positie gevonden kon worden.
Zoals ik u ook altijd meegeef wanneer u naar dit soort shows gaat; het is altijd een impressie van een samengestelde set; een momentopname, waar goedbedoelende importeurs u een leuke dag willen bezorgen. En bedenk; sommige sets klinken behoorlijk goed; sommige sets minder goed en de meeste er ergens tussenin; maar eigenlijk kunnen/mogen we er niet zoveel van vinden. Demo’s bij winkels zijn doorgaans beter en het heeft ook weinig te maken met uw eigen set(s) bij u thuis. Het kennismaken met de apparatuur en het ‘onder elkaar’ zijn van audioliefhebbers blijft toch leuk. Ik heb dit keer af en toe m’n decibel-app eens geraadpleegd als er geen muziek te horen was en dan blijken we rond te lopen in 80 tot 90 decibel! Bedenk eens wat alleen al die hoeveelheid ‘omgevingsruis’ met de weergave doet. Ter vergelijk; in ons kleinste kamertje bij ons thuis, blijft de meter meen ik rond de 35 decibel steken. Tja, waar je al druk mee kunt zijn, tijdens het poepen; kijken op je decibel app. Maar dat terzijde.

Voor ondergetekende waren er vooral twee redenen om naar deze show te gaan; als eerste een bezoek in de ruimte van/met Nordost, waar de onlangs verschenen ‘Sort Lift’ gedemonstreerd werd. Het betreft een luidsprekerkabel ondersteuning, die de kabel ontkoppelt van de ondergrond. En als Nordost met zoiets komt, dan kunt u ervan uitgaan dat het niet ‘zomaar’ iets is. Nordost is een wereldleider als het over dit soort technieken gaat en kan zich geen bloopers permitteren. Jaja, nou weet ik dat ook ondergetekende zich nooit heeft laten verleiden om ‘door te slaan’ in de weergave keten. Waarom niet, vraagt u zich af? Nou, gewoon omdat we bij het ‘doorschieten’ om de ultieme weergave te verkrijgen, dreigen te vergeten dat het over muziek gaat. En dan alleen nog met ‘beter, beter, beter’ bezig dreigen te zijn. En daarin, waarde lezer, wil ik niet aanlanden. Want tjeminee-nog-an-toe, kunnen we ook een keer tevreden zijn?
“Maar Mark”, vraagt u zichzelf vast af, “waarom dan wel interesse in die ‘Sort Lift’ van Nordost?” Nou, dat kan ik u proberen uit te leggen; vandaag bleek het betamelijk nederleggen van de luidsprekerkabels op deze ‘Sort Lift’ namelijk zo’n significante verbetering te zijn, dat het zich ver boven de ‘is-het-nou-wel-hoorbaar-of-is-het-nou-niet-hoorbaar’ discussies verheft, als het gaat over allerlei audio-voodoo.

In de set vandaag, die wat krachtbron betreft aangestuurd werd door de monoblokken/voorversterker van GamuT; u inmiddels geen onbekende, lieten deze ‘Sort Liften’ horen hoezeer de vloer, resonanties, elektrische resonanties en weet-ik-veel-wat-nog-meer, een minder goede uitwerking op het bedoelde eindresultaat hebben. Zonder de ‘Sort Lift’, werd de weergave diffuser, verloor de weergave een deel van z’n ruimtelijkheid, definities in het laag; dynamiek en emotionele expressie. Dus ‘ja’, deze ‘Sort Liften’ zult u binnenkort als vast gegeven gaan ontwaren bij AUDIO21.

Het grote ‘MAAR’ van deze dingen, is de prijs; de kostprijs van een set van 2 stuks, bedraagt een aantal flessen heeel erg goede Rode wijn uit de Bourgogne. En aangezien uw set niet op een been kan staan, heeft u dus altijd 2 sets nodig. Voor de gelukkigen onder u met een welgevuld wijnrek; geen enkel probleem, want de voorraad stelt hen in staat, om twee jaar zonder aanvulling, zichzelf alsnog te voorzien van een prettig ingeschonken ‘rood’.
Maar voor sommigen onder u zal het kiezen of delen zijn; hetzij een leven zonder ‘Sort Lift’, maar wel met een glas rood; of een trotse eigenaar zijn van ‘Sort Liften’ en enige tijd als geheelonthouder door het leven gaan. Zoals altijd; het is aan u, waarde lezer: Wijn of ‘Sort Lift’.

De tweede reden voor mijn afreis naar Den Voetbaltempel in Alkmaar, is dat m’n zeer gewaardeerde importeur van Diapason, deze twee dagen stond te demonstreren met de Diapason ‘Dynamis’. U weet wel; die groteske weldoeners-van-uitstekend-geluid. En dat is bewonderenswaardig, dat mag best eens benoemd worden. Voor degene onder u die deze hardwerkende en gepassioneerde muziek- en audioliefhebber kennen; hij is bepaald geen Arnold Schwarzenegger. En zijn toegewijde- en de meest charmante dame die thans in de audiowereld rondloopt is bepaald te betitelen als ‘frêle’. Maar handig als ze zijn, wisten ze deze immense hoeveelheid kilo’s aan luidsprekers en versterkers, zonder scheuren in Alkmaar te krijgen. Onder het motto: ‘laat ze in Noord Holland ook eens genieten’.