Site tip: discogs

Site tip: discogs
25 juni 2015 Mark van Braam
In Geen categorie

Af en toe kijk ik op de website http://www.discogs.com/ omdat ik denk dat dit een van de meest interessante aanbieders/verkopers website van muziek is. Veel elpees en veel correcte verkopers. Zo ook vorige week. Ik kocht een plaat van Carla Bley; Fleur Carnivore, bleek bij de verkoper met de opmerkelijke naam: Demonfuzz te zijn.
Betaling gedaan en enkele dagen gewacht. Gisteren werd er een doos aangeleverd, aan het gewicht te zien een veelvoud van minimaal 3 elpee’s, dus ik keek vragend naar dit ‘cadeautje’. Bleek de bestelde plaat in vorm gehouden te worden door 3 andere platen. Prachtige manier natuurlijk om te voorkomen dat men een kromme elpee krijgt toegestuurd. bij nader inzien blijkt een van de elpees een lievelinsstuk van ondergetekende te zijn, namelijk de Scheherazade van Rimsky-Korsakov. Dit is een symfonische suite, gecomponeerd door meneer Nikolaj, omstreeks 1880 en gebaseerd op een sprookje, namelijk ‘duizend-en-een-nacht’. Als u het hoort, herkent u het vast.

Rimski-Korsakov schreef zelf over dit stuk: ‘Koning Sjahriaar was van mening dat alle vrouwen ontrouw waren en had daarom besloten dat al zijn echtgenotes na de eerste nacht moesten worden gedood. Zijn vrouw Sjeherazade slaagde erin aan dit lot te ontkomen door hem iedere avond, ‘Duizend-en-een-nachten’ achter elkaar, een ander verhaal te vertellen. Ze wist de koning zo nieuwsgierig te maken, dat hij haar terechtstelling avond aan avond uitstelde, tot hij uiteindelijk besloot er helamaal van af te zien.
Zo zie je maar, de aanhoudster wint…? Hoeveel echtgenotes heeft zo’n man eigenlijk gehad, vraag ik me af; ik heb m’n handen al vol aan één exemplaar!

De plaat die ik mij als verpakking is geschonken, blijkt echter een van de mooiste opnames te zijn, die ik van dit meesterstuk heb liggen. Opgenomen in 1977 in de Masonic Hall in Cleveland met Lorin Maazel als dirigent. Net even opgezocht op discogs en voor enkele euro’s zijn er enkele exemplaren te vinden. Voor liefhebbers van drama, melancholie en gespeeld op een sprookjesachtige manier, zou ik zo zeggen: Doen!