Satie uit Culemborg

Satie uit Culemborg
24 februari 2017 Mark van Braam
In Geen categorie

Toen ik in 1992 in Culemborg ging wonen, wist ik natuurlijk nog niet dat ik hem nog eens ging ontmoeten. Ergo; ik wist van zijn gehele bestaan niet af. Totdat ik naar een recital ging; ik meen me te herinneren dat dit geschiedde in maart van 1994. “Een zondagmiddag met Chopin”, georganiseerd en gespeeld door Jeroen van Veen, in het kleine stadstheatertje. Ik was zo onder de indruk van het spel, de muziek en de klank; sommige dingen vergeet je je leven niet meer.
Ik kwam er achter dat er onlangs een elpee is uitgebracht van een eerder uitgebrachte cd: ‘Satie’s Slow Music’, gespeeld door dezelfde Jeroen van Veen. Vandaag begon met een luistersessie, waarbij de ‘Ethos’ van Pathos, gekoppeld werd aan de ‘Diva’ van Opera. De draaitafel van Transrotor ‘Dark Star Silver Shadow’ deed dienst, om ons te voorzien van de benodigde software. Deze zelfde set liet me aan het eind van de middag genieten van de juist aangekomen elpee van Jeroen van Veen.

KLIK HIER VOOR EEN YOUTUBE LINK

Of u hetzelfde heeft met Satie als ondergetekende, weet ik uiteraard niet. Ik heb er heel veel mee, mits… gespeeld op een manier die me meeneemt in de melancholie. En dat is lang niet altijd zo, met de vele vertolkers van Satie. Zo extreem traag als Jeroen het speelt, heb ik het nog niet gehoord; hypnotiserend. Gedurfd en zelfverzekerd en eigengereid; dat past ondergetekende wel…

Een ultieme test voor een installatie; met een uitgewogen; gebalanceerde homogene set, blijft u op het puntje van de stoel zitten, gebiologeerd van ‘AAA’ tot ‘ZET’. Mijn lief kwam aanzetten met een glas rood, als ‘viering van de vrijdag’. En hoewel ze niet van klassiek houdt, bleef ze zitten.