Techno of Telemann… Pharoah is Pharoah

Techno of Telemann… Pharoah is Pharoah
11 augustus 2018 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, toen ik onlangs hier ‘om de hoek’ aanwaaide om wat bestelde luidsprekerkabels af te geven bij een gelukkige bezitter van de Trenner & Friedl Pharoah luidsprekers, zag ik op deze ras-muziekmakers, een raskat zitten. Fier rechtop poserend met een blik van ‘wie kan me wat’…
Wanneer we aan high-end luidsprekers denken, is Oostenrijk niet het land dat ons als eerste te binnen schiet. Traditioneel hebben we het namelijk over Amerika, Engeland, Duitsland, Italië, Denemarken en uiteraard een lange lijst andere landen. En ergens onderaan de lijst: Oostenrijk.

Een modewoord dat we vaak horen is ‘duurzaam’. Toch blijkt dit woord van toepassing op T&F. Daar waar mogelijk, worden natuurlijke materialen gebruikt. Geen kunststof als dempingsmateriaal, maar intern wordt er schapenwol gebruikt! De kasten zijn met de hoogst mogelijk precisie handgemaakt, door meester-meubelmakers in het Oostenrijkse Steiermark. Het hout en de verschillende fineersoorten komen uit de lokale bossen. Zeer beslist wordt er geen tropisch hout of ecologisch hout met twijfelachtige achtergrond gebruikt.

De bevestiging van de gebruikte drivers wordt gemaakt van stof, in plaats van het veelal gebruikte rubber of andere kunststoffen. ‘Less is More’ is op alle ontwerpen van toepassing, van klein naar groot. De ontwerpen zijn nuchter, minimalistisch en de functie volgt de vorm. Want het gaat om de muziek. En om het leven met muziek. Een lijfspreuk van Peter, Andreas en hun medewerkers is hetgeen de bekende ontwerper Dieter Rams ooit zei:
‘Good design is as little design as possible’.

À titre personnel; wij zijn van mening dat de superstrakke luidsprekers van T&F zowel in een ultra design inrichting, alsook in een wat traditionelere inrichting, prachtig kunnen integreren. 

Maar we hebben het nu alleen even over de Pharoah. Een vereniging van een tijdloos design met een constructie van geperfectioneerde technologie en vakmanschap. Pharoah speelt muziek zelfbewust, lichtvoetig en evenwichtig. Ze weet een uitzonderlijk goede soundstage neer te zetten. De fijnste details smelten perfect samen met het gearticuleerde laag. Geen kaal klinkend of een overdreven ‘uitwaaierig’ gedrag, waardoor de body in de muziek mist. Nee, vol, snel, dynamisch, ritmisch en rijk van klank. ‘Organisch’ is een woord dat altijd bij me opborrelt, wanneer ik naar de Pharoah luister.
We hebben het over een hoogrendement hoornluidspreker en z’n rendement van 92 dB maakt aansturing door elke buizenversterker en hybride versterker mogelijk. De 20 cm papieren woofers zijn geïmpregneerd met zes lagen Italiaanse balsamico vioollak. Voor het midden en hoog wordt een ‘high-precision’ hoorn toegepast. Het weinige dempingsmateriaal is afkomstig van het schaap wat graag graast op de hoogtes van de Oostenrijkse bergen. Wat een leven hebben die schapen, maar dat is een terzijde.

De hoogte bedraagt 1 meter, de breedte 46 cm en de diepte is 35 cm. En wanneer ze verplaatst dienen te worden, is de hulp van uw schoonmoeder gewenst; het gewicht is een verrassende 33 kg. Van de speakers, welteverstaan. De mooiste componenten zijn gebruikt voor het filter; Mundorf olie/zilver weerstanden, Cardas bekabeling en terminals. In praktijk blijkt dat de speakers vaak ook dicht tegen de achterwand geplaatst kunnen worden. Net als uw schoonmoeder.
LEES EEN TEST KLIK HIER

Pharoah is een begaafde all-arounder: Techno of Telemann, rock of Ravel… Pharoah is ‘gewoon’ Pharoah!

Prijs per set vanaf € 8.990,— (walnoot fineer)