Over pareltjes en Audio

Over pareltjes en Audio
23 februari 2018 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Afgelopen week een luisteraar uit het westen des Nederlands. Hij heet Henk en is op zoek naar een meer dan fraaie hifi set. We kenden elkaar niet, maar we leren elkaar inmiddels een beetje kennen. Wat ik wel eens merk, is dat bezoekers hierin een kleine voorsprong hebben, vanwege het lezen van mijn blog. Die geeft een doorkijkje in de keuken van wie ik ben en hoe ik denk. En dan natuurlijk veelal gerelateerd aan muziek en muziekweergave. Maar ook van welke pizza’s ik hou, welke chocolade op het menu staat en welk vloeibaar rood goud ik graag drink. De luisteraar die slechts voldoende heeft aan een half woord, weet dat ik het dan over rode wijn heb.
En de bezoekers van AUDIO21 weten dat ik wat hifi aangaat, niet altijd de gebaande paden bewandel. En eigenlijk heb ik een broertje dood aan ‘de macht van het grote’. Terug naar Henk; ondanks z’n drukke werk, neemt hij de tijd om ook die niet gebaande paden te bewandelen, wanneer we het hebben over één van z’n liefdes: wijn. Na de luistersessie, waarbij we een aantal speakers met elkaar hadden vergeleken en al grofweg konden bepalen welke versterkercombinaties de gouden wimpel verdienden, kwam er een tasje te voorschijn met twee in aluminiumfolie verpakte flessen wijn. Nou moet u echt niet gaan denken dat alhier de fles elke middag op tafel komt; integendeel, want eigenlijk ben ik een zeer matig drinker; gemiddeld weet slechts 1 glas vloeibaar rood per dag m’n hand te vinden.

Maar Henk vond het inmiddels wel tijd voor een mini proeverij, dus twee glazen gehaald en hij keek me vragend aan wat ik dacht. De eerste stond voor mij als een paal boven water; een Pinot Noir en uit de regio ten noorden van Beaune, oftewel Haute Côte de Beaune. De tweede vond ik lastiger, wel een Pinot Noir, maar een geheel andere afdronk en ik schatte uit een ander gedeelte, namelijk Givry. Een rood met zeer weinig tannine en de Fransen noemen dit zelf ‘le vin rouge féminin’. Een gebiedje waar ik graag vertoefde toen ik in Frankrijk woonde. Maar helemaal herkennen deed ik het ook niet; er was toch iets ‘anders’ dan wat ik me herinnerde. Maar zeer zeker was dat ik ze beiden; hoe verschillend ook, zeer kon waarderen vanwege de complexe schakeringen en het overduidelijk Pinot Noir druiven waren.

De folie werd verwijderd van de flessen en m’n verbazing was groot. Want beide flessen bleken van oorsprong Oostenrijks! Nou ja zeg; niet een land wat bovenaan m’n lijst staat, wanneer we het over wijn hebben. De waardering hierom groeide met de seconde; een bijzondere vondst! En Henk maar grinniken. Kennelijk is ook voor hem de uitdaging om soms ook de niet-gebaande paden te bewandelen, wanneer het over wijn gaat.

En klaarblijkelijk ook aangaande audio, laten we dat vooral niet vergeten. De speakers van onder andere Trenner & Friedl uit: jaja, u raadt het al; Oostenrijk spraken erg tot de verbeelding, maar ook de Opera Diva’s en Diapason Astera’s. Maar laten we niet te snel op de dingen vooruitlopen; een tweede luistersessie staat gepland in zijn overvolle agenda.

Maar wat ik ook bedoel te zeggen tegen hen die uit een soort automatisme hun audio vizier richten op ‘het grote’ of ‘het bekende’; stap eens uit uw comfort zone en kijk eens wat verder dan den neuze lang is; zijn het juist niet de pareltjes in de wereld die de kleur geven aan het alledaagse?

En de flessen bleven achter en gisteravond na het zingen, stonden ze me op te wachten; m’n lief had al twee glazen klaargezet. Leve hifi!