Over het ‘hoe bestaat het….’

Over het ‘hoe bestaat het….’
28 februari 2020 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezers,

Af en toe bekruipt me het gevoel van ‘hoe bestaat het’. Zoals het merendeel van de Audio21 fans weten, bied ik bij bijna elke aankoop aan, om de versterker, speakers of draaitafel, zelf te komen bezorgen en installeren. Dat brengt me elke week, intussen al jarenlang, in veel verschillende huizen, in heel Nederland.
Dat feit heeft gemaakt, dat ik al bij het zien van een foto van een ruimte, het geluid al ‘voor me hoor’; met andere woorden; hoe die ruimte klinkt. En veel moderne vaderlandse (waarom zeggen we eigenlijk niet: moederlandse?) huiskamers klinken in mindere- of meerdere mate, behoorlijk hol, hebben een aanzienlijke hoeveelheid galm en klankmatige hardheid. Als een Tarzan in de jungle. Als je met elkaar praat in dat soort ‘harde’ ruimtes, kunt u zich vast al voorstellen hoe dat klinkt. Soms ga je zelfs zachter-  en soms ga je bewust langzamer spreken, om het allemaal verstaanbaar te houden.

En wat ik bedoel met die eerste opmerking ‘hoe bestaat het’, heeft te maken dat ik verbaasd ben, hoeveel mensen met zo’n huiskamer, alsnog opteren voor klankmatig ‘hard’ (of tè technisch) klinkende versterkers, luidsprekers, bronnen, bekabeling en anderzijds. Ik durf te beweren, dat mede daardoor, aanzienlijke aantallen onder u, niet tevreden zijn. En zijn zoekende, als naar een spelt in de woestijn. Sommigen onder u zitten met hun handen in het haar. Anderen zitten bij de barbier. Herkenbaar? Of bent u haarloos? Dat spijt me dan. Hoewel vele kale hoofden eigenlijk best leuk staan. Maar dat is een terzijde. Uiteraard respecteer ik uw smaak en ideeën over weergave en we zullen het soms niet met elkaar eens zijn. Daar kan ik prima tegen.

Ook verbazend vind ik het dat een deel van de hifi liefhebbers er gemakshalve ervan uit gaan: ‘hoe duurder, hoe beter’. En: ‘hoe bekender; dan zal het wel goed zijn’. En graag toch ook als bonus de bevestigende inzegening van een enkele vermeende audio goeroe.

woonkamer vroeger

Weet u het nog? 1968. Een traditionele huiskamer vol met zware gordijnen, kleedjes op alle bijzettafeltjes, behang op de muren en kamerbreed tapijt. Een enkele keer, de stoffige oma op de stoel in de hoek gezet, een aangestoken kaarsje in haar linkerhand, de rechterhand een glas jenever en mijmerend over weleer. Althans; zo verging het bij ons in 1968, maar dat is een terzijde. Een hoop spullen en zelfs een plantje op de luidspreker. Maar… de ruimte ‘an sich’ klonk wel fijn, wanneer je met elkaar aan het praten was.

woonkamer modern

En nu terug naar 2020, harde vloeren, (veel) glas, dunne- of geen raambekleding, strak meubilair, etc. etc. Onze wens; de perfectie ten top. Hoe klinkt die ruimte? Dat is denk ik vrij makkelijk door u in te vullen, want een deel van de hifi liefhebbers, leeft er elke dag.

En welke klank dienen de hifi componenten te hebben in dit soort ruimtes??? Dat is wat lastiger om in te vullen. En met dit vraagstuk, is AUDIO21 elke dag bezig. Samen met u. Desgewenst.

Nogmaals; weergave van geluid is gebaseerd op een aantal ‘peilers’. Eén van die peilers, is: klank. U wilt toch een fijne klank in uw huiskamer? Een klank van apparatuur die opgeteld met de akoestiek van uw woonkamer, zo dicht mogelijk terecht komt bij de natuurlijke en authentieke klank van het origineel? Los nog van de verdere audiofiele parameters als: ruimtelijkheid, controle, autoriteit, snelheid, dynamiek etc etc.?

Mijn tip voor vandaag; bedenk en realiseer u, vooraf een eventuele aanschaf van een audio component, hoe uw woonkamer klinkt. Elke luisterkamer heeft een eigen klank en eigenschappen. En maak dan een ‘vertaling’ naar wat een verstandige en logische apparatuur keuze zou zijn, om zoveel mogelijk, die authentieke klankkleur te verkrijgen.
Pas de keuze bij de aanschaf van apparatuur hierop aan. Met als resultaat dat u uiteindelijk minder ‘onrustig’ en ‘minder zoekende’ gaat worden. En tjeminee-nog-an-toe laat u zich niet van de wijs brengen door wat ‘bekend’ is, of welk merk een ‘hype’ is. Durf te vertrouwen op uw eigen inzichten en durf ‘out of the box’ te denken. Bevalt mij prima.

Fijn weekend aan u allen!

 

COPYRIGHT © 2019 AUDIO21, HEERDE, DOOR MARK VAN BRAAM
NIETS UIT DEZE ONDERSTAANDE INFORMATIE MAG WORDEN VERVEELVOUDIGD, OPGESLAGEN IN EEN GEAUTOMATISEERD GEGEVENSBESTAND, WEBSITE OF OPENBAAR GEMAAKT WORDEN IN ENIGE VORM OF OP ENIGE WIJZE, HETZIJ ELEKTRONISCH, MECHANISCH OF DOOR FOTOKOPIEËN, OPNAME, OF OP ENIGE ANDERE MANIER, ZONDER VOORAFGAANDE SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING VAN AUDIO21.