Oude liefde roest niet

Oude liefde roest niet
3 juli 2018 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezers, ik hoop toch van harte dat u mijn nederige excuses zou willen aanvaarden; wij waren tijdelijk matig bereikbaar en dat had alles te maken met onze vakantie. Wolfgang-dè-bus was er waarlijk klaar voor en er volledig aan toe en dat gold ook voor m’n lief en ondergetekende. Zo de afgelopen week togen we richting Zwitserland, om vervolgens in de buurt van Como uit te komen, Italië dus. U begrijpt dat dit best een shock is voor ondergetekende; het land van de kostelijke rode Bourgogne te verruilen voor het land van de rode Chianti. Maar dat is een terzijde. Vooruitlopende op uw vraag; ik hou er erg van dat mobiliteiten hun werk zonder problemen doen. Waarom ik vervolgens met een 36 jaar oude wagen richting Italië afreis; is voor mezelf ook een raadsel. Hoe dan ook; Wolfgang heeft zich voorbeeldig gedragen; geen enkel probleem.
Van te voren werd ik door Mike verbaasd aangekeken, toen ik hem vertelde waar de reis heen ging. Zijn reactie over het einddoel Lago di Como was: “Mark, wat moet je dááár nou doen! Er zijn allemaal kinderen en een hoop drukte”. U begrijpt; een moment van desperate wanhoop zakte door m’n knieën; had ik het nou helemaal verkeerd bedacht? Ik stamelde dat het ook de bedoeling was om enkele fabrikanten te bezoeken; dat er mooi weer voorspeld was en dat het hoogseizoen pas in juli aanvangt. Hij knikte gelukkig alsnog begrijpelijk en ik kreeg alsnog z’n goedkeuring met de sussende woorden: “het is er wel overal prachtig”.

Nou weet ik uit eigen ervaring dat het vaak niet zo boeiend is om foto’s te bekijken van anderen; vakantiefoto’s dus. Vandaar dat ik het hier ga hebben over onze zakelijke reis naar het land van pasta’s en Moto Guzzi en Mastersound en Diesis Audio. Immers; we zijn een serieuze audiowinkel en onze privé belevenissen gaan u derhalve hoogstwaarschijnlijk niet boeien. Alsnog kunt u elk moment besluiten om deze pagina over te slaan; u bent telkens aan zet. Dat is een geruststellende gedachte. Toch?

We hadden met de importeur afgesproken in de plaats Lecco en dat bevindt zich aan de rechter punt van het toch wel grote meer. Wolfgang werd aangeslingerd en de reis ving al vroeg in de ochtend aan. We startten halverwege en Truus, onze navigatiedame, gaf aan dat het meer rechtsom gevolgd moest worden, circa 85 kilometer. Dus in Nederland goed te doen in een uurtje, maar slingerend door heuvels en dorpjes bleek het bijna 2,5 uur in beslag te nemen. Ik had m’n lief een aardig overzichtelijk ritje beloofd, maar ze begon grommend m’n kant op te kijken…
Ergens halverwege de reis viel m’n oog op het plaatsnaambord: Mandello del Lario. En de kenners onder u weten dan dat ik het heb over de geboorteplaats van Moto Guzzi. Een aantal motorfietsen hebben in m’n leven gezorgd voor het vervoer en dat was altijd een model uit de stal van Moto Guzzi. Opgericht in 1921. Dat is iets wat me opvalt; AUDIO21 is sinds jaar en dag gevestigd aan huisnummer 19-21. Maar dat is een terzijde.

Een fabriek en een museum, WauW! Wat te doen? Afspraak met Mastersound afzeggen? Nee hoor; mijn credo is: ‘afspraak is afspraak’ en we hadden nog een volle week in het vooruitzicht; immers, wat in het vat zit, verzuurt niet. Doorrijden dus en na wat zoeken een heerlijk plekje onder bomen, aan een riviertje gevonden en met de aangevlogen importeur zitten lunchen. Met een glas wit uit de regio.

De middag werd besteed om ons te voorzien van de nodige informatie, door een jeugdige meneer van het merk Mastersound. Een merk wat me al lange tijd boeit en dat heeft te maken met het feit dat hun gemaakte keuzes anders zijn dan de buizenversterkers die zich al in onze omvangrijke collectie begeven: Jadis, Synthesis, Pathos, Unison Research. En binnenkort wordt hier dus het merk Mastersound aan toegevoegd; maar nu loop ik iets vooruit.

De focus van dit merk is op enkele buizen, de EL34, de 300B en de 845. Ik zal het kort houden, want u en ik dienen geduld te hebben, alvorens de eerste modellen gaan arriveren. Als aanvang de erg leuk vormgegeven ‘Box’, een single ended ontwerp, geschakeld in klasse A en waarin 4 maal een EL34 aan het werk gezet worden. Bovendien voorzien van een MM phono ingang. Het machien zal zo’n € 2.400,— gaan kosten. Vervolgens twee grotere broers, door het leven gaand als ‘Dueundici’ en ‘Dueventi’, eveneens met EL34, om vervolgens uit te komen bij de ‘Compact 300B’ en ‘Compact 845’. Compact is relatief…

En met name die laatste ‘845’ wist me méér dan zeer enthousiast te maken! Ik werd getrakteerd op een rijk, breed, energetisch en super dynamisch schoon geluid. De ‘Compact 845’ zal zo’n € 6.290,— gaan kosten en dat is werkelijk een zeer interessante prijs. Zoals u weet is mijn derde naam: ‘Jadis’, maar het pakket van Jadis (en ook de andere merken) hebben geen bereikbare geïntegreerde ‘845’ buizenversterker in hun pakket. De 30 Watt’s zullen geen enkele moeite hebben met welke speaker dan ook, maar uiteraard is er een mogelijkheid om de ‘Evolution 845’ te bezien met z’n 55 Watt’s. Het is me allemaal wat.

Het pakket eindigt met 2 volumineuze monoblokken ‘PF100 litz edition, 117 Watt triode klasse A’ € 37.990,— met separate voorversterker ‘Spettro’ € 10.800,—

Na de uitvoerige kennismaking, werd er besloten om ’s avonds door te brengen met de fabrikant in een restaurantje in de plaats Lecco. De naam van dit eetpaleisje heet Filet Osteria. En zoals ’t heurt niet in het toeristische gebied van de stad, maar ergens in een niet te vinden smal straatje, grenzend aan een kruidenierswinkeltje, waar alleen Italië het patent op lijkt te hebben. De vrouw van de eigenaar Deborah wist ons telkens te verrassen met heerlijkheden en met name de kazen wakkerden onze wens aan, om ooit in dit land te gaan wonen. De minzame man van Deborah, bleek z’n hart ooit gegeven te hebben aan kaas. Hij stopte niet meer met vertellen, toen we belangstellend bleken. En Christian nodigde ons uit om z’n kaas-domein te komen bekijken, grenzend aan het restaurant, in een eeuwenoude kelder, die onder het straatje uitkwam, waar we op straatniveau nog vragend om ons heen hadden gekeken of het restaurant bereikt was.

Hij poseerde graag en ziet u de trots? En de zelfverzekerde edoch vriendelijke houding? Het gaat niet om aantallen; het gaat over kwaliteit. En de tijd nemen om tot iets bijzonders te komen. Sommige kazen liggen wel 10 jaar, voordat ze kennis gaan maken met het mes. Dat is toch fantastisch? Ik hou er erg van, de kleinschaligheid met vakmanschap. Hoe de leidraad niet is ‘hoe de grote pecunia binnen te kunnen halen’. Nee, hoe kunnen we komen tot iets bijzonders?

En daarin dus het vergelijk met de mannen van Mastersound. Oprichter Cesare Sanavio, Antonio Ferro, Lorenzo Sanavio en Luciano Sanavio vormen het hart van het bedrijf. Binnenkort meer hierover. Een mooie en enthousiaste groep mensen.

Twee dagen later ving eenzelfde soort reis aan, richting Milaan. Afgesproken in een luisterruimte met Giuseppe Gabbarini. Hij is de ontwerper van het wederom Italiaanse merk Diesis Audio. Wederom zo’n gepassioneerde man die een lijn van zeer bijzondere luidsprekers heeft ontwikkeld. Een hoorn voor het midden en hoog en een laagweergave middels een dipool principe.

Het is hierdoor mogelijk geworden om een hoornluidspreker te bouwen die niet heel erg diep is en bovendien niet de nadelen heeft van vele andere hoornluidsprekers. Het lijkt deels op de modellen van Trenner & Friedl, maar de laagweergave en met name ook het uiterlijk is compleet anders. De modellen Ludos en Aura werden aangestuurd middels de versterker ook uit eigen stal, de Evento 20-11. Een hybride versterker en hij deed me klankmatig denken aan de Heritage van Pathos.

Later meer…

Mocht u ooit in Milaan komen; de Dom is prachtig. Maar werkelijk luguber is de kerk Chiesa di San Bernardino alle Ossa, vijf minuten verder. Het hoofdgebouw is mooi en zelfs lieflijk, maar ga vanuit de ingang rechtsaf en via een gang komt u dan in het ‘Ossario’. Een kapel met een hoog plafond en langs de muren duizenden schedels en opgestapelde beenderen. Ze zijn gebruikt als decoratiestukken in opmerkelijke patronen. Het schijnt dat er vroeger een hospitaal en kerkhof naast de San Bernardino kerk lagen en toen het kerkhof te vol werd, bedacht men om de beenderen dan maar in de kapel op te slaan. Een bijzondere kruising tussen religie en de Adams Family.

Voor de doorlezers onder u; we stonden met bus Wolfgang aan het Lago di Piano en dat is een klein meer tussen Lago di Lugano en Lago di Como. Een camping waar niets te beleven is, behalve na 10 meter een plons in het heerlijke meer. En natuurlijk gingen we op een middag met een motorboot naar de overkant, om het museum van Moto Guzzi te bekijken; oude liefde roest niet 🙂

 


Copyright © 2018 AUDIO21, Wapenveld
Niets uit deze bovenstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.