Opera Callas Monitor

Opera Callas Monitor
13 januari 2018 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, vorige week hebben we het nieuwe paar Opera Callas Monitor luidsprekers van het Italiaanse Opera Loudspeakers ontvangen. De reden voor deze toevoeging aan onze omvangrijke collectie is dat we de vloerstaande Callas Diva in de afwerking walnoot op voorraad hebben en nu dan de Callas Monitor in de afwerking mahonie. Dan kunnen we u voortaan alle beschikbare uitvoeringen laten zien. Zolang het maar walnoot of mahonie is.
Vanwege onze wens om bij een demo van een luidspreker, deze op z’n best te kunnen laten horen, is inspelen een must. Nog steeds zijn er mensen die hier niet in geloven; spijtig dat deze mensen kennelijk nimmer een zelfde nieuw paar luidsprekers naast een goed ingespeeld paar hebben gehoord. Net als schoenen die nieuw uit de doos komen, deze lopen ook pas na een paar dagen lekker. Inspelen houdt eenvoudig in dat er een versterker op gemiddeld luisterniveau wordt aangekoppeld. Dit keer de Jadis DA50S zodat de speaker vast kan wennen aan een prachtig klinkende versterker. De cd speler wordt op eindeloos repeat gezet en dan maar wachten. En wachten. En wachten en af en toe luisteren of er al soep van te maken valt.

Dat viel dus dit keer, zelfs na vele dagen spelen, erg tegen. Vanochtend werd ik er zelfs sacherijnig van. Het midden en hoog bleef maar ietwat scherp, het geheel wat korzelig, niet homogeen en het laag bleef achter. Ruimtelijke afbeelding wel redelijk, maar niet op het niveau wat ik minimaal eis. Vertwijfeld begon ik te denken om de fabrikant te gaan bellen met de vraag of er wat veranderd was aan de speaker. Heb ik vroeger ook wel eens gedaan bij een fabrikant van aardbeienjam; die het verstandig leek om het recept te veranderen! De boycot duurt nog voort tot op de dag van vandaag. Maar dat terzijde.

Plots een helder moment! Schiet me namelijk te binnen dat ik de standaard gemonteerde verbindingsplaatjes nog heb laten zitten. U weet wel, die standaard blikken prutprutprut. ‘Sufferd’ hoor ik me tegen mezelf zeggen. Ik bevestig een setje ingespeelde ‘jumpers’ van Nordost en ga weer zitten luisteren. “Krijg nou wat zeg”, hoor ik aan de binnenkant van mijn ogen iemand roepen. M’n vrees dat het nooit wat zou gaan worden, bleek in één klap dus ongegrond. Opeens staat er een cellist voor m’n snufferd te spelen, is er opeens energie van de muzikanten in de ruimte, het laag is schoon en volgbaar, alle korzeligheden verdwenen en om een lang verhaal kort te houden; het klopt gewoon weer. En ik ben weer onder de indruk. Is het inspelen dan nu volbracht? Nee, zekers nog niet, maar we zijn er bijna en nu al wonderlijk mooi.

De drama van Antonio Lysy at The Broad: Music from Argentina’ is terug. Kippenvel. Zoals ’t heurt. Overigens; muziek waarbij ik koude rillingen over m’n rug krijg, maar ik weet zeker dat het geen muzikale kost voor iedereen is. Maar neem van me aan; deze elpee is werkelijk een topopname.

Die Nordost jumpers kosten € 149,— per set, dus voor beide speakers bent u dan klaar. Eén van de beste geluidsverbeteringen voor dit geld wat te behalen is. Voor de ongelovigen onder u; reis af naar Wapenveld en u krijgt de kortst denkbare demo voorgeschoteld: vijf minuten. Hoort u de verbeteringen niet? Dan adviseer ik een andere hobby. Kleiduiven schieten. Of biljarten. Klank 9, Opname 9,5.