Op bezoek bij AUDIO21: PL500 Platinum

Op bezoek bij AUDIO21: PL500 Platinum
22 februari 2018 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, we hebben een bezoeker in onze winkel, de PL500 Platinum van Monitor Audio. Het is een overbemeten topmodel van deze fabrikant. Een afmeting die weldegelijk boven het gemiddelde maaiveld uitsteekt. Bijna 2 meter hoog, zo’n 100 kilo zwaar, maar een relatief bescheiden footprint.
De eerste versterkers waar ik aan dacht om deze imposante verschijningen te voorzien van muziek, zijn de Pathos Heritage, de Synthesis A100Titan of de steviger jongens uit Frankrijk; en dan heb ik het uiteraard over Jadis. En wat ik vaak fijn vindt, een ‘d’Appolito opstelling van de vele units. Een drieweg met een zevental drivers. Jaja, het is me wat. Het rendement is vrij hoog, maar neem van mij aan dat prestaties pas beginnen bij (buizen)versterkers die veel stroom kunnen leveren. Indien u zich hier niet aan houdt, blijft het allemaal wat gewoontjes. En daar gaan we niet voor, bij zulks een knoeperds.

Het geluid is ‘totaal’. Vanaf zo’n 20 Herz begint het al volop te leven en het schijnt door te gaan tot 100 kHerz; zoals bijvoorbeeld een Volterra van Rosso Fiorentino. Maar ach… het zegt allemaal zo bitter weinig, cijfers. Hoewel het wel zo is, dat ik in mijn luisterruimte een flinke dip heb in de frequenties van 30 Herz tot zo’n 45 Herz. Maar luidsprekers als deze, laten dan plots een laag daaronder horen, waartoe het gros van de speakers niet in staat blijkt. Behoudens de GamuT RS5i of de Diapason Dynamis. Is dat laatste dan erg? Het is eenzelfde vraag bij grote auto’s die in staat zijn om met 250 kilometer per uur over de baan te kunnen razen. Mijn automobiel gaat dat bij lange na niet halen; is dat dan erg? Nee. Maar. Het is wel lekker; de wetenschap dat het kàn, indien u het zo af en toe eens wilt. Een speaker als deze zal aantrekkelijk zijn voor de luisteraar die geen grenzen wenst; die een bigband op vol formaat in z’n kamer wil beleven. Een groot geluid.

Dus ik zou zo zeggen; loop de komende weken gewoon eens binnen, om eens iets te zien wat bepaald niet alledaags is.