LP tip: ólafur Arnalds: Island Songs

LP tip: ólafur Arnalds: Island Songs
15 januari 2020 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, afgelopen maandagavond reisde ik af naar een klein charmant plaatsje in het noorden van Nederland. ‘s-Avonds in het donker was Sneek op afstand te zien. Ik zetelde me neder en ontving een verse koffie. En de tweede elpee die werd opgezet door de muziekliefhebber, was een elpee van Ólafur Arnalds: ‘Island Songs’.
Hoewel de Jadis buizenversterker die ik onder andere meebracht zich nog aan het (op)warmen was, nadat ze een tijdje in de Koele ‘Kattebak’ van m’n automobiel vertoefd had, zat ik gelijk ademloos te luisteren naar de muziek. Bij thuiskomst gelijk deze bijzondere elpee besteld.

De elpee is gevuld met onder andere subtiele strijkers met lage noten van een piano. Bijzondere instrumenten waaronder een oboe, klarinet en een paar blaasinstrumenten, nemen je gelijk mee. Zeer ruimtelijk opgenomen stemmen. Op een mooie set raak je in een soort ontroering en melancholie.

Een prachtig voorbeeld is het tweede nummer: ‘1995’. Het gaat over een zware lawine in de buurt van Onundarfjordur in 1995, waarbij een aantal mensen omkwamen. Nou niet gelijk het prettigste bericht; excuus. Een nicht van Ólafur heet Dagny en zij speelt het harmonium, in de lokale kerk van Flateryri. Een ontroerend stuk muziek.
En zo heeft elk nummer een verhaal, een achtergrond. Ver verwijderd van de vele top-40 niemendalletjes.

Een prachtig opgenomen elpee met wonderlijk, betoverende prachtige muziek; een aanrader. Dank jullie wel Claire en Vincent voor deze ‘Gouden Januari Elpee Tip’!

 

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam