Ochtendrituelen met muziek

Ochtendrituelen met muziek
20 februari 2018 Mark van Braam
In Geen categorie

Kent u dat: ochtendrituelen? Ik hou er erg van. De ochtend start met het verwarmen van water om het verse eitje van onze kippen te koken; die weer begonnen zijn met leggen. Het houtvuur aansteken in de kachel en de hondjes die kwispelend op me afkomen om me te begroeten; alsof ik drie jaar ben weggeweest. Straks nog een ochtendwandeling met ze in het vooruitzicht; ze zijn altijd blij.
En dan loop ik door naar m’n machinerieën die me hoopvol aankijken om welwillig de eerste muziek van de dag te kunnen laten horen. De laatste weken wel erg vaak Chet Baker: SINGS.

Niet super audiofiel opgenomen hoor, maar het klinkt toch wel erg ontspannend, gedurende de opstartperiode van de dag. Dus toch een aanrader. En wat bij me te binnenschoot; hij is iemand die niet bepaald een begaafde stem heeft; verre van perfect zelfs. Maar… dat ‘iets’ wat hij laat horen; timing, melancholie en geloofwaardigheid. Daar kan Halbe Zijlstra nog een puntje aan zuigen, maar dat terzijde.
Bijvoorbeeld hoe Chet ‘My Funny Valentine’ doet (KLIK VOOR YOUTUBE) is werkelijk waanzinnig in z’n eenvoud en breekbaarheid. Het is eigenlijk net audio; perfect is niet perfect. Denk daar maar eens over na.

Ochtendrituelen… ik hou ervan.