Nordost zet z’n beste Sort Füt voor…

Nordost zet z’n beste Sort Füt voor…
9 augustus 2017 Mark van Braam
In Geen categorie

Ik kan niet anders dan concluderen dat de producten van Nordost en QRT altijd precies doen wat ze beloven. Op top niveau. En ook dat het kostbaar is en wellicht voor een aantal onder u onbereikbaar. Het zij zo en zo ook: Sort Füt. 
Eén van de dingen waar ik het nog niet met u over gehad heb, zijn de Sort Füt uit hun stal. Het zijn voeten die zowel onder luidsprekers, als ook onder (audio) meubelen gezet kunnen worden, teneinde een zo ideaal mogelijke ontkoppeling te genereren van de ondergrond. Ik beperk me nu even tot het resultaat bij luidsprekers.
Afgelopen maandag heb ik bij iemand in Nederland samen deze Sort Füt’s gemonteerd onder z’n B&W luidsprekers. De Sort Füt’s worden standaard geleverd met twee diktes schroefdraad, maar indien nodig kunnen voor praktisch elke schroefdraad de benodigde adapters geleverd worden. Voor die zware Bee-en-Wee jongens moesten 24 mm adapters speciaal gemaakt worden. Does size matter?

De Sort Füt bestaat uit 4 onderdelen en balanceert per ‘fuut’ op 3 stuks keramische balletjes. Ze vervangen dus de bestaande, redelijke tot matige standaard spikes en voeten. Die laatste zien er soms indrukwekkend uit, zoals bij deze B&W speakers, maar na montage van de Sort Füt bleek opnieuw direct waar een dergelijke speaker nog veel meer toe in staat is. Wat opviel is dat de speakers veel meer ‘verdwenen’, de dynamiek nam met een forse sprong toe, het geheel klonk een stuk minder elektronisch en in het geheel veel schoner. Een wonderlijke gewaarwording voor de nieuwe eigenaar was dat het zowel relaxter was geworden maar juist ook sneller en dynamischer. Dat klinkt tegenstrijdig, maar is het niet. Geloof me.
Bijzonder om te weten is dat het gelukt is om de Sort Füt te patenteren en dat is maar goed ook.

De nieuwe eigenaar bleek meer dan tevreden en ondergetekende kon huiswaarts keren met een prachtige fles rood; jaja, hij weet het maar al te goed: Bourgogne!