‘Nise – The heart of madmess”

‘Nise – The heart of madmess”
3 april 2017 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer,

Gisteravond na een enerverende AUDIO21-zaterdag, hadden m’n tederbeminde en ondergetekende eindelijk tijd om er eens voor te gaan zitten; een film die al een tijdje op onze lijst stond: “Nise – The heart of madness”

Of dit genre wel- of niet tot uw favoriet behoort; daar kan ik geen uitspraak over doen; net zoals ik m’n bed niet uitkom voor kung-fu of zulks gedoe.

Voor ons echter een film die nog lang op ons netvlies blijft staan; zowel humoristisch als ontroerend en eye-opener. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en speelt zich af in de jaren 50, ik meen in Brazilië. De psychiater Nise da Silveira is het niet eens hoe er omgegaan wordt met patiënten in een tehuis voor schizofrene mensen. Ze verafschuwd de elektroshocktherapie en lobotomie en vecht tegen de bestaande orde en loopt dikwijls tegen een muur op van onbegrip. Wat prachtig is om te zien, hoe haar aanpak leidt tot het ontstaan van expressieve kunstuitingen door de patiënten, die zij inmiddels van een andere titel voorziet; cliënten. Ze stimuleert tot het maken van kunst en zwemt tegen de stroom in.
Het lijkt een beetje op ‘het gevecht tegen de macht van het grote’. En dat mag ik wel; zoals u inmiddels weet…

Wat mij betreft een aanrader en ik vond dat ik u hiervan op de hoogte moest brengen; het leven gaat immers niet alleen over audio. Fijne dag gewenst en wat hebben we het eigenlijk toch goed 🙂