Nieuws: ICHOS luidsprekers bij AUDIO21

Nieuws: ICHOS luidsprekers bij AUDIO21
22 februari 2021 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, al lange tijd was ik op zoek naar een model luidspreker, met een setprijs zo net onder de tienduizend euro. Uiteraard moest het iets bijzonders zijn, met een uitbundig goede prijs-prestatie; een uitbreiding van ons omvangrijke luidsprekerpakket. En ik kan u vast verklappen; ik ben in mijn budget niet geslaagd. Maar wel bijna. Tijdens de zoektocht kwamen vele modellen voorbij, van verschillende fabrikanten. Deels bij u bekend en deels vrij onbekend. Het vergt nogal wat tijd voor zulks een missie; bij AUDIO21 kom je er niet zomaar in. Zoals u weet laat ik mij nooit van het veld slaan, wanneer een merk minder bekendheid geniet bij ‘het grote publiek’. Immers weet u dat AUDIO21 zich bepaald niet richt op ‘het grote publiek’; wat dat dan ook wezen mag. En natuurlijk bevinden zich ook grote namen, zoals Jadis, the Gryphon, Nagra, Kuzma, Transrotor of Gold Note. Maar evenveel minder grote namen sieren ons zorgvuldig samengesteld pakket. En hier is voortaan een naam aan toe te voegen: ICHOS.

ICHOS is een Grieks woord, wat betekent: GELUID. Hoofdontwerper van ICHOS is Robert Rothleitner. Het bedrijf is gevestigd in Wenen.KLIK HIER.

Vanwege de sneeuwval onlangs, ontvingen we het de ICHOS ‘No THREE mkII’ pas 1,5 dag voorafgaand de eerste, gelijk al geplande demo. En u weet; een nieuwe luidspreker, dagenlang in een koude vrachtwagen vertoefd, is niet gelijk 100%. Dat duurt enige tijd. Nu mag u best weten; één van mijn minder goede eigenschappen is: ongeduld. En u zult zich vast afvragen: “Mark, hoe verliep die eerste demo, na pas 1,5 dag inspelen”? Om u hierop antwoord te verschaffen, graaf ik even terug naar ik meen de jaren negentig. Een voetbalverslaggever vertelde dat als Ruud Gullit verkouden was, met 1 been in het gips en 2 armen op de rug gebonden had, dat hij dan nòg steeds beter speelde dan de overige 21 spelers op het veld. En dus ontstond hier de bijnaam voor de in walnoot uitgevoerde ‘No THREE mkII’: onze Ruud.

De ‘No THREE’ is niet een luidspreker voor hen die een zoetgevooisd geluid prevaleren. Of de voorkeur hebben voor een gemiddeld typisch ‘hifi sound’. Houdt u van een ‘boem-sizzle’ weergave; sla dit merk dan over. Nee, een ICHOS is bepaald geen luidspreker, welke zo saai is als het sexleven van Sinterklaas.
De ICHOS laat een extreem makkelijk; extreem ruimtelijk; extreem zuiver en eerlijk geluid horen. Het hoge rendement staat toe dat u ook een buizenversterker kunt inschakelen. Maar dat hoeft uiteraard niet. Thans luister ik met de Nagra ‘Integrated’ versterker, de Transrotor ‘Zet 3’ met de Charisma ‘MC 1a’, phonoversterker de Gryphon ‘Sonnett’, bekabeld met Tellurium Q en QRT stroomproducten. En dan staat er werkelijk iets magisch in de ruimte. Wat versterkers uit ‘onze stal’ betreft is bijvoorbeeld de ‘DA50’ van Jadis een superieure optie, alsook de MastersounD ‘Evo 300B’ en de Gold Note IS1000.

Arvo Pärt zou met ongeloof alhier luisteren naar z’n muzikale creaties; ‘Alina’ is een album welke u op cd en elpee kunt vinden. Mijmerende piano muziek met af en toe een zingende cello. Waarbij verschillende emoties en gevoelens de revue passeren; zoals geloof, verdriet, nederigheid, maar ook hoop en melancholie!  (Een kleine terzijde; op mijn favoriete woordenlijst staat ‘melancholie’ bovenaan). De ICHOS ‘No THREE mkII’ weet dit betoverende album met zoveel gemak en zoveel overtuiging neer te zetten; wij zijn hier zwaar onder de indruk geraakt. ‘Organisch’ is een woord wat bij elk model van ICHOS in me naar boven borrelt. Helderheid, openheid, snelheid en dynamiek staan op een ongekend hoog niveau. Prijsmatig is onze missie niet helemaal geslaagd, want de ICHOS ‘No THREE’ gaat zogezegd over de toonbank voor € 10.900,— per paar. En het paar laten uitvoeren in Oostenrijks walnoot is bijzonder mooi, maar voor niets gaat de zon op.

Lees een test op: Mono&Stereo KLIK HIER

Ik vroeg me net af; zou Oostenrijk voortaan het ‘land van de rijzende high-end zon’ genoemd mogen worden? Wat mij betreft: een grotesk JA!

P.S. Mocht u tijd en zin hebben om eens kennis te komen maken met de ICHOS ‘No THREE’, bel of mail ons om een luistersessie in te plannen. Mark vindt het ook goed 🙂

Copyright © 2021 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam. En wellicht denkt u nog eens na over de uitspraak van de Engelse romanschrijver Aldous Huxley. Òf was het toch zo dat Nietzsche eerder was  met die woorden naar z’n kameraad Wagner… Hoe dan ook:
“Na de stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare”.