Nieuws: Audel luidsprekers

Nieuws: Audel luidsprekers
28 november 2023 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, het moment dat we het merk AUDEL (klik klik klik) onder ogen kregen is inmiddels bijna 3 jaar geleden. Dat was voor het eerst op de High-End audioshow in München. Onbewust was er kennelijk wat blijven plakken. Ze stonden er indertijd met een ‘statische stand’ en dan is luisteren niet mogelijk. Maar kijken wel. En net zoals ik bij het aanschouwen van een fles rode Chianti altijd een paar seconden m’n hoofd stil hou, gebeurde dat ook bij Audel. Hoewel een rode Bourgogne ook nooit te versmaden is, maar dat is een terzijde.

Dus toen een van onze importeurs onlangs een melding maakte van dit Italiaanse merk, werd m’n nieuwsgierigheid gelijk geprikkeld. En een luistersessie werd snel geregeld. En na 21 minuten wisten wij gelijk: dit hoort thuis in de collectie van AUDIO21. Uitstekend toepasbaar naast de luidsprekermerken: Davone, Diesis, Gold Note, JBL en Marten. En gebouwd op Sicilië, het land van mijn voorouders…

Uiteraard vraagt u zich af waarom wij gelijk zo enthousiast zijn over dit merk. Nou, in de eerste plaats kijken we altijd naar de materialen waarvan een luidspreker gemaakt is. En multiplex berken is nogal wat stijver èn kostbaarder dan het veelal gebruikte MDF. Èn moeilijker om er een goede kast van te maken. En we houden ervan om bijzondere dingen cq parteltjes te omarmen, welke het alternatief zijn op de meer bekendere main-stream merken.
Maar tjonge, wat mooi om het ambachtelijke te zien; dat zie je, dat ruik je en vooral: dat hoor je. Er is direct iets van: “dit klopt”,  wanneer je gaat luisteren. Wat opvalt is dat er niets opvalt, maar dan in positieve zin. Daardoor geraak je èn blijf je als luisteraar gelijk ‘in’ de muziek.


AUDEL U-Nika

Een heel bijzonder speakertje; een fullrange labyrinth luidspreker. Hoe klein kun je een speaker maken, die dan toch zo relatief gezien, groots klinkt. Knap zeg!

Een paar feitelijkheden:
Fullrange driver
Multiplex kast
Frequentiebereik 60 – 20.000 Hz
Gevoeligheid 87 dB
Crossover 200 Hz, 4 kHz
Gewicht 4,5 kilogram per stuk
Afmetingen: 132 x 220 x 220 millimeter
Prijs € 1.290,– per paar (walnoot, tribal, mosaic)

.

.

AUDEL U-Basik 5/8

De AUDEL U-Basik 5/8 is een monitor luidspreker van gemiddeld formaat. Niet te klein en niet te groot. Waanzinnig zijn de stands, welke de speakers ontkoppelt van de vloer. Aan de voorzijde op spikes en de achterzijde wordt geschroefd, waardoor de speaker stevig op de stands blijft staan.
De klank laat zich omschrijven als: prettig natuurlijk. Wat ik hier in de winkel zie gebeuren, vanaf de eerste bezoeker die helemaal nergens naar op zoek was, maar zich zetelde op de bank en even zat te luisteren naar de AUDEL set. Hij vroeg me: “Mark, wat staat hier te spelen, wat ziet het er mooi uit en wat klinkt het prettig”. En ik moest glimlachen. Veel luidsprekers roepen iets op bij de luisteraar; iedereen vindt altijd wel iets van alles. En dat is ook niet verkeerd of vreemd. Want praktisch elke luidspreker heeft wel een aantal specifieke eigenschappen. En dat vereist maatwerk met versterkers, kabels en bronnen. Bij AUDEL is dat praktisch heel veel minder aan de hand; het klinkt altijd fijn.

Wanneer je er toch een aantal audiofiele termen bij wilt zetten: zeer ruimtelijk met een zeer homogene klank. Dynamiek, snelheid, kracht en klank blijken in een juiste verhouding in elkaar verweven te zijn. Het klopt; goed ontworpen door het team van AUDEL, onder leiding van Walter Cazan.

Een paar feitelijkheden:
2 weg basreflex afgewerkt met bijenwas
Multiplex kast
Frequentiebereik 47 – 25.000 Hz
Gevoeligheid 88,5 dB
Gewicht 15 kilogram per stuk
Afmetingen: 35 x 22 x 21 centimeter
Prijs € 2.590,– per paar walnoot
Prijs € 2.890,– per paar mosaic
Prijs € 3.190,– per paar donker walnoot, zig-zag, burl walnoot

.

.

AUDEL U-Basik 6/3

Een heel bijzondere grote monitor luidspreker. De muziek weet gelijk de speakers totaal te verlaten; in de ruimte neer te zetten. De klank is royaal, een informatief laag met een zeer goede focussering. Het is een flink uit de kluisten gewassen monitor luidspreker en een goede stevige stand is een must.
Op de onderste foto is goed te zien wat de uiterlijke/afmeting verschillen zijn tussen de AUDEL U-Basik 5/8 en 6/3. De grotere 6/3 gaat een stap verder in energie, ruimtelijk vullend en laaginformatie.

Een paar feitelijkheden:
2-weg basreflex
Gepatenteerde multiplex kast afgewerkt met bijenwas
Frequentiebereik 39 – 25.000 Hz
Gevoeligheid 89 dB
Gewicht 28 kilogram per stuk
Afmetingen: 27 x 41 x 35 centimeter
Prijs € 4.490,– per paar walnoot
Prijs € 4.890,– per paar: mosaic
Prijs € 5.490,– per paar: donker walnoot, burl walnoot, zig-zag

.

.

AUDEL Malika mk2

De vloerstaander van AUDEL gaat door het leven met de naam: Malika. Dat betekent: Koningin. Wat mij betreft had het ook de naam mogen hebben van onze vaderlandse koningin, maar dat is een terzijde.

Een paar feitelijkheden:
2-weg basreflex
Multiplex kast met een frontpaneel van ebbenhout
Frequentiebereik 37 – 25.000 Hz
Gevoeligheid 87 dB
Gewicht 23 kilogram per stuk
Afmetingen: 104 x 20 x 25 centimeter
Prijs € 7.900,– per paar (walnoot)
Prijs € 8290,– per paar (burl walnoot)

.

.

AUDEL Malika Plus+

De grotere versie van de Malika mk2 heet de Malika Plus+. Je zou kunnen lezen: dubbel plus. Ze genereert een ‘groter beeld’ alsof u tijdens het concert een paar rijen naar voren bent geschoven.
Er is gekozen voor een zeer bijzondere tweeter, de Sb ‘Satori’. Ze genereert door de mechanische opbouw (ongewenste micro trillingen worden afgevoerd) een extreem ruimtelijk beeld. Beide 16 cm woofers verzorgen de laagweergave. Hoewel het aan de buitenkant niet te zien is, is bij de ‘Malika Plus+’ de kast opnieuw nòg stijver geworden. De kast bestaat intern uit het gepatenteerde IRS ribsysteem; een uiterst complex en geniaal gemaakte kast.

Een paar feitelijkheden:
2.0 basreflex
Multiplex kast, afgewerkt met bijenwas
Frequentiebereik 35 – 25.000 Hz
Gevoeligheid 92 dB
Crossover 2.400 Hz
Gewicht 28 kilogram per stuk
Afmetingen: 111 x 20 x 30 centimeter
Prijs € 11.990,– per paar (walnoot)
Prijs € 12.990,– per paar (burl walnoot)

.

.

AUDEL Symphonika Prestige

Door de evolutie van de patenten ontstond het topmodel uit de range, De Symphonika Prestige. De gebruike componenten zijn van een uitzonderlijke kwaliteit, wanneer u de prijs van een set in ogenschouw neemt.
De nieuwste Beryllium tweeter met een neodymium 16 centimeter woofer. Het front van de tweeter bestaat uit een tweedelige frontplaat voor een mechanische ontkoppeling. Ook de dubbele compressiekamer hoort bij dit model. De woofer is van het papiersoort en dat genereert een zeer dynamisch, droog en ruimtelijk geluid.

De ‘voet’ is niet zomaar een voet. Wanneer u goed inzoomd dan ziet u een zeer goed ontkoppelde voet/speaker waardoor er geen ‘meewerkende’ vloer meer van uw huis is.

Een paar feitelijkheden:
2.0 basreflex
Multiplex kast, geimpregneerd bijenwas met ebbenhouten voorzijde
Frequentiebereik 35 – 30.000 Hz
Gevoeligheid 92 dB
Crossover 200 Hz, 4 kHz
Gewicht 40 kilogram per stuk
Afmetingen: 112 x 41 x 22 centimeter
Prijs € 23.690,– per paar (walnoot)
Prijs € 24.990,– per paar (burl walnoot)

COPYRIGHT © 2023 AUDIO21, HEERDE, DOOR MARK VAN BRAAM
En wellicht denkt u nog eens na over de uitspraak van de Engelse romanschrijver Aldous Huxley. Òf was het toch zo dat Nietsche eerder was met die woorden naar zijn kameraad Wagner… hoe dan ook:
“NA DE STILTE KOMT MUZIEK HET DICHTST BIJ HET ZEGGEN VAN HET ONZEGBARE”.
Niets uit deze bovenstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.