Nieuws: Angstrom audiolab ‘Zenith’

Nieuws: Angstrom audiolab ‘Zenith’
28 november 2021 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, één van de importeurs waar ik mee werk, heeft een paar merken in z’n pakket, waaraan ik voorbij loop. Zo simpel kan het audioleven zijn. Toen hij me echter als eerste zo’n half jaar geleden op de hoogte bracht van een nieuwe lijn versterkers van het Italiaanse Angstrom Audiolab, werd ik echter direct getriggered. “Mark, ik ken je smaak en weet wat voor weergave je zoekt voor jouw klanten; dit is iets wat volledig past in jouw filosofie”. Dat zijn kranige èn zelfverzekerde bewoordingen, maar ik ken hem langer dan vandaag, dus ik vroeg direct om een demo. 

Die demo kwam er enkele weken later en na een tiental minuten luisteren ontstond een besef, welke ik niet snel meer vergeet.

Even een klein intermezzo. Mijn audiofiele leven begon op mijn tiende verjaardag; ik kreeg een Philips platenspeler; knaloranje. U kent ze vast wel; de bovenkap was de mono luidspreker, verbonden met een dun draadje aan de platenspeler. Het waren vooral singles die werden gedraaid. De naald die de single raakte en dan: muziek! Een magisch moment, tot op de dag van vandaag!  Als tiener werden de meeste met vakantiebaantjes verdiende guldens, uitgegeven aan apparatuur en elpee’s. Na mijn studie en vanaf mijn eerste betaalde baan, volgden vele apparaten en stapelden cd’s en elpees zich op en uiteindelijk; binnenkort 10 jaar geleden, ontstond AUDIO21.

Hoewel de rekken van AUDIO21 vol staan met apparatuur, waar we om de een of andere reden enthousiast over zijn, zijn er de afgelopen 10 jaren enkele momenten geweest, waarbij mijn hart zich zeer veel duidelijker van zich liet horen dan gemiddeld. Een overslaand hartritme welteverstaan. Om enkele voorbeelden te noemen; De Gold Note IS1000, de Nagra voor/eind, Jadis JA30/JPL/DA50, de MastersounD 845, Grypon’s Diablo 300 en onlangs de I70 van Jadis. Nee, het betekent niet dat er aan alle overige modellen iets zou mankeren. Maar ik ben ook maar een mensch en soms is er een persoonlijke klik met een apparaat; een ver-boven-gemiddelde kwaliteit. Wanneer 1 plus 1 als uitkomst 2 heeft, dan hebben we het over een juist apparaat, welke in juiste harmonie verkeert met de prijs. 

Echter is het bij sommige versterkers zo dat 1 plus 2 als uitkomst 4 heeft. En onlangs bij de I70 van Jadis gebeurde dat al. En warempel al heel snel opnieuw dit jaar, bij de ‘ZIA100’ van het Italiaanse Angstrom. 2021 is wat mij betreft een bijzonder jaar geworden. De ‘ZIA100’ is een rudimentair uitziend apparaat, welke een uitstraling heeft alsof het meetapparatuur bij de NASA betreft. Opgeleukt met hoogglans houten zijpanelen. Voor beide kanalen een uitslaande meter met een naar mijn smaak te fel achtergrondlicht; zelfs enigszins cheap aandoend. En vier grote draaiknoppen, welke lekker in de vingers liggen. Aan de achterkant alles lekker royaal gepositioneerd, dat vind ik altijd fijner dan inputs die juist te dicht bij elkaar liggen. Alle componenten zijn overigens van hoge kwaliteit. Het bovenblad verwijderen, laten me 8 buizen zien in een keurig gebouwde lay-out; de ‘ZIA100’ is een hybride versterker. Voorversterker buizen en de eindversterkersectie is van het Mosfet soort.

De uitstraling van deze degelijk gebouwde machine zou ik betitelen als ‘Vintage’. En de woorden ‘alternatief’ en ‘mode-loos’ borrelden ook in me op. De prijs van € 9.500,— is niet een weggeefprijs, maar kan feitelijk door elke audiofiele muziekliefhebber bij elkaar gespaard worden. 

Maar waar het om gaat is dit: na inschakelen, waarbij ik een set Diesis ‘Aura’s’ luidsprekers had gekozen en de Gold Note ‘DS10/PSU10 evo’ als bron, ontstond er een groteske grijns op m’n gezicht. Mijn audiohart sloeg een paar keer over! Want het geluid: wauw!!! Mozuskriebel-nog-an-toe. Super dynamisch, super enthousiast, open, eerlijk en puur! Dus ja, een uitbreiding van ons versterkerpakket werd gelijk bepaald. Ik hoorde me zeggen tegen de importeur: “Wanneer komt ie uit? Ik kan niet wachten”. Ik was èn ben: verbijsterd. Net zoals bij de I70. Binnenkort doe ik een poging voor u om deze twee versterkers te beschrijven. Ja, dat beloof ik.

Copyright © 2021 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.