Gammel en Dropveter, het fundament van een audioset

Gammel en Dropveter, het fundament van een audioset
30 december 2017 Mark van Braam
In Geen categorie
netsnoeren, powercables, stekkerblokken bij AUDIO21

Waarde lezer, wat is een huis zonder een goed gebouwd fundament? En wat is nou eigenlijk het fundament onder een audioset?
Vandaag liep iemand binnen tijdens de ‘Week van de Buis’ en laten we hem Ralf noemen. Want zo heet hij namelijk, maar dat terzijde. Iemand die wel eens vaker zo binnenloopt tijdens een show en hij sprak me aan over de wens om zijn set te gaan upgraden. Een nieuwe draaitafel die goed combineerde met zijn huidige Hegel versterker en uiteraard kon ik hem aangeven waarom ik sommige loopwerken wel- en sommige juist niet zou bedenken. Maar al pratende over z’n set, ontstond de vraag wat nou eigenlijk de zwakste schakel was in z’n huidige set en min of meer gelijktijdig kwamen we op het fundament van elke audioset: de stroomvoorziening. Gammel en Dropveter waren oververtegenwoordigd in zijn huidige setup.

Klein stapje terug. Een paar weken geleden was ik bij Hilko in Barneveld, om eens wat upgrades te laten horen van zijn luidsprekerkabels. Ik had er enkele meegenomen en de avond begon met het na elkaar aansluiten van de verschillende kabels die ik juist achtte als upgrade mogelijkheid. We waren met z’n vieren aan het luisteren en vergelijken en ondanks dat de verschillen en verbeteringen hoorbaar waren, waren we er niet danig van onder de indruk.

Aangezien ik de eer heb om hofleverancier te zijn in Huize Hilko en dus op de hoogte was van het fundament, werd me toegestaan om enkele wijzigingen toe te passen. Het witte Gammel stekkerblok en de dropveters (het meegeleverde standaard netsnoer) verving ik door een goed ontwikkeld en geproduceerd stekkerblok en netsnoeren van Essential Audio Tools en Nordost. Ondanks dat de spullen nieuw waren, nog wat inspeeltijd nodig hadden, was de verbetering direct hoorbaar. Veel minder versmering van het geluid; meer diepte in het stereobeeld, meer finesses, meer rust, meer detail, meer dynamiek en meer energie. Ik kan het ook niet helpen, maar dat is gewoon wat er gebeurt. Toen dat aangesloten was en de verbazing wat gezakt was, gingen we nogmaals de door mij meegenomen luidsprekerkabel vergelijkingen doen. En te verwachten na bovenstaande; de verschillen en verbeteringen waren zeer veel duidelijk waarneembaar!

Terug naar Ralf van vandaag; het gesprek kwam op de vraag wat op het moment de meest logische stap van investeringen zou zijn; hetzij een nieuwe draaitafel; hetzij enkele netsnoeren en een deugdelijk stekkerblok. U begrijpt wat mijn advies is geweest en zo is geschied; een Multiplier 5 met enkele Nordost powercables doen thans de intrede in Huize Ralf. Het was even een stap voor hem want laten we eerlijk zijn; een nieuwe draaitafel kopen is leuker dan een saai stekkerblok en wat kabels die achter het audiorack ergens op de grond liggen.

Maar ik ben trots op waarde Ralf, dat deze weg is bewandeld. Immers; elke toekomstige upgrade van platenspeler, versterker, speakers of anderzijds, heeft baat bij een weloverwogen fundament. Het is niet anders. De vraag die u hierbij kunt stellen; hoeveel zuurverdiende munten heeft u over voor uw hobby: genieten van muziek op een zo mooi en goed mogelijke manier.

Even nuchter rekenend vanaf het Gammel witte stekkerblok en dropveter; waar hebben we het over? Een zeer solide fundament en de significante stap vanaf Gammel en Dropveter zijn de netsnoeren van Essential Audio Tools € 129,– waarna de Nordost Blue Heaven € 259,— volgt en dat gaat dan in stappen door tot de duurste van vele duizenden euro’s. Elke stap is hoorbaar. Het stekkerblok: Mains Multiplier van EAT begint bij € 379,– en de QB4 van QRT kost € 949,– en dat kan in stappen telkens mooier. Maar nogmaals; die basis vanaf Gammel en Dropveter is het dubbel en dwars waard.

En nog steeds beweren sommigen onder u bij hoog en laag dat het onzin is: “wat kan die laatste meter of 2 meter netsnoer nou doen in een elektra keten van honderden kilometers?”. Dat klinkt logisch, ben ik helemaal mee eens. Maar toch… m’n oren liegen echt niet. En ook liegen de oren niet van enkelen die u voorgingen, vraag het bijvoorbeeld aan Ad, Albert, Aldert Andres, Anthonie, Anton, Arie, Arnold, Bart, Bert, Ben, Berry, Brent, Buck, Ydo, Klaas, Hilko, Ralf, Ilian, Remco, Marcel, Eisse, Karel, Bernard, Bert, Casper, Cees, Cor, Chris, Christophe, Denis-Jean, Dik, Dick, Edwin, Enrico, Erich, Erik, Eric, Erwin, Edwin, Eugene, Evert, Felix, Fons, Franc, Franklin, Frank, Fred, Freek, Gerard, Gerjan, Gijs, Guido, Haiko, Henk, Hans, Harm-Jan, Harry, Henk, Henk, Henk, Herbert, Herman, Huub, Igor, Jan, Kurt, Lars, leo, Lieke, Manuel, Marc, Marijn, Martin, Maurice, Michel, Mike, Mischa, Patrick, Paul, Peter, Pieter, Pieter-Jan, Philippe, Ramon, Remko, Remco, René, Richard, Rob, Robert, Robbert, Rolf, Ron, Ronald, Roy, Ruud, Sake, Salvatore, Sander, Sandro, Sebastiaan, Stefan, Tiiem, Thomas, Tijs, Tim, Tjerk, Tom, Ton, Volkert, Eli, Waldemar, Wijbe, Wijnand, Wil, Willem, Willy, Wim, Wolter, Wouter, Yves, Zweitse, om er maar een paar te noemen.

Voor de twijfelaars; ga eens in op het voorstel om eens de smaak van de pudding te bewijzen door het te gaan proeven. Want winterbanden werken ook. En niet alle Nederlanders lopen op klompen. En mooie rode wijn komt zeker wel ook uit Frankrijk. Het bewijs van de smaak, zit hem toch in het proeven.