Najaar en vinyl

Najaar en vinyl
18 november 2018 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezers, het najaar is ingetreden; best koud en m’n lief zit te bibberen op de bank: “ik ga nooooit meer naar buiten”. Roept ze met gelukkig een glimlach op ’t gezicht. Het najaar is ook altijd weer de tijd van draaitafels. Platenspelers. Loopwerken. Vinyl leeft! In elk geval bij AUDIO21 en bij ons niet vanwege de meelift op een hype; vanuit kennis en waarlijke passie!
As we speak ben ik met een aantal mensen aan het filosoferen over hun volgende upgrade. Afgelopen week iemand uit het zuidelijk puntje van Nederland; gekozen voor de 12 Inch van de Kuzma Stabi S. Gisteren tijdens de presentatie van de luidsprekers van DIESIS AUDIO, het model Ludos, merkten we ook weer hoeveel méér je krijgt, wanneer vinyl op de juiste manier, door een erg goede platenspeler, aangespoord wordt. En ok, een Pluto 12A black is natuurlijk het neusje van de zalm. Maar hoe gelukkig kunnen we net zo goed worden van een Kuzma, Gold Note, Nottingham Analoge, een geveerde Avid of een Transrotor. In elke set weer meedenken en nadenken welk model het beste past bij díe bewuste luisteraar.
Het blijft toch een deksels mirakels ding; een ronddraaiend plateau, een naald die rust op het vinyl en in beweging gezet wordt; de trillingen die minuscule stroompjes opwekken; een toonarm die correct z’n werk dient te doen; zo frictieloos mogelijk; een phonoversterker voor de eerste versterking en RIAA correcties en om het verhaal niet te lang te maken; muziek uit de luidsprekers! Het lijkt allemaal zo simpel, maar dat is het beslist niet. Er komt wat bij kijken, voordat het werkelijk goed is.

Maar als het dan goed is, dan blijft vinyl een blijdschap brengen; het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Toch?