‘Hello’ of ‘Hell’: MastersounD Evo 300B

‘Hello’ of ‘Hell’: MastersounD Evo 300B
24 februari 2020 Mark van Braam
In Geen categorie

“The man who invented ‘autocorrect’, should burn in hello” Beetje gek om zo te beginnen. Het gaat over: veronderstellingen. Is hetgeen de autocorrectie voorstelt altijd de juiste voorstelling van zaken? Nee dus.
De versterkers van MastersounD dienen nogal ingespeeld te worden, voordat het onderstaande gaat gelden. Nieuw uit de doos is het wel aardig, maar ‘doet’ het nog niet helemaal. Zo ook de laatste uitbreiding van ons omvangrijke pakket, de nieuwste MastersounD Evo 300B. Ze staat hier nu al enkele dagen, 24 uur continu per dag te spelen en nu aan het begin van dag vier is er eindelijk een grijns op m’n gezicht ontstaan. Een grote; van oor tot oor welteverstaan. En het is geen grap; maar dat is een terzijde.

Zojuist een plaat op de Pluto 12A black mk2 gezet, de Gold Note PH10 phonovoorversterker op ‘on’ en door het raam naar buiten kijkend zie ik dat de zon is gaan schijnen en de herfstkleuren op z’n prachtigst zijn. De set Trenner & Friedl ‘Pharoah’ lacht me toe; hebben er duidelijk zin in vandaag. En ik dus ook.

Een versterker ontwikkeld om de befaamde 300B heen. Nu hoor ik enkelen onder u het voorhoofd fronsen: “hmmm 300B”… En eerlijk gezegd begrijp ik dat wel. Ook voor mij was de 300B altijd ‘hello’ in plaats van ‘hell’ De versterkers met de 300B buizen konden mijn nooit helemaal bekoren. Er waren zeker wel erg fraaie aspecten, maar ik had er iets mee wat het gros van de electrostaten me ook doet ontberen; voelbare aanwezigheid. De punch die een DA50S van Jadis me wel kan verschaffen; tja, vooral afwezig bij het gros van de 300B. Soms een 300B met een berg kleuring van het geluid; daar pas ik ook voor. Enkele jaren geleden bij iemand geweest die z’n 300B gebruikte voor het mid/hoog en een zelfbouw klasse D versterker gebruikte voor het laag. Probeert u zich eens voor te stellen hoezeer dat fout gaat wat snelheid, fasegedrag en meerde weergave aspecten betreft.
Maar terug naar de Evo 300B van MastersounD. In m’n hoofd zit ik te analyseren waar ze staat, wanneer ik de nieuwste Jadis DA50S van de huidige generatie en de MastersounD Compact 845 en zelfs de Synthesis A100Titan in mijn hoofd laat passeren. De familieklank van de Evo 300B is duidelijk MastersounD: heel open, compleet ongekleurd, zéér ruimtelijk en helder van klank. Een onwaarschijnlijk oplossend vermogen. Degenen onder u die nog steeds menen dat een buizenversterker altijd warm klinkt; ‘zalig zijn de armen van geest’, denk ik dan.

Er is een voelbare aanwezigheid; niet alleen van het laag, maar over het gehele spectrum. De ruimtelijkheid en overtuigende plaatsing is van een groteske klasse, het midden en hoog is verfijnd; maar niet zo overdreven zacht van klank, zoals ik het meestal hoorde bij 300B versterkers. Het is organisch en klankecht. De snelheid van de Compact 845 wordt behoorlijk benaderd, deze MastersounD 300B wil u niet verleiden zoals de DA50S van Jadis dat kan en wil. Begrijp me goed; daar is geen ‘goed’ of ‘fout’ in; het is: anders. U zult ze echt naast elkaar moeten horen om te horen wat de Compact 845, Evo 300B en DA50S anders doen. Tijdens het fine-tunen van de hier thans spelende set, merkte ik voor het verkrijgen van de tonale correctheid, dat de speakers iets minder ingedraaid behoefden te worden dan bij andere versterkers. Natuurlijk is dit tunen een samenspel van akoestiek, bekabeling en de rest van de set. Ik ga hier nu niet verder op in; de kok verklapt niet z’n recept.

Ook deze MastersounD Evo 300B heeft weer zo’n weergaloos werkende afstandsbediening met slechts twee knopjes; welke u niet hoeft te richten op de versterker om te laten werken. Briljant. Totdat uw buren even verderop ook een MastersounD versterker hebben staan; deze gaat dan ook harder of zachter; picture it 🙂

Voordeel van de 300B (en ook de 845) buizen, is dat ze erg lang meegaan; om de twee à drie jaar vervangen is er niet bij; de tussenpozen zijn minimaal dubbel zo lang; een uitzondering daar gelaten natuurlijk. U rijdt toch ook wel eens lek met uw auto?

Terug naar m’n ‘hello’ en ‘hell’ quote uit m’n eerste zin; ik bedoel natuurlijk dat wanneer het gaat over deze nieuwste generatie MastersounD Evo 300B, alle voor-veronderstellingen over een 300B versterker in de prullenbak geworpen kunnen worden.
Over de Evo 300B kan zonder aarzeling en resoluut geschreven worden: ‘good as hell’.

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde
Niets uit deze bovenstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.