MastersounD en Cecilia Bartoli

MastersounD en Cecilia Bartoli
23 juli 2018 Mark van Braam
In Geen categorie

Vandaag is de dag die de geschiedenisboeken van de hifi ingaat dat de MastersounD Dueventi voor het eerst ‘onder stroom’ wordt gezet bij AUDIO21. Maar eerst een stapje terug naar gisteravond. Inmiddels stond de MastersounD Compact 845 aaneengesloten zo’n 6 dagen en nachten te spelen. En ja, inspelen loont en is nodig om tot de waarlijke kwaliteit en klank te komen en de groei hierin is bij de Compact 845 ook echt te horen. De eerste dagen geluisterd middels de Diapason Dynamis en sinds twee dagen de Estelon YB. Die laatste blijkt een ‘1 + 1 = 3’ combi te zijn. Dat vermoeden had ik al, maar zoals altijd is de ‘Proof of the pudding in the Eating’. En de taart smaakt heerlijk, neemt u dat van me aan.
Om er eens goed voor te gaan zitten, pakte ik de cd ‘Sospiri’ van Celicia Bartoli voor den dag. Het 9e nummer is een stuk uit de opera (ik meen de 7e) van Vincenzo Bellini, La Sonnambula (de slaapwandelaarster). Zonde eigenlijk dat hij als ‘popster’ uit die tijd (1835) stierf op 33 jarige leeftijd. Cecilia zingt over opnieuw een liefdesdrama; het zal ook eens niet…: ‘bloemen die verwelkt zijn als de liefde die slechts een dag duurde…’.
Daar wordt je niet vrolijk van. Maar waar je wel vrolijk van wordt is de enorme intensiteit waarmee ze zingt. Ze stond werkelijk voor m’n neus te ademen en het stuk greep me bij m’n strot. Snel naar huis gelopen, een glas rode wijn ingeschonken, m’n lief een zoen gegeven en toen weer verder met luisteren. Wat een prachtige cd is dit toch en zéér begerenswaardig om in uw kast te willen hebben; u zult immers maar misgrijpen!

Maar nu eerst mijn ochtendritueel: plaatje opzetten, boterhammetje eten, onze kipjes eten geven en met de honden wandelen. En daarna… de MastersounD Dueventi. Ik kijk er al naar uit. Over enkele dagen mijn bevindingen, heb geduld, geef me even de tijd, ik hou u op de hoogte, jawel!