Marten Oscar Duo monitor luidsprekers

Marten Oscar Duo monitor luidsprekers
3 september 2020 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, vanwege de vakantie, welke ook aan het bedrijf Marten Loudspeakers niet voorbij gaat, moesten we een aantal weken wachten op de nieuwe Marten ‘Oscar Duo’. In perfect gemaakt hoogglans zwart pianolak. Marten heeft deze bewerking overigens erg goed onder controle. Let maar eens op; veel luidsprekers en ook veel duurdere luidsprekers glimmen wel; indien ze voorzien zijn van een lak, maar het ‘bobbelt’ u tegemoet. Alsof u al om 10 uur in de ochtend begon te genieten van het rode goud uit de Bourgogne; welke uw zicht liet vertroebelen. Niet zulks bij Marten. Het moest even gezegd worden en is zowaar géén terzijde.
De ‘Oscar Duo’ is een minimalistische verschijning, duidelijk herkenbaar als een Marten en duidelijk herkenbaar dat het noorden van Europa de bakermat is. Al eerder schreef ik wat over de vloerstaande Marten ‘Oscar Trio’, welke zich ook in onze huiscollectie bevindt. en nu vergezeld van een erg fraaie monitor. Hoewel de ‘Oscar Duo’ op elke stand te plaatsen is, verkies ik toch echt de Marten luidsprekerstand. Middels schroeven worden de monitoren een vast onderdeel aan de stands. Het geheel is gewoon: af.

De gebruikte units zijn van het keramische soort. Maar het ontwerp van Marten zorgt ervoor dat u wel de voordelen, maar niet de nadelen van dit soort units ervaart. De units zijn licht, stijf en hebben een extreem hoge interne demping.

Hoewel Marten bij hun kastontwerpen zeer veel aandacht geeft aan alles wat op de een of andere manier het geluid kan kleuren, kan ik u verklappen; een Marten speaker is geen klinische speaker. Maar wèl zeer precies. De kast zelf ‘klinkt’ zo dood als een pilaar van een Griekse zuil.

Zoals elke luidspreker, behoeft de Marten ‘Oscar Duo’ ook een inspeeltijd. Grappig is dat Marten aan de nieuwe eigenaar een inbrand cd geeft. En die werkt uitstekend. Ze werkt ook goed om uw goede relatie met uw buren, goed om zeep te kunnen helpen; indien u dat als groot goed zou zien. Na 24 uur gebruikt te hebben, verneemt u gelijk een coherent geluid, waarbij hoge-, midden- en lage frequenties moeiteloos samenwerken. Maar in de loop van de tijd, laten we zeggen een dag of 10, merkt u met stapjes dat de tijd z’n ding doet. Niks nieuws: tijd heelt alle wonden èn tijd laat luidsprekers bloeien.

De Marten ‘Oscar Duo’s’ hoeven niet in een kleine ruimte gebruikt te worden; alhier in de ‘zaal’ van 9 bij 6 bij 4,5 meter vullen ze moeiteloos de ruimte en heeft u niet het gevoel naar een kleine speaker te luisteren. Maar een kleine- of middelgrote ruimte volstaat uiteraard prima.

Éen van de versterkers die ik altijd inzet bij luidsprekers in deze klasse om een nieuwe set te beoordelen, is de ‘IS1000’ van Gold Note. Daarna een MastersounD ‘Dueventi’ en Jadis ‘DA50S’. Met deze verscheidenheid van versterkers weet ik vrij snel wat voor muzikaal vlees ik in de kuip heb. Ondanks dat ik nauwelijks vlees eet. Maar of u op dat laatste zit te wachten; ik vraag het me af.
Even een korte uitwijding, wat wél interessant is om te weten. Het goede nieuws is namelijk voor iedereen onder u die het gaspedaal weleens te hard indrukt: de maximumsnelheid is afgeschaft! Dat zit namelijk zo: gisteren reed Ferd Grapperhaus in al zijn opwinding te hard naar huis. De Kamer heeft daarom besloten de boete op te hard rijden af te schaffen. “Het is voor mensen toch moeilijker dan gedacht om je aan de maximumsnelheid te houden”, legde minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus uit. “Voortaan mag iedereen zo hard rijden als hij wil.”

Hoe dan ook, de Marten ‘Oscar Duo’ inclusief de stands kosten € 7.250,— per paar en met die prijszetting in mijn achterhoofd dan ook alhier m’n bevindingen en redenen waarom deze luidspreker in onze vaste collectie zit. Dus nee, het is geen Gryphon Gryphon ‘Mojo S’ of een Diesis audio ‘Ludos’ of een Marten ‘Parker Duo’; allen een stuk duurder èn gaan in een aantal aspecten verder.

Voor de prijs van een Marten ‘Oscar Duo’ monitor kunt u ook gaan voor een vloerstaander. Maar waarom ik u met enthousiasme uitnodig om dan de ‘Oscar Duo’ toch mee te gaan nemen in uw overwegingen, is de mate waarin de muziek met het allergrootste gemak weet los te komen van de speaker. Geluid wat ver achter de set, zowel links, rechts en zelfs op verschillende hoogtes weet te komen. De vloeiendheid, schoonheid, daardoor een betrokkenheid èn enthousiasme wat de ‘Oscar Duo’ bij de luisteraar weet los te peuteren. Ja, ongekend goed en een aanrader! Mooi, modern strak sierlijk en op z’n stand met een totaalhoogte van één meter en zes centimeter, een relatief bescheiden formaat. Uw tederbeminde wederhelft zal trots op uw gemaakte keuze zijn. De ‘Duo’s’ zijn standvastig prettig aanwezig.

Zoals bij elke luidspreker het geval is; de juiste plaatsing in de ruimte is essentieel. Elke bezoeker bij AUDIO21 krijgt een ‘tutorial’ in hoe iemand dit thuis kan bewerkstelligen. Nee, geen algemeenheden als ‘de gouden driehoek’, of ‘bermuda driehoek’ of anderzijds. Immers; het fasegedrag, afstraalgedrag en alle reflecties zijn in elke ruimte anders, dus het is zaak dat u op een praktische manier onderricht krijgt hoe u middels de juiste luidsprekerplaatsing, een optimaal geluid verkrijgt. Een deel van onze service. Ook de luidsprekers van Marten zullen u dan extra belonen. Jarenlang muzikaal plezier.

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.