Marten Oscar Trio en Trenner & Friedl Pharoah vergelijk

Marten Oscar Trio en Trenner & Friedl Pharoah vergelijk
14 november 2019 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, vandaag heb ik het met u over twee zeer verschillende luidsprekers wat vormgeving- en wat ontwerp filosofieën betreft. Het eerste wat redelijk in de buurt van elkaar zit, zijn de prijzen. En het tweede wat overeen komt, is dat ze bij AUDIO21 in de huiscollectie zitten.
Bij de Trenner & Friedl ‘Pharoah’ ziet u echt hout; bij de Marten ‘Oscar Trio’ de allerstrakste pianolak, zo wit als de neus van Mark Rutte, nadat de maximumsnelheid naar 100 km/h was gebracht. Wat dat betreft; voortaan kom ik vier minuten later aan wanneer ik speakers kom installeren. Blijf lezen over de twee wegen die uw gouden koets naar Rome leiden. Of beter naar Heerde; dat is praktischer.
De versterker die ik voor dit vergelijk gebruikt heb, is de ‘DA50S’ van het Franse Jadis. De draaitafel is de Transrotor ‘Zet3’; het MC element ‘Donatello Gold’ van Gold Note en eveneens van Gold Note de ‘PH10’ phonoversterker met de ‘PSU10’ voedings upgrade. De bekabeling de Nordost ‘Red Dawn’ en de Tellurium Q ‘Ultra Black’.

De technische specificaties en verdere blablabla laat ik hier grotendeels voorbij gaan. Die kunt u op de websites van de fabrikanten lezen. Hooguit dan dat de drie units van de Marten speakers keramisch zijn, speciaal doorontwikkeld voor de ‘Oscar Trio’. En bij de Trenner & Friedl betreft het een hoornspeaker voor het midden en hoog en een basunit voor de lage registers van papier met 7 lagen balsamicolak. Aansluitterminals van WBT en Cardas. Maar waar het me hier om te doen is, is u mee te nemen om over een paar karakterverschillen van twee prachtige luidsprekers te vertellen.  Hoe moeilijk dat soms ook is, wanneer het gaat over geluid. En zoals u van me gewend bent; ik ben niet iemand die alleen maar roept dat iets ‘het beste in de prijsklasse is’. Of ‘grensverleggend vernieuwend’. Of ‘dramatisch beter dan alle concurrentie in de wereld’. Nee, die one-liners zal ik u besparen. Voor beide speakers is er een reden dat ik er super enthousiast over ben. Dat moge duidelijk zijn. En is eigenlijk een terzijde.

Vanwege de foto heb ik de luidsprekers even naast elkaar gezet, maar voor het werkelijke heen-en-weer vergelijken stonden de sets ongeveer 2,32 centimeter uit elkaar. De Marten ‘Oscar Trio’ is precies de helft minder breed met z’n 20 centimeter ten opzichte van de 40 centimeter breedte van de ‘Pharoah’. De diepte van de ‘Pharoah’ is 24 centimeter en als je de licht naar achteren hellende ‘Oscar Trio’ meet, dan is de diepte 48 centimeter. De Trenner & Friedl ‘Pharoah’ heeft afmetingen volgens de ‘gulden snede’, maar de Martens lijkt er ook niet toevallig gekozen afmetingen op na te houden. Nou ja, het is me wat.

N.B. Bij beide luidsprekers zijn er geen separate units te horen; een eis voor elke luidspreker die in ons assortiment zit.

Pianomuziek: ‘Volodos plays Liszt’. Een breed opgenomen piano en beide luidsprekers vertellen me dat het een Steinway betreft. Volodos speelt groots, dramatisch en meeslepend. De dreiging bedoeld door meneer Liszt wordt door de Pharoah gelijk blootgelegd; de ziel van de ontwerper openbaart zich als de volle maan achter een wolk. Je voelt werkelijk de vingers die de zwarte en witte toetsen weten te beroeren; de inbeelding hiervan start als vanzelf. De fijndynamiek is opmerkelijk en zeer boeiend. De ‘Oscar Trio’ laat het geheel fractioneel meer dansen en geeft de tonen iets minder droogte weer dan de ‘Pharoah’ en net wat meer gepolijst. Ook bij de Marten’s ga je mee ademen met de geweldige muzikant die Volodos is; de set weet de spanning op te pakken en de speakers weer te geven.

Een bluesnummer van Jerry Ricks ‘Many miles of blues’. Om te beginnen met de Marten ‘Oscar Trio’; de zanger staat recht voor m’n snuffert te spelen, nonchalant op een stoel zittend en een zeer lekker ritme, attack en snelheid openbaart zich. Het klinkt gelijk lekker en soepel. De bas is niet overdadig aanwezig, maar waneer ik m’n hand op het kussen van de bank waar ik op zit leg, voel ik een vleugje ‘bas-trilling’. Dat is lekker maar ook een terzijde.
De Trenner & Friedl ‘Pharoah’ zet het gehele gebeuren net wat breder neer, dus ook links en rechts buiten de speakers; alsof er een wind door de ruimte gaat, die de muziek optilt. De Marten ‘Oscar Trio’ doet dit ook wel, maar in een iets minder duidelijker mate dan de Trenner & Friedl ‘Pharoah’. Edoch; de Marten zet juist in de diepte de dingen wat verder op z’n plaats. De ‘Pharoah’ is net wat ‘organischer’ dan de ‘Oscar Trio’. De ‘Oscar Trio’ daarentegen voelt wat preciezer. Beide speakers zijn uitzonderlijk ruimtelijk, maar geven op een andere manier invulling aan die ruimtelijkheid.

Over dat ‘droge’ en ‘organische’ van de Trenner & ‘Friedl; de Marten polijst de noten fractioneel meer. Wat is beter? Wat is echter? Wat is mooier? Beide prachtig; beide waarachtig en om te bezitten; beide machtig.

Resumé; De ‘Pharoah’ heeft wellicht een wat specifieker karakter en uiterlijk dan de iets meer een allemansvriend zijnde ‘Oscar Trio’. Tja; schiet u iets op met m’n bevindingen? Ik hoop het wel van harte uiteraard. Maar het adagio is zelf luisteren èn de wil om een juiste match te maken in uw set.

Veel succes en tot spoedig!

 

Copyright © 2019 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.