Maria Callas op rommelmarkt

Maria Callas op rommelmarkt
6 april 2015 Mark van Braam
In Geen categorie

Vanochtend ontkwam ik er niet aan; mijn tederbeminde wederhelft wilde erg graag dat ik mee ging, om een bezoek te brengen aan een rommelmarkt. In een sporthal, hier niet te ver vandaan. Waarom weet ik niet, maar ‘indoor’ rommelmarkten ervaar ik meestal als niet-plezierig.
Hoe dan ook; we kwamen binnen en konden aanschuiven in de stoet, die links en rechts kijkt; waar de ene helft van Nederland z’n prut wil verkopen aan de andere helft Nederlanders. Meesjokkend, ontkomt je niet aan bepaalde geuren, je ontkomt niet aan ‘bijzondere’ deodorants, je ontkomt niet aan dames met haarlak gespoten op lichtpaar geverfd haar; je ontkomt niet aan immer te langzaam lopende ‘medesjokkers’. Het duizelt me al snel van al die spullen, waarvan ik me dan afvraag waarom de mensheid het überhaupt ooit geproduceerd heeft.
Inmiddels vele stands en rijen verder, begin ik redelijk scheel te kijken en krijg de neiging om iedereen die me voor de voeten loopt, een douw te geven. Herkent u het? Gelukkig weet ik me te beheersen. Totdat… ik onder de ‘display’ van overjarig kinderspeelgoed, een doos zie staan met elpee’s. Ja, dan kan ik het niet laten om er toch even doorheen te bladeren. Nee, ‘Wham’, ‘BZN’ en de andere popmuziek platen van liever niet nader te noemen pluimage, kunnen me niet boeien. Plots slaat m’n hart over; een ‘Callas’ box.

Staat er zomaar tussen. Ik neem het in m’n handen en zie dan dat de staat werkelijk als nieuw is. De twee platen laten ook zien dat de ‘Whammer’, deze plaat waarschijnlijk ooit van een goedbedoelende tante op z’n verjaardag heeft gekregen en daarna nooit meer heeft aangeraakt. Ondanks de dubbel elpee, wordt ik na het overhandigen van een hele euro, de nieuwe eigenaar.

Snel naar huis gereden en de elpee opgezet. Blijkt dat deze nooit aangeraakte plaat, opnames bevat uit 1953, mono opgenomen. Niet een top opname, maar dusdanig mooi en prachtig van uitvoering, dat ik direct gegrepen wordt door het bijzondere timbre van Maria Callas en Giuseppe Di Stefano. De opera ‘Tosca’ behoort in m’n top 10 lijst; moge duidelijk zijn. Al met al toch nog een zinvolle ochtend.