TRENNER & FRIEDL

der Ton macht die Musik

Als we aan high-end luidsprekers denken, is Oostenrijk niet het land wat ons als eerste te binnen schiet. Traditioneel hebben we het namelijk over Amerika, Engeland, Duitsland, Italië en uiteraard een lange lijst andere landen. En ergens onderaan de lijst: Oostenrijk.
Peter Trenner en Andreas Friedl, staken hun hoofden in 1994 bij elkaar en richtten ‘Trenner & Friedl’ op, inmiddels ook bekend als T&F. In praktijk blijkt dat Andres ‘vertaalt’, wat Peter hoort. Maar dat is een grove vertaling van de werkelijkheid. In grote lijnen vullen ze elkaar perfect aan. Productie vindt plaats in de buurt van Graz.

Een modewoord wat we vaak horen is ‘duurzaam’. Toch blijkt dit woord van toepassing op T&F. Daar waar mogelijk, worden natuurlijke materialen gebruikt. Geen kunststof als dempingsmateriaal, maar intern wordt er schapenwol gebruikt! De kasten zijn met de hoogst mogelijk precisie handgemaakt, door meester-meubelmakers in het Oostenrijkse Steiermark. Het hout en de verschillende fineersoorten komen uit de lokale bossen. Zeer beslist wordt er geen tropisch hout of ecologisch hout met twijfelachtige achtergrond gebruikt.

De bevestiging van de gebruikte drivers wordt gemaakt van stof, in plaats van het veelal gebruikte rubber of andere kunststoffen. ‘Less is More’ is op alle ontwerpen van toepassing, van klein naar groot. De ontwerpen zijn nuchter, minimalistisch en de functie volgt de vorm. Want het gaat om de muziek. En om het leven met muziek. Een lijfspreuk van Peter, Andreas en hun medewerkers is hetgeen de bekende ontwerper Dieter Rams ooit zei:
‘Good design is as little design as possible’.

À titre personnel; wij zijn van mening dat de superstrakke luidsprekers van T&F zowel in een ultra design inrichting, alsook in een wat traditionelere inrichting, prachtig kunnen integreren. 

Een zowel technisch- als designmatig goed ontwerp, is duurzaam. Voor vele luisteraars zijn de speakers van T&F de toekomstige erfstukken voor hun kinderen. Als je met Peter of Andreas spreekt over de geluidsmatige kwaliteiten van hun producten, krijg je steevast met een glimlach het antwoord: We willen hier niets over zeggen; ervaar het simpelweg zelf en denk aan de woorden van Duke Ellington:  “It don’t mean a thing (if it ain’t got that swing)”.

Onlangs liep ik de ruimte binnen op de audioshow in Bonn, ging zitten tussen het publiek en werd direct gegrepen door de muziek. Een brok in m’n keel. En een respectvolle ademloze pauze door de aanwezigen, na het beëindigen van de muziek. Dat zegt mij alles.

Elk model is uniek, heeft een duidelijke ‘familietrek’, maar heeft altijd iets eigens. Wat razend knap is, is dat ondanks dat we het over een hoornluidspreker systeem hebben, de speakers niet kaal klinken, of stemmen en instrumenten opgaan in een zee van galm. Dus geen dun geluid, maar weergave zoals het in werkelijkheid ook klinkt: vol, tonale rijkdom, dynamisch en snel.

  TrennerFriedl - Ra linksTrennerFriedl - Ra rechts

Trenner & Friedl Ra

Ra’s stoïcijnse buitenkant ontketent een muzikaliteit die u gewoon niet loslaat. Het strakke uiterlijk kalmeert het oog en resulteert in een direct meegesleept worden door de muziek van dat moment. Het roept een soort ‘oorspronkelijk’ gevoel bij u op. De Ra speelt met kracht en dynamiek – indien gewenst, zelfs op oorspronkelijke volumeniveaus. Op elk moment is ze in staat om zowel delicaat als rauw te performen, altijd met een gevoeligheid voor de fijnste nuance. 

We hebben het over een hoogrendement hoornluidspreker met een rendement van 95 dB. Dit maakt aansturing door vele buizenversterkers en elke solid state versterker mogelijk. Afmeting hoogte 120 cm, breedte 50 cm, diepte 35 cm. Gewicht 42 kg.

RA image award 2016 IMG 3559 Banner

De in eigen huis gemaakte titanium compressie hoorn tweeter, die eveneens geïmplementeerd is in het referentiemodel Duke, is concentrisch gemonteerd in het hart van de 30 cm woofer. Hierdoor wordt een stabiele en homogene weergave gegarandeerd, ongeacht de luisterpositie. De speakers kunnen desgewenst erg dicht tegen de achterwand geplaatst worden.
LEES EEN TEST KLIK HIER

“The Trenner & Friedl RA loudspeakers. All we can say is wow.” – Dave Clark, Positive Feedback 

 Prijs € 16.900,— (walnut: nature, amaranth, blazed)
Prijs € 18.100,– (snow white, vintage grey, ight grey)
Prijs € 19.500,– (palisander Eco)
Prijs € 3.980,– (meerprijs glossy)

 

 

TrennerFriedl - Pharoah

  TF - PHAROAH-01TF - PHAROAH-17

Trenner & Friedl Pharoah

Pharoah verenigt een tijdloos design met een constructie van geperfectioneerde technologie en vakmanschap. Pharoah speelt muziek vol vertrouwen, lichtvoetig, maar evenwichtig en weet een uitzonderlijke soundstage neer te zetten. De fijnste details smelten perfect samen met het gearticuleerde laag. Geen kaal klinkende- of een overdreven ‘uitwaaierig’ gedrag, waardoor de body in de muziek mist. Nee, vol, snel, dynamisch en rijk van klank.
We hebben het over een hoogrendement hoornluidspreker en z’n rendement van 92 dB maakt aansturing door elke buizenversterker en elke solid state versterker mogelijk. De op maat gemaakte 20 cm papieren woofers zijn geïmpregneerd met zes lagen van Italiaanse balsamico viool lak. Voor het mid- en hoog, wordt een ‘high-precision’ hoorn toegepast. Het weinige dempingsmateriaal is afkomstig van het schaap wat graast op de hoogtes van de bergen. Wat een leven hebben die schapen…

Afmeting hoogte 100 cm, breedte 46 cm, diepte 35 cm. Gewicht 33 kg. Plaatsing dicht tegen de muur is vaak mogelijk. De mooiste componenten zijn gebruikt voor het filter; componenten van Mundorf, olie/zilver weerstanden, Cardas bekabeling en terminals. In praktijk blijkt dat de speakers ook dicht tegen de achterwand geplaatst kunnen worden.
LEES EEN TEST KLIK HIER

Pharoah is een begaafde all-arounder: Techno- of Telemann, rock of Ravel… Pharoah is ‘gewoon’ Pharoah!

Prijs € 8.990,— (walnut: nature, amaranth, blazed)
Prijs € 9.580,– (snow white, vintage grey, night grey)
Prijs € 10.340,– (palisander Eco)
Prijs € 2.800,– (meerprijs glossy)

 

 

Trenner Friedl - Osiris

Trenner & Friedl Osiris

De nieuwste creatie van Trenner & Friedl luidsprekers, gaat door het leven als Osiris. Licht achterover hellend, waardoor een erg realistisch stereobeeld voor u staat. Een ideale luidspreker voor hen die een groots geluid wensen, maar een relatief kleine behuizing.

Met een breedte/diepte van 36 cm en hoogte van 90 cm, hebben we het over een makkelijk geaccepteerd formaat. Geen uitleg nodig aan uw wederhelft. De basreflex hoorn is net als bij z’n grotere broertje Pharoah, naar beneden gericht. Mede daardoor ook weer een makkelijk plaatsbare speaker, die het fantastisch doet met een buizenversterker of hybride versterker.
Het hoog wordt doorgegeven middels een in eigen huis ontwikkelde titanium hoorn, terwijl het laag en midden middels een papieren unit van zo’n 16 cm gegenereerd wordt. Opnieuw dat lekkere snelle, energetische, organische en losse geluid.

Prijs: € 6.490,– (walnut: nature, amaranth, blazed, mocca)
Prijs € 6.940,– (snow white, vintage grey, night grey)
Prijs € 7.590,– (palisander Eco, Zebrano)
Prijs € 2.590,– (meerprijs glossy)

 

 

TrennerFriedl - Art

TrennerFriedl - Ra op stands
Trenner & Friedl Art

Dit is zo’n topklasse monitor luidspreker, die je gewoon graag in je buurt hebt. In de bijzondere uitvoering zoals bij ons, vraagt het aandacht op een subtiele manier. Alsof de speaker een verhaal te vertellen heeft. Art is een speaker die, hoe klein ook, de luisteraar in vervoering kan brengen.

Ook weer gebouwd van berken multiplex, ‘omgeven’ met een stuk of 7 laklagen. Het front is een dubbellaags Corian© sandwich constructie en bekabeld met hoogwaardig Cardas. En in het filter is Mundorf degene die de ‘Art-scepter’ zwaait. Afmeting: hoogte 27 cm, breedte 18 cm, diepte 30 cm. Gewicht 8 kg.
LEES EEN TEST.
LEES NOG EEN TEST

Een kleine luidspreker, die u laat verbazen hoe groots ze klinkt! 

Prijs: € 3.990,– (walnut: nature, amaranth, blazed)
Prijs 4.240,– (snow white, vintage grey, night grey, Pallissander ECO)
Prijs € 4.490,– (zebrano ECO)
Prijs € 1.190,– (meerprijs Glossy)

 

Trenner-Friedl-Duke 1

Trenner & Friedl Duke

Uiteraard willen de engineers van T&F laten zien wat hun topontwerp is. Deze gaat door het leven als Duke.

Marc Phillips van de Vinylanachronist schreef het volgende over de Duke:

“Despite the fact that these two gentlemen are IMO true geniuses in the world of speaker design, they truly GET that audio reproduction is about the emotional connection between the music and the listener. And their new statement product, the Duke, is perhaps the greatest loudspeaker I have ever heard.” – Marc Phillips, The Vinylanachronist.

Prijs: op aanvraag.

TrennerFriedl fineer soorten 2017