ROSSO FIORENTINO

waren alle mensen wijs, dan was de aarde grauw en grijs

Het exclusieve Italiaanse luidsprekermerk Rosso Fiorentino uit Florence maakt speakers op referentie niveau. Men gebruikt state-of-the-art onderdelen voor hun bijzondere weergevers. Het luisteren naar elk model luidspreker van dit merk is bijna verslavend. Je hoort alles, maar tegelijkertijd wordt niets overdreven.
Luistermoeheid treedt gewoon niet op. Minder goede opnames blijven een bepaalde aantrekkelijkheid houden. Maar heel goede opnames zijn juist een verademing en blinken uit in verfijning en raffinement. Deze Italiaanse speakers, ademen rust en evenwichtigheid uit en worden vaak gekozen door klassieke muziek liefhebbers. De ruimtelijke afbeelding is heel compleet en erg realistisch. De eerste keer dat ik eigenaar en ontwerper Francesco Rubenni ontmoette en hij me in Italiaans-Engels hartelijk begroette, begreep ik direct dat deze luidsprekers het unieke hebben, wat deze man uitstraalt en ook daadwerkelijk is.

De reden dat de speakers zo makkelijk aan te sturen zijn, komt voort uit het streven van Francesco om het impedantie verloop zo gelijkmatig mogelijk te maken over het gehele frequentie gebied. Dat dit gelukt is, maakt dat ook (lichtere) buizenversterkers uitstekend combineren met Rosso Fiorentino luidsprekers.

Rosso Fiorentino Volterra

Het vloerstaande luidsprekermodel heeft een uitgekiende constructie. De kast van de Volterra is voorzien van een tweede Peerless woofer, die groter is dan de laag-/middenunit van de monitor. In het tussengedeelte zit het scheidingsfilter. De twee kasten staan niet met elkaar in verbinding. Er wordt dus ook geen gebruik gemaakt van een baspoort in het onderste laag gedeelte, waardoor we het feitelijk over een gesloten systeem kunnen hebben.
Omdat de Volterra hiermee feitelijk uit twee afzonderlijke kasten bestaat, is de kans op eigen kastgeluid nagenoeg nihil. Het laag is bijzonder strak en zeer informatief over het hele laagbereik.
De weergave van eigenlijk elke Rosso Fiorentino luidspreker is bijzonder en heeft werkelijk iets ‘eigens’. Ondanks dat alle details er zijn, zult u nooit een opdringerig hoog en andere overdrijvingen horen. Het midden en hoog is juist zijdezacht; vloeiend en extreem rijk van klankkleur. Het impedantie verloop is erg vlak en daardoor erg makkelijk aan te sturen, waarbij ook een buizenversterker een prachtige optie is. Dynamisch, rijk van klankkleur en innemend.
De luidspreker is uitgevoerd met een ultrasonische generator. Het frequentiebereik loopt door tot 100 kHz, het gaat om een ‘hemispherical piezoelectric ceramic diaphrag multrasonic generator’. Het effect is heel fascinerend: je hoort het niet direct (als je je oor bij de unit houdt, hoor je niets, maar je merkt het wel). Zittend in de luisterpositie is er een onwaarschijnlijke invulling van de ruimtelijkheid; mits deze natuurlijk op de opname staat. De luidspreker weegt zo’n 40 kilogram. Bij ons te beluisteren in de leder afwerking Brown Ostrich.

Prijs € 10.250,–

.

.

rosso-fiorentino-fiesole   Rosso Fiorentino Fiesole

Wat het eerst opvalt, is de enorm realistische, stevige voelbare bas uit zulke kleine luidsprekers. De uitgekiende kastvorm zal een van de belangrijkste oorzaken hiervoor zijn; de zijwanden zijn namelijk niet parallel, maar staan schuin tegenover elkaar. We adviseren de bijbehorende stands. Deze zijn gevuld met marmer korrels en deze zorgen ervoor dat de resonantiefrequentie lager is dan de laagste toon die de woofer kan produceren. Dat betekent dat de stand niet mee kan trillen en zelf ongewenst geluid kan produceren.

In het midden is tussen de zijwanden een bracing aangebracht. De woofer is een 165 mm Peerless. De tweeter is de Morel DT30. Deze garandeert een extreem informatief hoog, dat toch nimmer scherp wordt. De uitstekend afgestemde intelligente filtering is hier ook debet aan. De componentkwaliteit is hoog. Voor de versterker een gemakkelijk impedantie gedrag en een heel mooi faseverloop.

De luidspreker is uitgevoerd met een ultrasonische generator. Het frequentiebereik loopt door tot 100 kHz, het gaat om een ‘hemispherical piezoelectric ceramic diaphragm ultrasonic generator’. Het effect is heel fascinerend: je hoort het niet direct (als je je oor bij de unit houdt, hoor je niets, maar je merkt het wel). Zittend in de luisterpositie is er een onwaarschijnlijke ruimtelijkheid; meer dan u zich kunt voorstellen. De uitvoering Black Deer staat bij ons gereed om door u beluisterd te worden.
De afmetingen van de speakers zijn 40 x 28 x 31 cm en ze wegen 12 kilo per stuk.

Lees een test.

Prijs € 5.650,– (per set) uitvoering: black deer, exclusief stands
Prijs € 1.290,– Speciale Fiesole stands

.

.

Rosso Fiorentino giglioRosso Fiorentino Giglio

De nieuwste monitor luidspreker van het Italiaanse Rosso Fiorentino is eigenlijk ongelofelijk veel waar voor het geld. In tegenstelling tot wat een grote collega beweert, komt elk model van Rosso Fiorentino wel degelijk uit Italië. Dus niet ‘made in Italy’ en eigenlijk uit China.  In twee kleuren verkrijgbaar, wit en zwart. Hoogte 42 cm en het gewicht bedraagt 13 kilo. Zou je dit Italiaans retro design kunnen noemen? In elk geval weer onwaarschijnlijk mooi.

De stand van elke monitor luidspreker is erg belangrijk en daarom hebben we gemeend om de stands van dit Italiaanse merk ook in ons assortiment op te nemen. Daarbij zijn we ook dealer van Custom Design, die verschillende modellen in hun assortiment hebben en bij ons te aanschouwen.

Prijs per paar € 1.990,– zwart en wit
Prijs € 990,– Speciale Giglio stands