OPERA LUIDSPREKERS

voor hen die wijs zijn en zich niet laten afleiden door nuchterheid

Het luidsprekermerk Opera, opgericht door Giovanni Nasta, is gevestigd in Italië waar het een grote bekendheid geniet. De hele lijn heeft een herkenbaar soort ‘open’ geluid en het merk heeft een meer dan uitstekende prijs-prestatie verhouding.
De modern vormgegeven Opera luidsprekers, zijn soms ook tegen een kleine meerprijs verkrijgbaar in wit of zwart piano lak. Daardoor een totaal andere uitstraling; de keus is aan u.

Opera grand mezza Opera grand mezza

Opera Grand Mezza mkIII

Slanke vloerstaander die zowel akoestisch als visueel in bijna elk interieur kan worden toegepast. Vanwege het hoge rendement en redelijk vlakke impedantie verloop, kan een (buizen)versterker met een klein vermogen al snel een enorme geluidssterkte produceren.
Het is een drieweg basreflex luidspreker met de poort aan de voorkant. Daarmee kan de speaker dichter bij de muur dan bij modellen met de poort aan de achterzijde. De tweeter is van Scanspeak, de middentoon van gecoat papier en 2 woofers zijn van Seas. De hoogte is iets meer dan een meter en hij is verkrijgbaar in de uitvoeringen: kersen, mahonie, hoogglans wit en hoogglans zwart. Prijs € 2.090,– / € 2.290,– (per set)

.

.

 

Opera speaker secondaOpera speaker seconda

Opera Seconda SE

Na de Grand Mezza volgt de Seconda SE. Wat het karakter- en klankverschil is, kan ik u tijdens het genot van een glas wijn of koffie, brrrrr, vertellen.
De afmetingen zijn 105 x 25 x 43 cm en het gewicht is ver bovengemiddeld in deze klasse, namelijk 45 kilo. Verkrijgbaar in zwart, walnoot en kersenhout. Een luidspreker die erg makkelijk aan te sturen is, zowel een buizenversterker, een hybride- of solid state versterker. U wordt getrakteerd op een royaal beeld, vol energie en er is geen voorkeur voor muzieksoort. Door de vorm, oogt de luidspreker toch relatief slank, hoewel we het hier wel over een ‘serieuze jongen’ hebben, waar ik in een duistere steeg voor op de vlucht zou slaan.

Bij ons direct te beluisteren.

Prijs € 2.890,– (zwart, mahonie, kersen) (per set)

.

.

Opera Quinta mahonieOpera Quinta mahonie

Opera Quinta

De zojuist vernieuwde Quinta van het Italiaanse design luidsprekermerk Opera, speelt nu met nog meer gemak en autoriteit dan de oude versie. De rijke vloeiende klanken zijn uitzonderlijk, indien u de prijs in ogenschouw neemt. Zowel de midrange als de tweeter zijn vernieuwd en van een betere soort dan z’n voorgangers. Met z’n hoogte van 1.10 meter en gewicht van ruim 40 kilo, hebben we het over een zware Italiaanse jongen. Het frequentiebereik loopt van 30 tot 30.000 Hz en met het relatief hoge rendement van 91 dB, is aansturing door een mooie buizenversterker bijna een ‘must’.
De kast heeft dezelfde afmetingen in breedte en diepte als de Seconda SE, maar is hoger, vanwege de extra geplaatste woofer. Daarbij een hierop aangepast cross-over. Het verschil met de Quinta, is dat het laag iets voller is, wat genereert dat de Seconda SE iets lichtvoetiger speelt dan de Quinta. De keus wordt wat mij betreft bepaald door ofwel de akoestiek; ofwel de te gebruiken versterker, ofwel uw smaak.

Verkrijgbaar in zwart, kersen en mahonie.

Prijs € 3.990,– (per set)

.

.

 

Opera callas monitorOpera Callas monitor

De Callas monitor is recent vernieuwd naar de huidige inzichten van het Italiaanse Opera. Intussen een begrip geworden in ‘monitor land’. Het geluid is extreem homogeen en compleet. De laagweergave zal u doen verbazen. Deze monitor is ook weer makkelijk aanstuurbaar en met een buizenversterker of hybride versterker is een perfecte match te maken.

Enkele ‘cijfers’: gewicht 15 kilo, frequentiebereik 40 – 25.000 Hz, 2-weg en Scanspeak units. Versterker vermogen vanaf 10 Watt, rendement 89 dB. De bijpassende stands zijn akoestisch aangepast op het frequentieverloop van deze monitor.

Prijs € 3.750,– per set, exclusief stands.
Prijs € 4.340,– per set, inclusief stands.

.

.

 

Opera Diva 02

Opera Callas Diva

De nieuwste telg in de ‘Callas’ line-up heeft de uitdagende naam ‘Diva’ meegekregen. Ondanks dat de footprint van vergelijkbare grootte is met de Grand Callas, is de hoogte 15 centimeter lager en mede hierdoor toont de speaker toch veel fragieler. Ondanks de gelijk gebleven naam, is het model van de vloer af opnieuw ontworpen.
De Diva doet het met 1 unit minder, maar gelukkig zijn gebleven de tweeters aan de achterzijde van deze alsnog forse luidspreker. Dit genereert een onwaarschijnlijke ruimtelijkheid en vult net als de Grand Callas de ruimte direct met muziek. Het brengt een grote illusie van aanwezigheid in de opnamestudio. De Diva klinkt iets lichtvoetiger dan de Grand Callas en gezien het relatief kleine prijsverschil, zou ik uw keus laten afhangen van de overige factoren als akoestiek en de eigenschappen en kenmerken van uw set. En uiteraard uw smaak.
De kasten zijn net als de Grand Callas dusdanig ontworpen, dat de laagweergave is aan te passen aan uw smaak en de akoestiek, middels meegeleverde pluggen. Hierdoor is een zeer flexibel in te zetten luidspreker ontstaan, die in elke ruimte plaatsbaar is.

Prijs: € 7.500,– (per set)

.

.

 

opera-grand-callas

Opera Grand Callas

De nieuwste Grand Callas is een speaker die ik na enkele seconden gehoord te hebben, in m’n armen sloot. Dat viel niet mee; 75 kilogram per stuk, vandaar. Het is een driewegsysteem met in de kast gescheiden compartimenten. Er zitten aan de voorkant 1 tweeter en aan de achterzijde 2 tweeters. Wellicht daardoor is het beeld zeer driedimensionaal en een hoogweergave die erg schoon en open klinkt. 

Ondanks z’n formaat, is het een speaker die uitermate makkelijk aan de ruimte aan te passen is. Er bevindt zich een schakelaar die het laag 2 dB kan verminderen en er zijn een aantal mogelijkheden om het laag in elke (ook kleine) luisterruimte perfect in balans te zetten. Daardoor gaan deze luidsprekers zowel in grote als in kleine ruimtes, heel snel perfect klinken.

De klankleur en klanktextuur is heel realistisch, de luidsprekers geven een heel makkelijk geluid. Daarmee bedoelende dat u vanaf de eerste seconde direct ‘in de muziek’ getrokken wordt; als vanzelf en met een vanzelfsprekendheid. U ervaart dat u zich omgeven voelt in een ‘bel’ van geluid, volledig los van de speakers. Echter met een verschil met alle andere luidsprekers; zonder zich op te dringen. Zonder een ‘kunstje’ te doen. Daarmee zeggend dat ze niet aanwezig zijn. Wat ook op te merken is, is dat minder goede opnames nooit vervelend klinken; een speaker die uitstekend alle verschillen laat horen, maar op de een of andere manier erg vergevingsgezind is.
Kanttekening is dat de speakers wel minimaal 40 cm van de achterwand staan. Een vrij hoog rendement, garandeert een makkelijk aan te sturen speaker, hoogte 1.30 en een gewicht van zo’n 75 kg.

Prijs € 9.500,– (per set)