MONITOR LUIDSPREKERS

want harder praten geeft wel meer geluid, maar niet meer gelijk

Er zijn mensen die voor niets anders gaan, dan voor vloerstaande luidsprekers. Er zijn ook mensen die voor niets anders gaan dan voor monitor luidsprekers. Voor beiden valt wat te zeggen en voor mij is er opnieuw geen waarheid wat ‘het beste’ is. Echter hoor en zie ik uiteraard ook de voordelen van dit soort weergevers die doorgaans op een (liefst goede) stand staan om hun werk te doen.
Velen roemen het stereobeeld, want een goede monitor lijkt vaak meer te ‘verdwijnen’ dan z’n vloerstaande broer. De meeste monitor ontwerpen zijn een ‘een-weg’ of ‘twee-weg’, wat vaak een minder complex filter met zich meebrengt. Dit genereert vaak een beter fase- en afstraalgedrag van het geluid. Vaak worden monitor speakers in wat kleinere ruimtes gebruikt, deels uit praktisch oogpunt, maar deels ook omdat een vloerstaander dan soms een overkill aan laagweergave produceert. En wat de laagweergave betreft; liever correct tot slechts 50 Hz, dan een vloerstaander die rommelig doorgaat tot 20 Hz.

Hieronder de monitor luidsprekers, allen direct te beluisteren:

Gryphon Mojo S

De Mojo S is voorzien van een Mundorf Air Motion Transformator unit, die de lucht in beweging weet te zetten middels een extreem laag massa folie. Deze AMT tweeter is een beroemdheid in de wereld van top luidsprekers en in de Gryphon Mojo S duizelingwekkend goed gecombineerd met de overige (papieren) units. Een zeer snelle en accurate en complete weergever.
Uiteraard bestaat het wisselfilter uit de beste exclusieve componenten, waarvan onderdelen ook voorkomen in het top Gryphon Kodo systeem. De onderdelen zijn hard-wired gesoldeerd met zilver. Het geheel garandeert een extreme lineariteit.

Een dubellaagse body van de allerbeste kwaliteit MDF en aluminium, intern op verschillende plaatsen, op verschillende manier gedempt. Wol, vilt en andere materialen. De extreem stijve baffle en de bijzondere manier van de ophanging van de units, zorgen voor verminderde negatieve effecten door reflecties van zowel het plafond als de vloer.

Gezamenlijk op de zeer zware, speciaal ontwikkelde stands, is de Mojo S wellicht uw droomspeaker. Verkrijgbaar in praktisch elke kleur. Gewicht per luidspreker inclusief stands 49 kilogram.

Prijs € 24.000,– per paar
Prijs € 27.000,– per paar in metal finish

.

.

Gamut-RS3

GamuT RS3i

Liefhebbers van een top-monitor kunnen niet om deze geweldenaar heen. Mede door een vernuftig ontkoppelingssysteem van de bijbehorende (vaste) stands, geeft deze speaker een intense drive en ritme en precisie. Maar zonder een moment te vergeten dat de muzikaliteit voorop staat en dat beleeft u vanaf de eerste seconde. Een set speakers die zichzelf totaal wegcijfert in de ruimte. Super verfijnd en wereldklasse. GamuT speakers klinken niet als een paar speakers in een luisterruimte, maar als muziek in een luisterruimte! Onvoorstelbaar met wat voor overwicht en autoriteit deze speakers uw luisterruimte weten te vullen met muziek..
Het complete laag is van een onwaarschijnlijk hoog niveau.

Er zijn mensen die nooit meer iets anders willen dan een goede monitor luidspreker. Er zijn mensen die nooit meer iets anders willen dan een goede vloerstaande luidspreker. Als u onze luisterruimte binnenloopt en de RS3i staat te spelen, dan bent u verbaasd dat de weergave door ‘slechts’ een monitor luidspreker geproduceerd wordt. Zo dynamisch, zo immens, zo groots, zo snel en desgewenst, zo luid. Iemand die bij het ‘tweede kamp’ hoort, dus alleen dacht dat een zo complete weergave mogelijk is door een vloerstaander, zal zich achter z’n oren krabben en z’n perceptie moeten bijstellen. Iemand die bij het ‘eerste kamp’ hoort, zal zich ook achter z’n oren krabben en zich afvragen hoe snel hij of zij, deze RS3i in z’n huis gaat halen. Overigens leverbaar in 4 kleuren, bij ons direct beluisterbaar.

Prijs per paar € 19.900,– (zwart) inclusief stands. Meerprijs overige kleuren.

.

.

Marten Oscar Duo

De nieuwste monitor luidspreker van het Deense Marten Loudspeakers, heet de ‘Oscar Duo’. Verkrijgbaar in het pianolak wit, zwart en walnoot. We hebben het over een 1-weg systeem met twee ceramische units. Afmetingen 20 x 40 x 32 centimeter en het gewicht bedraagt 13 kilogram.

Deze monitor geeft een zeer groots geluidsbeeld en is erg compleet in de laagweergave. In het klankspectrum staan ze tussen volstrekt neutraal en een lichte gloed, welke hoge volumes, maar ook bij lage geluidsvolumes een altijd aangename klank genereren. De afwerking is zoals elk Marten product; topklasse; dat spreekt voor zich.

Hoewel het rendement niet bijster hoog is met 86 dB, zegt dat maar een klein deel iets over de aanstuurbaarheid door versterkers. Wat veel belangrijker is, is het impedantieverloop. En hier weet Marten een hoge minimumwaarde te scoren, namelijk 3,1 Ohm hetgeen impliceert dat ook een kleine buizenversterker of een niet al te zware solid-state versterker gebruikt kan worden. Zoals het hoort in deze klasse worden WBT gebruikt, welke altijd een uitstekende verbinding genereren met de speakerkabel. Ik adviseer overigens de speakerkabels van Nordost, bij feitelijk elke Marten luidspreker.

Prijs € 5.800,– (per paar)
Prijs € 900,– (stands per paar)

.

.

TrennerFriedl - Ra op stands

TrennerFriedl - Art

Trenner & Friedl Art mk2

Dit is zo’n topklasse monitor speaker, die je gewoon graag in je buurt hebt. In de bijzondere uitvoering zoals bij ons, vraagt het aandacht op een subtiele manier. Alsof de speaker een verhaal te vertellen heeft. ‘Art’ is een speaker die, hoe klein ook, de luisteraar in vervoering kan brengen.

Ook weer gebouwd van berken multiplex, ‘omgeven’ met een stuk of 7 laklagen. Het frons is een dubbellaags Corian© sandwich constructie en bekabeld met hoogwaardig Cardas. En in het filter is Mundorf degene die de ‘Art-scepter’ zwaait. De afmetingen zijn: hoogte 27 cm, breedte 18 cm, diepte 30 cm. Gewicht 8 kg.
Een kleine luidspreker, die u laat verbazen hoe groots ze klinkt! Ze klinken iets ‘puntiger’ dan de Callas monitor of PMC met een helderheid van klank, zoals elke speaker van dit merk. De versterker mag wel wat power hebben, liefst 30 Watt of meer.

Prijs: € 3.490,– per set (walnut: nature, amaranth, blazed)
Prijs 3.710,– per set (snow white, vintage grey, night grey, Pallisander ECO)
Prijs € 4.080,– per set (zebrano ECO)
Prijs € 1.320,– per set (meerprijs Glossy)

.

.

Falcon LS35A

Falcon Acoustics LS3/5A

Als we het hebben over de LS3/5A, dan blijkt dit kleine mirakeltje een heel leger aanhangers te hebben. Ooit in de zestiger jaren door de BBC ontwikkeld als monitor luidspreker, gaf men in de volgende tientallen jaren, verschillende bedrijven de licentie tot het bouwen ervan. Toen ergens halverwege de onderdelen niet meer geproduceerd werden, zijn er verschillende look-a-likes geweest, maar die het nooit helemaal waren.

Totdat het Britse Falcon Acoustics de licentie verwierf. Waarom? Omdat men in staat bleek, de originele units te gebruiken, de originele kasten te kunnen maken en het originele filter te kunnen fabriceren. Eigenaar Malcolm Jones is de ontwerper van de befaamde units, te weten de T27 tweeter en B110 woofer en het originele autoformer filter. En het belangrijkste: in 15 Ohm versie; want Britser dan Brits; zoals ‘het heurt’.

Prijs: € 2.790,– per set, exclusief stands

.

.

Davone Studio

De nieuwste loot van Davone is de Studio. Een speaker als deze, maag niet een ‘boekenplank’ heten, daar zijn ze natuurlijk veel te mooi voor. De woofer is een 7 inch versie is en de tweeter van het anodised aluminium. Verrassend elke keer, dat het laag uit dit kleine wondertje zo compleet is.
De bijbehorende metalen stands zijn zeer zwaar, waardoor er een stevig fundament is. Een Studio op een stand weegt totaal zo’n 10 kilo per stuk. Daar houdt Mark van; stevig fundament.
Rendement 88 dB
Breedte 30 centimeter
Hoogte 102 centimeter
Gewicht 10 kilogram

Prijs € 2.300,– per set
Prijs €    600,– 2 stands

.

.

Rosso Fiorentino giglioRosso Fiorentino Giglio

De nieuwste monitor luidspreker van het Italiaanse Rosso Fiorentino is eigenlijk ongelofelijk veel waar voor het geld. In tegenstelling tot wat een grote collega beweert, komt elk model van Rosso Fiorentino weldegelijk uit Italië. Dus niet ‘made in Italy’ en eigenlijk uit China.
In twee kleuren verkrijgbaar, wit en zwart en de hoogte bedraagt 42 cm en het gewicht is 13 kilo. Zou je dit Italiaans retro design kunnen noemen? In elk geval weer onwaarschijnlijk mooi.

Prijs per paar € 1.790,– zwart
Prijs € 990,– Speciale Giglio stands

.

.

GamuT Phi3 monitor luidsprekers.

Dit is zo’n leuke set, doen niets fout en omarmen u direct. De foto vertekent wat want het formaat is werkelijk bescheiden. Alsnog is het laag vol en geeft de luidspreker een gloedvolle rijke klank. Totdat u het hoort spelen en zich afvraagt waar al dat geluid vandaan komt. Wonderbaarlijke speaker.

Prijs € 1.690,– (per paar exclusief stands)