MONITOR LUIDSPREKERS

want harder praten geeft wel meer geluid, maar niet meer gelijk

Er zijn mensen die voor niets anders gaan, dan voor vloerstaande luidsprekers. Er zijn ook mensen die voor niets anders gaan dan voor monitor luidsprekers. Voor beiden valt wat te zeggen en voor mij is er opnieuw geen waarheid wat ‘het beste’ is. Echter hoor en zie ik uiteraard ook de voordelen van dit soort weergevers die doorgaans op een (liefst goede) stand staan om hun werk te doen.
Velen roemen het stereobeeld, want een goede monitor lijkt vaak meer te ‘verdwijnen’ dan z’n vloerstaande broer. De meeste monitor ontwerpen zijn een ‘een-weg’ of ‘twee-weg’, wat vaak een minder complex filter met zich meebrengt. Dit genereert vaak een beter fase- en afstraalgedrag van het geluid. Vaak worden monitor speakers in wat kleinere ruimtes gebruikt, deels uit praktisch oogpunt, maar deels ook omdat een vloerstaander dan soms een overkill aan laagweergave produceert. En wat de laagweergave betreft; liever correct tot slechts 50 Hz, dan een vloerstaander die rommelig doorgaat tot 20 Hz.

Hieronder de monitor luidsprekers, allen direct te beluisteren:

Marten Parker Duo

Een monitor luidspreker welke uw mond wagenwijd doet openen, is deze Parker Duo. Behorend bij de zojuist gelanceerde nieuwe Parker serie is de ‘Duo’ de benjamin. Edoch; wat weergave betreft allerminst! Zoals de eerste bezitter van zo’n mooie set recentelijk beschreef: super ruimtelijk, een wijds en groots beeld, prettig gedetailleerd, waarbij het laag super snel, punchy en ongelofelijk diep gaat, voor zo’n relatief bescheiden speaker.
De bijbehorende stands zijn geen ‘must’, maar wilt u het onderste uit de muzikale kan hebben; tja dan zou ik ze zeker overwegen.

Prijs € 11.000,– (walnoot, pianolak zwart) per paar
Prijs € 11.500,– (walnoot hoogglans) per paar
Prijs € 3.000,– stands per paar

.

.

Marten Oscar Duo

De nieuwste monitor luidspreker van het Deense Marten Loudspeakers, heet de ‘Oscar Duo’. Verkrijgbaar in het pianolak wit, zwart en walnoot. We hebben het over een 1-weg systeem met twee ceramische units. Afmetingen 20 x 40 x 32 centimeter en het gewicht bedraagt 13 kilogram.

Deze monitor geeft een zeer groots geluidsbeeld en is erg compleet in de laagweergave. In het klankspectrum staan ze tussen volstrekt neutraal en een lichte gloed, welke hoge volumes, maar ook bij lage geluidsvolumes een altijd aangename klank genereren. De afwerking is zoals elk Marten product; topklasse; dat spreekt voor zich.

Hoewel het rendement niet bijster hoog is met 86 dB, zegt dat maar een klein deel iets over de aanstuurbaarheid door versterkers. Wat veel belangrijker is, is het impedantieverloop. En hier weet Marten een hoge minimumwaarde te scoren, namelijk 3,1 Ohm hetgeen impliceert dat ook een kleine buizenversterker of een niet al te zware solid-state versterker gebruikt kan worden. Zoals het hoort in deze klasse worden WBT gebruikt, welke altijd een uitstekende verbinding genereren met de speakerkabel. Ik adviseer overigens de speakerkabels van Nordost, bij feitelijk elke Marten luidspreker.

Prijs € 6.600,– (per paar) Piano zwaart, Piano wit, walnoot
Prijs € 1.200,– (stands per paar)

.

.

.

Gold Note A3 EVO II

Hoewel de Italianen deze A3 EVO betitelen als ‘boekenkast’ luidsprekers, ben ik van mening dat dit stempel deze luidsprekers bepaald geen recht gedaan worden! Wilt u op het puntje van uw stoel komen te zitten? Wilt u verbaast zijn hoezeer deze bescheiden afmetingen van geluidsproducten een laagweergave weten te ‘melden’?

Prijs € 4.600,– per paar hoogglans walnoot
Prijs € 3.990,– per paar mat walnoot
Prijs €    990,– stands per paar

.

.

Davone Studio

De nieuwste loot van Davone is de Studio. Een speaker als deze, maag niet een ‘boekenplank’ heten, daar zijn ze natuurlijk veel te mooi voor. De woofer is een 7 inch versie is en de tweeter van het anodised aluminium. Verrassend elke keer, dat het laag uit dit kleine wondertje zo compleet is.
De bijbehorende metalen stands zijn zeer zwaar, waardoor er een stevig fundament is. Een Studio op een stand weegt totaal zo’n 10 kilo per stuk. Daar houdt Mark van; stevig fundament.
Rendement 88 dB
Breedte 30 centimeter
Hoogte 102 centimeter
Gewicht 10 kilogram

Prijs € 2.500,– per set
Prijs €    700,– 2 stands

.

.

Rosso Fiorentino giglioRosso Fiorentino Giglio

De nieuwste monitor luidspreker van het Italiaanse Rosso Fiorentino is eigenlijk ongelofelijk veel waar voor het geld. In tegenstelling tot wat een grote collega beweert, komt elk model van Rosso Fiorentino weldegelijk uit Italië. Dus niet ‘made in Italy’ en eigenlijk uit China.
In twee kleuren verkrijgbaar, wit en zwart en de hoogte bedraagt 42 cm en het gewicht is 13 kilo. Zou je dit Italiaans retro design kunnen noemen? In elk geval weer onwaarschijnlijk mooi.

Prijs per paar € 1.790,– zwart
Prijs € 990,– Speciale Giglio stands

.

.

GamuT Phi3 monitor luidsprekers.

Dit is zo’n leuke set, doen niets fout en omarmen u direct. De foto vertekent wat want het formaat is werkelijk bescheiden. Alsnog is het laag vol en geeft de luidspreker een gloedvolle rijke klank. Totdat u het hoort spelen en zich afvraagt waar al dat geluid vandaan komt. Wonderbaarlijke speaker.

Prijs € 1.690,– (per paar exclusief stands)