MARTEN LUIDSPREKERS

MARTEN; EEN NAAM OM NIMMER LOS TE LATEN

De luidsprekers van het Zweedse Marten Loudspeakers hebben een langdurige reputatie opgebouwd om een extreem realistische weergave te kunnen presenteren. Verpakt in een minimalistische perfectie. Wij hebben vele merken beluisterd, welke ook werken met de keramische units. Bij het ene merk ervoeren we de muziek te rustig en vele merken juist het tegenovergestelde; te a-muzikaal; harsh, plat of afstandelijk. En telkens kwamen we opnieuw uit bij Marten. Dit Zweedse bedrijf heeft het werken met de Accuton units tot een kunst verheven. Precies het juiste evenwicht in openheid, helderheid, dynamiek en realisme. Uiteindelijk de hamvraag; weten ze uw emoties te beroeren? Ik zou zo zeggen; kom luisteren en kom tot dezelfde conclusie die wij trokken…

.

.

Marten Oscar Duo

De nieuwste monitor luidspreker van het Zweedse Marten Loudspeakers, heet de ‘Oscar Duo’. Verkrijgbaar in het pianolak wit, zwart en walnoot. We hebben het over een 1-weg systeem met twee ceramische units. Afmetingen 20 x 40 x 32 centimeter en het gewicht bedraagt 13 kilogram. Ons demo paar is hoogglans zwart.

Deze monitor geeft een zeer groots geluidsbeeld en is erg compleet in de laagweergave. In het klankspectrum staan ze tussen volstrekt neutraal en een lichte gloed, welke hoge volumes, maar ook bij lage geluidsvolumes een altijd aangename klank genereren. De afwerking is zoals elk Marten product; topklasse; dat spreekt voor zich.

Hoewel het rendement niet bijster hoog is met 86 dB, zegt dat maar een klein deel iets over de aanstuurbaarheid door versterkers. Wat veel belangrijker is, is het impedantieverloop. En hier weet Marten een hoge minimumwaarde te scoren, namelijk 3,1 Ohm hetgeen impliceert dat ook een kleine buizenversterker of een niet al te zware solid-state versterker gebruikt kan worden. Zoals het hoort in deze klasse worden WBT gebruikt, welke altijd een uitstekende verbinding genereren met de speakerkabel. Ik adviseer overigens de speakerkabels van Nordost, bij feitelijk elke Marten luidspreker.

Lees een test: KLIK HIER

Prijs € 7.200,– (per paar) (pianolak wit, zwart, walnoot mat)
Prijs € 1.300,– (stands per paar)

.

.

Marten Oscar Trio

De nieuwste aanwinst van Marten luidsprekers is de Oscar Trio. Om in de kwaliteit te denken en te bouwen is het een prestatie om tot de Oscar Trio te komen. Maar het is ze gelukt. Hoofdontwerper Leif Olofsson wist met behoud van de Marten kwaliteit; zowel constructief als geluidstechnisch, een werkelijk competitief model te ontwerpen. Als eerste in de Benelux, is de Marten Oscar Trio te beluisteren bij AUDIO21 en behoort ze tot de huiscollectie. Ons demopaar is hoogglans wit; een plaatje om te zien.
De klank is zeer precies, maar gelijktijdig ook vergevingsgezind. Een lekker geluid, welke de kamer inrolt, vol, rijk en precies. Een hoog oplossend vermogen en wat ik uiterst belangrijk vind; extreem homogeen; zoals elk Marten product. Goed doordacht en uitontwikkeld.

Een paar cijfers welke interessant zijn; frequentiebereik van 27 tot 27.000 Herz, rendement 89 dB, gewicht circa 30 kilogram, afmetingen 109 x 40 x 20 centimeter, WBT terminals, intern Jorma bekabeling.

Prijs € 11.750,– per paar (pianolak wit, zwart, walnoot mat)

.

.

Marten Parker Duo

Een monitor luidspreker welke uw mond wagenwijd doet openen, is deze Parker Duo. Behorend bij de zojuist gelanceerde nieuwe Parker serie is de ‘Duo’ de benjamin. Edoch; wat weergave betreft allerminst! Zoals de eerste bezitter van zo’n mooie set recentelijk beschreef: super ruimtelijk, een wijds en groots beeld, prettig gedetailleerd, waarbij het laag super snel, punchy en ongelofelijk diep gaat, voor zo’n relatief bescheiden speaker.
De bijbehorende stands zijn geen ‘must’, maar wilt u het onderste uit de muzikale kan hebben; tja dan zou ik ze zeker overwegen.

Prijs € 11.750,– (walnoot, pianolak zwart) per paar
Prijs € 12.250,–(walnoot hoogglans) per paar
Prijs € 2.900,– stands per paar

.

.

Marten ‘Parker Trio’

De kast van de tweeweg Parker Duo van Marten heeft slanke, taps toelopende zijkanten gemaakt van M-board, een meerlaags materiaal dat een extreme resonantiereductie biedt. De Parker Duo is zo resonantievrij dat de luidsprekers volledig in het geluidsbeeld verdwijnen. De nieuw ontworpen kast combineert visuele aantrekkingskracht met een extreem goed geluid. Het demopaar welke bij AUDIO21 in demo gereed staat, is de super begeerlijke walnoot hoogglans. 

De bas / midrange keramische driver heeft een relatief groot oppervlak van 7,5 inch wat resulteert in een groot, nauwkeurig geluidsbeeld en een geweldige dynamiek. De passieve aluminium radiator met een diameter van 9 inch geeft controle en dynamiek. Een luidspreker in deze klasse vereist immers de ultieme basweergave.

De nieuwe Marten-pucks van IsoAcoustics verminderen de resonantie verder, waardoor de spreker van het geluidsbeeld wordt vrijgemaakt en tegelijkertijd gecontroleerd geluid en gedetailleerde, rijke bassen worden geleverd.

De Marten ‘Parker Trio’ is een 2,5-weg vloerstaander die dezelfde kastconstructie heeft als de Duo, maar dan groter uitgevoerd. De Trio heeft een extra middentoner/woofer en een extra passieve radiator. De gevoeligheid ligt met 91 dB op een prettige waarde. De Trio pakt op bij 26 Hz en gaat ook tot 40 kHz. De cross-overfrequentie ligt ook op 2,2 kHz. De impedantie is minimaal 3,1 Ohm, hetgeen betekent dat een aanstuurbaarheid van een kleinere versterker geen probleem is.

Prijs € 21.500,–) (walnoot , pianolak zwart)
Prijs € 23.000,–) (walnoot hoogglans)
Prijs € 13.750,– upgrade naar ‘Diamond Edition’

.

.

Marten Parker Quintet bij AUDIO21

Marten Parker Quintet

Prijs € 31.950,–) (hoogglans zwart, walnoot mat)
Prijs € 34.000,– (hoogglans walnoot)
Prijs € 16.000,– Optionele ‘Diamond Edition’

.

.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marten Quintet 2

Quintet 2: Prijs per set € 70.000,–
Mingus Septet: Prijs per set v.a. € 122.000,–
Mingus Orchestra: Prijs per set v.a. € 235.000,–
Coltrane Tenor 2: Prijs per set v.a. € 101.000,–
Coltrane 3: Prijs per set v.a. € 129.000
Coltrane Momento 2: Prijs per set v.a. € 375.000,–
Coltrane Supreme 2: Prijs per set v.a.: op aanvraag