JBL AUDIO

JBL L100 Classic

Het Amerikaanse JBL introduceerde op de CES een luidspreker die gelijk bij de introductie als iconisch beschouwd mocht worden. We hebben het over de JBL L100 Classic. Geheel opnieuw ontworpen en uitgebracht ter ere van de zeventigste verjaardag van JBL.

.

.

JBL L100 Classic

De JBL L100 Classic is de feitelijke opvolger van de vroeger zéér bekende en gewaardeerde JBL L100. Een drieweg monitorluidspreker. Ondanks dat deze luidspreker een retro uiterlijk heeft, is de techniek; filter en units up-to-date en klinkt deze forse monitorluidspreker als een moderne speaker, anno nu.
Het Quadrex schuimrooster is verkrijgbaar in zwart, oranje of blauw. De kast is gefinisht in notenhout fineer en ik zou altijd adviseren om de stands erbij te nemen. De hoek die de stands hebben is uitgekiend, waardoor er een redelijk groot holografisch beeld ontstaat. Mits u zich goed door ons laat adviseren over plaatsing van de luidsprekers.

De L100 Classic maakt gebruik van de nieuw ontwikkelde titanium dome-tweeter van het type JT025Ti1 met een diameter van 25 millimeter. De middentonen komen voor rekening van een driver van het type JM125PC met een diameter van 125 millimeter. Dit is een gegoten middenframe driver met pure papierpulpconus. Lage frequenties worden geleverd door de woofer van het type 1200FE met een diameter van 300 millimeter. De L100 Classic is een basreflexsysteem met de baspoort aan de voorkant. De luidsprekeraansluitingen zijn verguld.

Deze luidspreker laat zich makkelijk aansturen en heeft niet een specifieke voorkeur voor een buizenversterker, hybride versterker of solid state versterker. Zoals betamelijk is, laat ze u duidelijk horen wat de verschillende eigenschappen en klanken zijn van die versterkers. Middels de draaiknoppen is de speaker instelbaar in de midden- en hoge frequenties. Het laag heeft een lekker aanwezige ‘punch’, waarmee ik absoluut niet mee bedoel: ‘teveel laag’. Voor de rockers en liefhebbers van (live) blues; een speaker als deze kan erg luid spelen, zonder dat het; zoals bij veel andere luidsprekers…’ gaat schreeuwen. Een open, eerlijke, neutrale en communicatieve luidspreker.

Lees hier mijn blog over de JBL L100 Classic: KLIK HIER

Afmeting: 84 hoog (op stands), 39 breed.

Prijs € 4.350,– per paar (exclusief stands)
Prijs € 429,– set stands

.

.

JBL L82 Classic

De L82 Classic heeft een uitgesproken retro-uiterlijk maar heeft volgens de fabrikant de nodige nieuwe techniek aan boord. De L82 Classic heeft een naar keuze zwart, blauw of oranje frontje. Optioneel kan de koper een set passende stands erbij kopen.

“We denken er wel eens verheerlijkt aan terug, vroegah. Het gras groener, de winter nog echt winters en luidsprekers waren nog vette kasten. Een klein jaartje geleden introduceerde we JBL’s heerlijke L100 luidsprekers die de iconische vorm van de klassieker uit de jaren 70 van binnen uit nieuw leven in blies. De looks van toen maar de techniek van nu – een speaker waar de fun vanaf spat. Natuurlijk is de kast van de L100 dankzij die machtige witte 12” woofer nauwelijks compact te noemen en daarmee voor sommigen misschien net iets te veel van het goede. Daarop heeft JBL nu een perfect antwoord, de JBL L82 Classic.

JBL L82 Classic: honey, I shrunk the JBL L100’s

De JBL L100 van nu is feitelijk een heruitgave van de L100 Century van de jaren 70 waarbij de drivers en het crossover volledig nieuw ontwikkeld zijn (lees ook onze recensie over de L100 van JBL). De L100 van toen was op zijn beurt weer een huiskamer uitvoering van de legendarische 4310 studio monitor. Lees ook ons eerdere nieuwsbericht over de L82 Classic van JBL.

In tegenstelling tot zijn grotere broer is de L82 niet direct geïnspireerd op een model uit het verleden maar laat hij zich het best omschrijven als een gekrompen versie van de hedendaagse L100.  Het verschil? De L82 kan op een boekenplank worden gezet, of op de optionele te leveren bijpassende stand.

De JBL L82 Classic is een tweeweg basreflex systeem met de poort aan de voorkant. De basis van de JBL L82 is dezelfde 25 millimeter titanium dome met Waveguide en typische L-Pad toonregeling. Daarmee belooft de L82 de energieke hoogweergave die we kennen van de L100. Waar de grotere L100 gebaseerd is op een drieweg configuratie met symmetrische opzet, is de L82 een tweeweg systeem met een gespiegelde opbouw tussen de linker en rechter speaker voor een optimaal stereobeeld.

Onder de tweeter prijkt de Pure Paper Pulp woofer met een diameter van 200 millimeter waarmee de L82 rake klappen weet uit te delen. Ja, hij is minder massief in het laag dan de L100 maar van een bescheiden bas weergave is volgens de importeur geen sprake. Met recht het kleine broertje van dus, inclusief unieke foam grill op het front. De L82 klinkt net als de L100 heerlijk vol en lekker en schrikt ook niet als je hem vraagt even een beetje gas te geven, pure fun dus!

Prijs € 2.290,– per paar (exclusief stands)
Prijs € 250,– per set stands