ICHOS

ICHOS: Een live vibe!

Gesitueerd in de muziekstad van Europa: Wenen. En Wenen is niet gelijk een stad in een land, waar we in de wereld van high-end luidsprekers het eerst aan denken. Traditioneel hebben we het namelijk over Amerika, Engeland, Duitsland, Italië, Denemarken, Zweden en uiteraard een lange lijst andere landen. En ergens onderaan de lijst: Oostenrijk. Grondlegger van ICHOS ‘Schallwandler’ is Robert Rothleitner. De eerste try-outs van ICHOS’s huidige lijn stammen al uit 1986. Toch duurde het lange tijd voordat er een bedrijf uit de gaande ontwikkelingen ontstond en we hebben het over een redelijk jong bedrijf. Maar wat ze thans doen:
SCHOT in de ROOS!

De focus ligt op het zo natuurlijk mogelijk reproduceren van het geluid. En dat op een zo energetisch mogelijke manier. Robert heb ik leren kennen als een man van weinig woorden, maar van zeer veel daden. Recht door zee en super enthousiast. Volgens ICHOS (betekent: Klank) is geluid niet in woorden uit te drukken; je moet het ervaren! En daar valt geen spelt tussen te krijgen.

Constructietechnisch zit het web snor met de ICHOS producten, de producent gaat voor de allerkleinste toleranties. De afwerking is dan ook fenomenaal. Een handgebouwd Oostenrijk product en elk product is met de volle aandacht gebouwd. Het is me ècht wat.
De units worden met een aantal lagen balsamico olie behandeld; het geheim van de smid in 14 stappen. De hele procedure neemt zo’n 8 weken in beslag. Ze nemen de tijd ervoor. De kasten worden volgens een strikt protocol gebouwd, bestaan uit verschillende materiaaldiktes. Vele interne versterkingen maken een resonantievrije kast. De laagweergave gaat middels een interne, naar beneden gerichte hoorn en dat maakt het mogelijk om relatief bescheiden luidsprekerkasten te bouwen, maar met een groots geluid. Het genereert ook een luidspreker welke erg dicht bij de muur geplaatst kan worden.

Elke fabrikant van luidsprekers heeft een eigen filosofie van dingen. ICHOS is behoorlijk tegendraads en gelooft er heilig in dat een scheidingsfilter zich gedraagt als een rem op de weergave. De gebruikte breedbander gaat ongefilterd tot 6.500 Herz. Daarna neemt de naar beide kanten uitstralende tweeter het over. De behuizing van de tweeter is een uit een stuk vervaard aluminium.

De hoogrendement luidsprekers van ICHOS maken hun beloofde muzikale belofte waar. Urenlang, nee dagenlang luisteren veroorzaakte geen enkele keer luistermoeheid. De muziek komt zo supernatuurlijk, stressloos en enthousiast naar buiten. Geen wonder dat AUDIO21 deze Oostenrijkse fabrikant omarmt heeft en de exclusieve aanbieder is van deze bijzondere luidsprekers!

Het rendement is hoog en het impedantieverloop over alle frequenties is dusdanig dat elke versterker vanaf 10 Watt kan spelen met alle modellen van ICHOS. Een kanttekening is hier op z’n plaats. Want velen hebben de neiging om hierdoor te denken dat een buizenversterker dan een ‘must’ is. En waarde lezer, neen, dat is niet aan de hand. Elke klasse A, klasse A/B, Klasse D en Klasse G versterker kan ingezet worden. En uiteraard ook elke buizenversterker; laten we van dat laatste dan zeggen: als bonus.

.

.

.

ICHOS Nº FOUR mkII

Wenst u een stap méér, dan zal de ‘Number FOUR’ voor u zijn. Een groter muzikaal podium is uw deel en hetgeen wat de FIVE zo bijzonder maakt, doet de FOUR op een hoger niveau. De instelbare spikes garanderen een stevig staande vloerstaande luidspreker, makkelijk plaatsbaar.
De ICHOS ‘Nummber VIER’ speelt super ruimtelijk, is zeer dynamisch en snel en het laag wordt in een juiste proportie en met vergelijkbare snelheid en contrast weergegeven. De ‘Nummer VIER’ weet de luisteraar altijd enthousiast te maken. De laagweergave wordt geproduceerd middels de interne, naar beneden gerichte hoorn. Dat maakt dat deze luidspreker niet ver van een achtermuur geplaatst kan worden.

Technische informatie:
Tweeter: 25 mm compressietweeter met fase plug in aluminium behuizing
Bas/midden unit: 210 mm basunit, papiermembraan, behandelt met speciale oliën en lakken
Afmetingen: 101 x 23 x 35 centimeter(h x b x d)
Rendement: 93 dB
Aansluitingen: WBT
Gewicht: 25 kilo/stuk
Prijs: € 7.390,– per paar. (leverbaar: mat zwart en alle andere kleuren op aanvraag)
Prijs € 1.000,– zijkanten in houtfineer
Prijs € 900,– hoogglans

Lees een test over de ICHOS No Four: KLIK HIER

.

.

.

ICHOS Nº THREE mkII

Alle parameters doorontwikkeld met de nieuw ontwikkelde 25 centimeter grote laag/midden unit. De uit het grootste model gebruikte dipool tweeter in de aluminium behuizing is toegepast. De fijnmazigheid, de transparantie, de dynamiek en snelheid is vanuit het ‘Model VIER’ op een hoger niveau aangeland. U zit wéér rechter op uw stoel, zogezegd.
(Zeer)Luid spelen of juist zacht; van Klassiek toch Metal, de ‘Model Drie’ draait z’n hand er niet voor om.

De laagweergave wordt geproduceerd middels de interne, naar beneden gerichte hoorn. Dat maakt dat deze luidspreker niet ver van een achtermuur geplaatst kan worden. Het demopaar in onze winkel is bovenstaande; volledig walnoot is mogelijk, evenals vele andere houtfineersoorten.

Technische informatie:
Tweeter: 36 mm compressietweeter met zgn. ‘wave Guide’ in aluminium monoblok behuizing
Bas/midden unit: 250 mm basunit, geweven membraan, behandelt met speciale oliën en lakken
Afmetingen: 113 x 29 x 38 centimeter(h x b x d)
Rendement: 94 dB
Aansluitingen: WBT
Gewicht: 32 kilo/stuk
Prijs: € 10,900,– per paar. (leverbaar: mat zwart en alle andere kleuren op aanvraag)
Prijs € 1.000,– zijkanten in houtfineer
Prijs € 900,– hoogglans

.

.

.

ICHOS Nº ONE mkII

Het ultra is bereikt met de ‘Nummer EEN’. Het grootste gemak; de grootste dynamieksprongen, de verfijndste dynamische contrasten, het snelste en meest precieze laag. En de meest ruimtelijke weergave.

De laagweergave wordt geproduceerd middels de interne, naar beneden gerichte hoorn. Dat maakt dat deze luidspreker niet ver van een achtermuur geplaatst kan worden. Alle kleuren van de regenboog zijn leverbaar, maar ook zeer veel houtfineersoorten. Zoals het erg populaire walnoot.

De toegepaste dipool tweeter garandeert een ultra ruimtelijk geluid en het laag van de ‘Nummer EEN’ weet in snelheid en dynamiek dit probleemloos te volgen. In de ‘EEN’ worden de beste componenten gebruikt voor de meest optimale signaaldoorvoer. De binnenzijde van de kasten zijn niet symetrisch gebouwd en dat garandeert geen ongewenste interne staande golven. Er is nog zoveel meer te vertellen over deze ‘Nummer EEN’.

Technische informatie:
Tweeter: 36 mm compressietweeter met zgn. ‘wave Guide’ in aluminium monoblok behuizing
Bas/midden unit: 380 mm basunit, papiermembraan, behandelt met speciale oliën en lakken
Afmetingen: 123 x 41 x 39 centimeter(h x b x d)
Rendement: 100 dB
Aansluitingen: WBT
Gewicht: 55 kilo/stuk
Prijs: € 16,900,– per paar. (leverbaar: mat zwart en alle andere kleuren op aanvraag)
Prijs € 1.200,– zijkanten in houtfineer
Prijs € 1.200,– hoogglans

.

.

 

.