GAMUT SPEAKERS

wanneer het over emoties gaat, is meten geen weten...

Als het over GamuT luidsprekers gaat, is het zo dat zelfs wanneer de grootste muziekhater in een ruimte is en met de rug naar de luidsprekers gekeerd zit, zal hij of zij niet kunnen ontkennen dat ‘het lekker klinkt’. Er lijkt iets met deze weergevers te zijn, waarvan onze genen ons vertellen dat het realistische geluid wat uit deze GamuT speakers komt, ‘gewoon’ klopt. Niets stoort en irriteert; maar er is wel iets waardoor het blijft boeien. En blijft boeien. En doorluisterend zult u zich realiseren dat dit een grotesk understatement is. 
GamuT speakers zijn gebouwd door liefhebbers en zijn bedoeld voor liefhebbers. GamuT is ook voor hen, die ‘out of the box’ durven te denken. Voor hen die niets moeten hebben van hard- en technisch klinkende luidsprekers. GamuT is een alternatief en u zou zichzelf tekort doen door bij het zoeken naar een ultra high-end speaker, dit merk over te slaan. Een duidelijke afvaardiging van de nieuwe ontwikkelingen die luidsprekers de afgelopen 10 jaar hebben doorgemaakt. Opmerkelijk trouwens dat GamuT nooit een periode heeft gekend van ‘afstandelijk koel’… en dat zegt eigenlijk al genoeg.

Handgemaakt Deens vakwerk uit de stal van GamuT Audio zal u altijd dit gevoel geven. De ontwerpers zijn hartstochtelijke muziekliefhebbers en hebben de huidige modellenreeks gemaakt tot wat het thans is; onwerkelijk dichtbij de live-beleving. En in tegenstelling tot zeer veel andere merken, is een gevleugelde uitspraak: “we meten alles wat maar te meten is, maar het is niet de computer die het laatste woord heeft, maar altijd het menselijk oor”.
Eén van de vele leuke aspecten van dit merk is dat de createurs benaderbaar en bescheiden zijn; ondanks het succes van dit high-end merk. Dat bleek ook onlangs tijdens de VinylFuif® bij AUDIO21. En prettig eigenzinnig. En daarom past hun manier van denken en weergave zo goed in de collectie van AUDIO21.
Iets wat de ontwerpers van dit merk bijzonder maakt, is dat men ‘out of the box’ durft te denken. Zich niet storend aan ‘hoe het hoort’. Bijvoorbeeld is het zo dat men tijdens de ontwerpfase de nodige metingen verricht. Maar niet zoals ‘normaal’ is, in een ‘dode’ kamer op 1 meter afstand, maar op de luisterpositie. Verder legt men de focus vooral op een breed afstraalgedrag en goed fase- en tijdgedrag en veel minder op een zo recht mogelijke frequentiekarakteristiek.

Het zijn luidsprekers, bedoeld voor mensen die van adrenalineprikkels houden en kunnen genieten van de onvervalste energie van een akoestisch- of elektrisch versterkt live concert. Onlangs zijn alle modellen voorzien van een tweetal modificaties, herkenbaar aan de ‘i’.

 GamuT RS7i

Wanneer u op zoek bent naar het toppunt van een life beleving, vergeet dan niet de RS7i te komen beluisteren. Te beluisteren bij uw GamuT dealer AUDIO21. Hetgeen u hieronder leest bij de RS5i is uiteraard van toepassing op de RS7i. Uiteraard opnieuw een stap verder. Het blijven alsnog relatief plaatsbare luidsprekers, die in uw interieur nooit in de weg staan.

Prijs € 41.900,– (per set)

.

 

gamut-rs5

GamuT RS5i

Vanaf de eerste seconde, maakt dit ‘setje’ speakers indruk. Diepe indruk. En gek genoeg; juist omdat er ‘niets’ opvalt. Ultra topklasse uit het noorden van Europa en direct bij ons beluisterbaar. Je zou deze luidspreker wat klank en verdere eigenschappen betreft, kunnen plaatsen tussen de dynamiek van een hoornluidspreker en de correctheid van een Magico. Heel transparant en open met een juiste dosering wat betreft rust, kracht en snelheid.
Op een relaxte manier weten deze speakers doorlopend te boeien. Waarom? Omdat ze geen truukjes laten horen. Heel veel detail, maar zonder dat het ook maar een moment vermoeiend wordt; blijvend prachtig. Op het moment dat u naar speakers luistert en merkt dat bepaalde eigenschappen direct opvallen, zult u al vrij snel merken, dat dit ook weer de eigenschappen zijn waar u zich later weer aan gaat irriteren. Niets van dit alles gaat gebeuren bij speakers van GamuT. Vanzelfsprekend en energetisch.

De dynamische stabiele, kleurrijke en krachtige expressieve weergave is uitzonderlijk. Ja, hier wordt u blij van!

We kunnen spreken van een wel heel bijzondere kast. Die is namelijk gemaakt van 21 verschillende lagen. Lagen die dan ook nog eens verschillende diktes hebben. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van interne demping. Dus in plaats van het vaak toegepaste demping op allerlei manieren, doet GamuT dat juist niet. Het voordeel daarvan uit zich in de weergave door een schoner en dynamischer gedrag. Vandaar dat de weergave doet denken aan het dynamische en energetische gedrag van een hoornluidspreker. Maar zonder de nadelen van sommige hoorns. Mede daardoor klinkt de speaker schoner en sneller en ervaart de luisteraar direct emotionele betrokkenheid.
Wat onder andere opvalt, is dat men extreem veel aandacht heeft gegeven aan het controleren van resonanties. Van top tot voetjes. GamuT speakers klinken niet als een paar speakers in een luisterruimte, maar als muziek in een luisterruimte! Chopin of Heavy Metal; alles kan en is mogelijk.

Houdt u van een levensechte presentatie, zonder dat typische ‘hifi’ gevoel, waarbij een speaker soms mag knallen, mag grommen en fysiek aanwezig mag zijn, maar waarbij verfijning altijd overeind blijft, dan zijn GamuT speakers uw ding. Uiteraard gaan de RS7i en RS9i telkens een stap verder, dat moge duidelijk zijn.

Prijs € 29.900,– (per set)

.

.

Gamut-RS3

GamuT RS3i

Liefhebbers van een top-monitor kunnen niet om deze geweldenaar heen. De speaker is onherroepelijk verbonden met de waanzinnig goed klinkende stands. Mede door een vernuftig ontkoppelingssysteem van deze stands, krijgt deze speaker een intense drive en ritme en precisie.
Maar zonder een moment te vergeten dat de muzikaliteit voorop staat en dat beleeft u vanaf de eerste seconde. Een set speakers die zichzelf totaal wegcijfert in de ruimte. Super verfijnd en wereldklasse. GamuT speakers klinken niet als een paar speakers in een luisterruimte, maar als muziek in een luisterruimte! Daarmee behoort GamuT intussen alweer een tijd tot de wereldtop.

Er zijn mensen die nooit meer iets anders willen dan een goede monitor speaker. Er zijn mensen die nooit meer iets anders willen dan een goede vloerstaande speaker. Als u onze luisterruimte binnenloopt en de RS3i staat te spelen, dan bent u verbaasd dat de weergave door ‘slechts’ een monitor luidspreker geproduceerd wordt. Zo dynamisch, zo immens, zo groots, zo snel en desgewenst, zo luid. Iemand die bij het ‘tweede kamp’ hoort, dus alleen dacht dat een zo complete weergave mogelijk is door een vloerstaander, zal zich achter z’n oren krabben en z’n perceptie moeten bijstellen. Iemand die bij het ‘eerste kamp’ hoort, zal zich ook achter z’n oren krabben en zich afvragen hoe snel hij of zij, deze RS3i in z’n huis gaat halen. Wat je je ook realiseert, is dat naast de muziek, ook de omgeving aanwezig is, op een manier die spectaculair goed is. Overigens leverbaar in 4 kleuren, bij ons te beluisteren in diep donkerbruin; erg chique.

LEES EEN TEST (klik hier).

Prijs € 19.900,– (per set)

.

 

GamuT high-end luisterstoel (klik hier)

 

Bij GamuT Audio zijn live optredens de maatstaf. Niets minder en niets meer. De GamuT RS-serie is vanuit die gedachte ontwikkeld. Het bracht vele frustraties en het nam ontzettend veel ontwikkelingstijd in beslag. Rekening houdend met akoestiek; rekening houdend met de specifieke eigenschappen- en klankeigenschappen van verschillende materialen en rekening houdend met de menselijke interpretaties van dit alles, leidden uiteindelijk tot de RS-luidsprekers die zo dicht bij live muziek-weergave staan, zoals u nimmer heeft gehoord. De GamuT RS serie is de materialisatie van alle know-how en professionele aanpak van de hoogopgeleide ontwerpers.
Hieronder in het kort het verhaal hoe van dunne plakjes hout, uiteindelijk de prachtige behuizingen ontstaan. Uitgerust met de best mogelijke units; best mogelijke elektronica en best mogelijke bekabeling.

GamuT-dun gesneden hout

De hoge kwaliteit fineer die gebruikt wordt voor de RS-luidsprekers wordt geproduceerd uit eersteklas berken- en essenhout door het Deense bedrijf Kvist Industries. Dit fineer ondergaat dan de meest strenge selectie. Want alleen het beste is goed genoeg voor de RS-serie.

GamuT-Special-dun gesneden hout 2

Het uitgekozen fineer krijgt een geweldige behandeling in de hogedruk pers bij Kvist Industries. Tonnen druk en veel warmte transformeert het fineer in solide planken van multiplex met de kwaliteiten die in combinatie met het intelligente ontwerp de perfecte luidsprekerbehuizing maakt. De kasten van de GamuT RS-serie bestaan uit massieve stukken hout; maar liefst 28 stuks fineer dik, gevormd in het unieke en karakteristieke RS-design. De constructie is onwaarschijnlijk sterk. Dit intelligente ontwerp draagt bij aan een dynamisch en natuurlijk geluid van de luidsprekers.

GamuT-kast 1

GamuT-kast 2

GamuT-kast 3

GamuT-kast 4

De montage is in handen van hoog-opgeleide vakspecialisten. Opgeleid om ‘s werelds mooiste meubels te kunnen maken. Slechts en alleen handwerk. Het skelet van de speaker is niet alleen om de voorkant op zijn plaats te houden.  Elk detail heeft een functie in het creëren van de toegekende balans tussen demping en dynamiek, die zo kenmerkend is voor de RS-serie. Schoonheid aan de buitenkant begint met schoonheid aan de binnenkant. Het is bijna jammer dat de schoonheid aan de binnenkant van de RS niet zichtbaar is wanneer de spreker af is. Toch kunt u van de innerlijke schoonheid genieten tijdens het luisteren naar uw favoriete muziek.

GamuT detail 11

Elk onderdeel van de RS is ontworpen en speciaal gebouwd om er goed uit te zien en fantastisch te klinken. Heeft u ooit zulke prachtige baspoorten gezien? De tweeters en drivers zijn ontwikkeld met als ‘basis’ de topmodellen van Scanspeak. Door de technici van GamuT omgebouwd om aan de unieke specificaties van de GamuT te voldoen.

De RS-lijn van GamuT is waarschijnlijk de beste speaker, ooit gemaakt, als het gaat om de voor muziekliefhebbers belangrijkste maatstaven: een perfect geluidsbeeld, de meest fantastische dynamiek en kunnen horen en voelen waar het bij de opname van de muziek om gaat.

Ik zou zo zeggen; doe uw ogen dicht en laat u meenemen naar de muzikale hemel door uw oren en uw geest.