FALCON LS3/5A

wie het kleine niet eert, weet niet wat hij mist

Het Britse Falcon Acoustics heeft sinds 2014 de rechten ontvangen van de BBC, om onder licentie de enige echte wereldberoemde LS3/5A te mogen maken. Dat deze toestemming is ontvangen, is niet geheel zomaar; de verdienste van eigenaar Malcolm Jones is dat hij de ontwerper is van de gebruikte units, die onder andere maken dat een LS3/5A een ECHTE LS3/5A genoemd mag worden.

Falcon LS35A

Falcon LS3/5A

Als we het hebben over de LS3/5A, dan blijkt dit kleine wondertje een heel leger aanhangers te hebben. Ooit in de zestiger jaren door de BBC ontwikkeld als monitor luidspreker, gaf men in de volgende tientallen jaren, verschillende bedrijven de licentie tot het bouwen ervan. Toen ergens halverwege de onderdelen niet meer geproduceerd werden, zijn er verschillende look-a-likes geweest, maar die het nooit helemaal waren. 

Totdat het Britse Falcon Acoustics de licentie verwierf. Waarom? Omdat men in staat bleek, de originele units te gebruiken, de originele kasten te kunnen maken en het originele filter te kunnen fabriceren. Eigenaar Malcolm Jones is de ontwerper van de befaamde units, te weten de T27 tweeter en B110 woofer en het originele autoformer-transformator filter. En het belangrijkste: in 15 Ohm versie; want Britser dan Brits; zoals ‘het heurt’.

Hoogte 30 cm, Breedte 19 cm

Prijs: € 2.790,– per paar, exclusief stands
Prijs € 2.990,– per paar, exclusief stands (speciale fineer soorten)