DAVONE LUIDSPREKERS

Deens vakmanschap is meesterschap

De luidsprekers van DAVONE uit Denemarken, voldoen precies aan datgene wat men verwacht: Deens design en een méér dan uitstekend geluid. De achtergrond van Paul Schenkel is een fysicus en natuurkundige, wie zich gespecialiseerd heeft in aëronautica en akoestiek.
De achtergrond van de ontwerper is dus technisch, maar de weergave geenszins. Een heerlijke melange van retro, tijdloos èn modern design. De vormen lijken wel geboetseerd, maar bestaan uit een multi-laags beukenhout, deskundig afgewerkt met een fineer. Telkens handgemaakt in Denemarken. Hoewel het rendement niet extreem hoog is, zijn de Davone luidsprekers altijd makkelijk aan te sturen met een buizenversterker; maar voorkeur voor buizen, hybride of solid state is er eigenlijk niet. Maar let op; kwaliteit van versterking wordt op prijs gesteld.

 

Davone Reference 1

Een langverwachte luidspreker, deze Davone Reference 1. Het moest er een keer van komen om een Davone referentie luidspreker in het assortiment te verwelkomen en wij zijn er blij mee. Deze Davone luidspreker gaat verder dan alle andere ooit gebouwde Davone luidsprekers. Een bijzondere combinatie van gebruikte units, de tweeter is een beryllium unit met een beweegbare massa van slechts 0,1 gram en een magnetische sterke van 2.0 Tesla. Een theoretische limiet. De middenunit komt van het Zweedse Oxeon en is een extreem stijve en platte glasvezel en genereert een extreem neutraal en realistische weergave. En als laatste unit een 10 inch papieren versie, gebouwd op een stevig aluminium chassis.

Het leder is echt leder en door de geplaatste spikes, lijken de luidsprekers te zwegen. Jawel, werkelijke pareltjes, deze Reference 1 van Davone

Een paar feitelijkheden:
Frequentiebereik 26 – 20.000 Hz
Gevoeligheid 87 dB
Crossover 200 Hz, 4 kHz
Gewicht 60 kilogram per stuk
Afmetingen: 1 meter x 47 breedte en 37 diepte
Prijs € 18.000,– per paar (walnoot zwart leder en walnoot of-white leder)

.

.

.

Davone Solo

Hoewel de vloeiende lijnen anders doen vermoeden, merken we telkens dat de te verplaatsen 30 kilogram per stuk, verbaasde blikken veroorzaakt. Ook is 1.10 meter hoger dan de foto’s doen vermoeden. Deze sculpturen zijn veel méér dan alleen sculpturen; ze maken werkelijk muziek. Ze weten een innemend, groots beeld neer te zetten, waarbij de woorden ‘precisie’, ‘innemend’ en ‘vergevingsgezind’ in me opborrelden. Kom eens luisteren en verbaas uzelf.
Een paar wetenswaardigheden: rendement 89 dB, gewicht 30 kilogram.

Prijs € 7.400,– per paar walnoot of zwart

.

.

Davone Twist

De Davone Twist is er in twee varianten, de Davone Twist Classic en de Davone Twist Select. Het verschil is dat er bij de ‘Classic’ altijd een zwart rooster is en bj de ‘Select’ zijn de units altijd zichtbaar. Elegant gebogen lijnen, bij deze schoonheden uit het noorden.
Een paar wetenswaardigheden: rendement 88 dB, gewicht 18 kilogram.

Prijs € 4.300,– per paar ‘Classic’
Prijs € 4.700,– per paar ‘Select’
.

.

.

Davone Meander

Recentelijk verraste Davone ons met de komst van een buitenbeentje, de Meander. Normaliter speelt u met twee luidsprekers, maar met de Meander heeft u er slechts één nodig. Twee kanalen in één behuizing. Dus u begrijpt het goed; er zitten 4 units in de kast.

De Meander is een all-in-one luidspreker – versterker systeem. Onderaan de kast een mooi snoer en wanneer u de stekker in het stopcontact steekt, bent u er al bijna. Uw telefoon of IPad zit in uw Wi-Fi netwerk en u koppelt middels bluetooth de Meander. Daarna start u Spotify, Tidal, een radiozender en de muziek gaat beginnen. Zelfs een doofstomme blinde krijgt dit voor elkaar.
Maar u kunt ook Chromecast, Spotify Connect of Apple Airplay 2 gebruiken. Het is net sex; doe het zoals het u bevalt.

Het geluid is extreem aangenaam. En ver verwijderd van kleine bluetooth kastjes, u kent ze wel van JBL of mindere kwaliteiten. Ook mijn lief kwam ooit thuis met zo’n rond melkpakje; aanvankelijk was ik de eerste seconden onder de indruk, maar na vijf minuten gooide ik het ding prompt in de plomp. Ik werd er erg onrustig van; het irriteerde me.
Zo dus niet met de Davone Meander! Een vol, rijk en enigszins warm geluid, weet de kamer te vullen. Ook in onze grote luisterruimte van 6 x 9 meter, klinkt de Meander niet als een klein speakertje. En ja, dat is knap! Ok, het is niet een kleine dreumes; het muziek-object meet zo’n 77 centimeter hoog en is met moeite te tillen door uw schoonmoeder; 16,5 kilogram. De klasse D versterkers genereren een heilzame 200 Watt.

Natuurlijk vervangt een Davone Meander niet uw high-end stereo systeem. Ik ben niet dom hoor, dat begrijp ik ook wel 🙂 en dat is ook niet de bedoeling. Maar in een studeerkamer, slaapkamer, buitenhuis, vakantiehuis, buiten op het terras, in de donker gemaakte kelder waar uw schoonmoeder zich bevindt, uw tuinhuis, keuken; afijn bedenk het zelf maar. Bij ons staat de Meander afwisselend in het kantoor en in de winkel. Prachtig mooi en dank aan het team van Davone; wat een kei-goed ding man!

Prijs € 3.300,– (1 stuk)

.

.

.

Davone Studio

De monitor luidspreker van Davone is de Studio. Een speaker als deze, maag niet een ‘boekenplank’ heten, daar zijn ze natuurlijk veel te mooi voor. De woofer is een 7 inch versie is en de tweeter van geanodiseerd aluminium. Verrassend elke keer, dat het laag uit dit kleine wondertje zo compleet is.
De bijbehorende metalen stands zijn zwaar, waardoor er een stevig fundament is. Een Studio op een stand weegt totaal zo’n 10 kilo per stuk. Daar houdt Mark van; stevig fundament. De optioneel verkrijgbare stand is 64 centimeter hoog.
Een paar wetenswaardigheden: rendement 88 dB, gewicht 10 kilogram.

Prijs € 2.600,– per paar
Prijs € 2.900,– per paar ‘select’
Prijs € 700,– 2 stands
Prijs € 160,– Desktop Stand

.

.

Davone Moxie

De kleinste vloerstaander uit onze luidspreker collectie is de Moxie van Davone. Slechts 80 centimeter hoog en desondanks een uitblinker in z’n soort, wanneer het over helderheid en schoonheid van klank gaat. De baspoort bevindt zich aan de voorzijde en maakt een plaatsing tegen de muur mogelijk. Aansturing door elke versterker blijkt in de praktijk moeiteloos te verwezenlijken en zowel voor het oog als voor het oor; een muzikale streling.

Prijs € 2.500,– per paar (walnoot, zwart, wit RAL 1013)

.

.