Luidspreker vergelijk: A6 Evo, Solo en Osiris

Luidspreker vergelijk: A6 Evo, Solo en Osiris
4 mei 2019 Mark van Braam
In Geen categorie

Koningsdag in aantocht; een aantal prachtige voorjaarsdagen en een drietal bijzondere luidsprekers om me heen. Denemarken, Oostenrijk en Italië zijn de landen van hun oorsprong. Het bracht me in een opperbeste stemming en daarom ben ik er vanmiddag eens voor gaan zitten om met u van gedachten te wisselen over 3 verschillende sets luidsprekers, de Davone: Solo € 6.300,—, de Gold Note: A6 Evo € 5.950,— en als derde de Trenner&Friedl: Osiris € 6.490,—. Dit is natuurlijk geen toeval dat ik dit zo gekozen heb, de prijzen liggen per paar dicht bij elkaar. Dat rijmt.
Een paar dingen van huishoudelijke aard: ten eerste; voor de foto heb ik de speakers even op een rij gezet, maar voor dit vergelijk heb ik telkens de luidsprekers gepositioneerd per stel. U weet natuurlijk als geen ander; wanneer je twee luidsprekers naast elkaar zet, beïnvloeden ze elkaar altijd en dat is eigenlijk ongewenst. Door al dat gesjouw voel ik m’n rug; maar dat is een terzijde en ik doe het graag voor U.
En ten tweede; w
at U van mij niet gaat horen is “ze klinken vééél beter dan dat het prijssegment doet vermoeden’, of “ze klinken alsof ze in een zeer vééél hogere prijsrange spelen”. U kunt er niet zoveel mee en naar mijn bescheiden mening is alleen een 1-op-1 vergelijk toerekeningsvatbaar bij dat soort kretologie.
Maar… zelfs dan weer de nuance; een vergelijk met een andere draaitafel of versterker, etc. laat de uitkomst weer iets anders uitpakken. Dus; heeft dit dan zin? Jazeker, toch wel. Omdat de audiofiele eigenschappen en klankeigenschappen in de basis dan niet veranderen. Wel is het zo dat met deze gebruikte versterker, niet altijd een perfecte match hoeft te ontstaan. Maar evenwel is het handig om een zeer goede versterker te gebruiken en daarom pakte ik dit keer de Gold Note IS-1000 uit de kast. Een all-in-one (KLIK HIER) en de neutrale kabels van Nordost, (KLIK HIER).

Over het uiterlijk van de speakers zeg ik verder ook niets; wat is mooi; wat is minder mooi; U mag het lekker zelf bepalen of in samenspraak met uw teerbeminde wederhelft. De Gold Note is wat minder ‘aanwezig’ wat dit betreft en door de schuine houding naar achteren valt de Osiris ook minder snel op. De Solo is waarschijnlijk het meest een aanwezige factor in uw woonkamer. Maar dat laatste lijkt mij geen straf.

Aan het roer dit keer een Kuzma Stabi S 12inch, toonarm Kuzma Stogi S 12 inch, Gold Note Donatello Gold, phonoversterker Gold Note PH10, bekabeling Nordost Red Dawn. Voor de overige specificaties die er voor u toe doen, verwijs ik u graag naar de separate pagina’s op onze website: Davone luidsprekers KLIK HIER, Gold Note luidsprekers KLIK HIER, Trenner&Friedl luidsprekers KLIK HIER.

De aftrap dan met een elpee van Sarah Vaughan ‘How long has this been going on’. Een oudje van het geliefde Pablo label; zeer muzikaal en doorgaans behoorlijk goed opgenomen. Bij deze elpee let ik op het vermogen van een luidspreker om haar expressie en haar bijzondere vibrato weer te geven. En juist haar grote bereik dient door een goede samenwerking van alle speakerunits, filter en kast, homogeen weergegeven te worden. Helaas is dat laatste iets wat door veel samenwerkende luidsprekerunits als erg lastig wordt ervaren en daarin schuilt gelijk ook het geheim achter een luidsprekerontwerp. Bij een uithaal van ‘onderen’ naar ‘boven’ hoor je gelijk of een speaker fundamenteel klopt. Dus wanneer ik alhier een luidspreker op audiëntie heb; van welk bekend- of onbekend merk en in welke prijsklasse dan ook en ik hoor haar stem klankmatig, krachtmatig of anderzijds veranderen, dan ‘komt ie er niet in’. Luidsprekers welke voor mij nog altijd een referentie zijn, zijn de Diapason Dynamis en de Diesis Roma. Zij vertellen u precies wat er aan de hand is.

Bij deze drie luidsprekers waar u wellicht over gaat dromen, hoeft u geen angst te hebben; los van de verschillen onderling, zijn ze alledrie zeer homogeen. De regelmatige bezoekers van AUDIO21 weten inmiddels dat de Davone Solo en Gold Note A6 Evo relatief kort aanwezig zijn en beide onlangs zijn toegevoegd aan onze luidsprekercollectie. Het nodige inspelen is dus nog gaande, maar gezien de progressie hierin van de afgelopen dagen, durfde ik het wel al aan om ze mee te nemen in het vergelijk van deze drie luidsprekers.

De Davone Solo doet het voortreffelijk. De Solo geeft een kordate weergave met best wel de puntjes op de i. Er is geen overloop of klankverandering hoorbaar in haar stem. Ik let bij het eind van het eerste nummer ‘I’ve got  the world on a string’ ook even op het uitsterven; de Davone gaat hierin heel precies mee overweg, het uitsterven bij de A6 Evo stopt iets eerder en bij de Osiris heb je de neiging om er helemaal niet op te willen letten, maar zit er ergens tussenin. De Solo zet een overtuigende breedte en diepte neer en weet het bijzondere vibrato ook met overtuiging te plaatsen. Bij de Gold Note komt er een factor ‘verleiden’ bij en de Osiris iets wat ik ‘met gemak’ en ‘tussen de lijntjes door’ noem.
Het laag van de Solo is zeer strak met lekker veel punch en ze weten de ruimte goed te vullen met muzikale aanwezigheid. In vergelijking met de A6 Evo; deze zijn klankmatig net iets softer dan de Solo. Niet in volume, maar in attaque; het gaat er fractioneel wat rustiger aan toe. Je zou het wat zangeriger kunnen noemen. Het is niet een groot verschil maar zou in een combinatie van de verdere set wel de keus kunnen bepalen. De Osiris zet haar stem op een iets meer ‘groovy’ manier neer. Wat trouwens opvallend is; los van de specificaties van de fabrikanten; ik wens het volume bij zulks een vergelijk altijd gelijk te hebben, maar hoef nu eigenlijk niet te draaien; het volume is bij elke luidspreker, nagenoeg gelijk, maar alsnog bij de Osiris één tandje terug. Bij de Osiris heb je iets meer het gevoel dat haar stem eruit geslingerd wordt met een soort spontaniteit. Wanneer het nummer verder gaat, komt er een jazz gitaar ‘in beeld’. Bij de A6 Evo is deze het meest gloedvol; bij de Osiris klankmatig het meest als ‘hout’ en bij de Solo met de meeste dynamiek en punch. Juist in afbeeldingshoogte weet de kleinere Osiris een verrassende hoogte van haar stem neer te zetten en dat valt dan op doordat de hoogte van deze speaker iets bescheidener is. De bekkens klinken helder en bij de Solo’s lijken ze net iets groter te zijn dan bij de A6 Evo. Bij de Osiris er precies tussenin en klankmatig is het hout van de drumstok wat pregnanter aanwezig.

Dan de elpee ‘Officium’ van Jan Garbarek met The Hilliard Ensemble. Een plaatje van een plaat en een aanrader. De vragen die ik me stel; hoe groot is de ruimte van de kerk; hoe duidelijk zijn de afzonderlijke zangers te horen en hoe intens komt de muziek ‘binnen’. De elpee is wat zachter opgenomen dan de vorige en het volume pas ik wat aan. De A6 Evo geeft nu een iets diepere kathedraal en de zangstemmen hebben fractioneel meer grondwarmte dan de Solo. Opnieuw is de Solo net wat preciezer, maar ik zou oppassen om hieraan teveel waarde te koppelen. Bij de A6 Evo wordt de muziek wat meer ‘gedragen’. Bij de Osiris ben je je wat meer bewust van de ruimte van de kerk; alsof je net wat intenser aanwezig bent. Wat precisie betreft zit de Osiris net in het midden, tussen de 2 neefjes in.

Als laatste ‘Danny Boy’ door Jacintha; welke luidspreker weet mijn strot het strakst dicht te knijpen…. Het laat zich inmiddels wel voorspellen na het bovenstaande? De A6 Evo weet de meeste drama weer te geven met het rijke middengebied. De Solo voelt het meest werkelijk en de de Osiris fractioneel makkelijker, wat ook weer wat heeft.
Is alles met bovenstaande woorden dan gezegd en geschreven? Nee, natuurlijk niet, ik verklap niet alles. Maar in grote lijnen zal de geoefende lezer begrijpen wat ik bedoel. De finesses alhier in de winkel en zelf luisteren is daarna altijd het advies.

Is er een conclusie te trekken? Wanneer ik zou moeten kiezen? Tja, dat is een leuke uitdaging. De Gold Note A6 Evo wil me als een Italiaanse ‘Evolina’ het meest verleiden; de Deense Solo lijkt het meest ‘recht door zee’ en de Osiris heeft dat lekkere, makkelijke spontane. Het heeft allemaal iets en het geeft maar eens te meer aan, dat elke speaker een ontwerp, een keuze en een compromis is. Ik zou eigenlijk met elk van de modellen zéér goed kunnen leven. En oh ja, dat doe ik al 🙂 maar dat is een terzijde.
Maar voor iemand die voor een bereikbaar bedrag, een relatief bescheiden vloerstaande luidspreker wenst met een grootst geluid; het zou af kunnen hangen van bijvoorbeeld de versterker die iemand gebruikt, of op z’n wensenlijstje staat. Of het hangt af van de eigenschapen van de luisterruimte. Maar daarover filosofeer ik dan het liefst alhier, met een kop koffie op bereikbare afstand. En natuurlijk is de mening ‘van uw ogen’ ook van belang. Hoewel; fout kunt u het in deze niet doen.
En dat laatste is een geruststellende gedachte, toch?

Copyright © 2019 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.