LUDOS!!!

LUDOS!!!
30 oktober 2018 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, afgelopen middag dan eindelijk het eerste deel van de zending uit Italië van Diesis Audio. De aftrap betreft de Diesis Ludos, de ‘benjamin’ uit de reeks.
Bent u wel eens wat vroeg geweest bij een klassiek concert; liefst dan ook nog met een koor? Ziet u het voor u: de eerste riedels van de klarinetten, gehijg door trombones en trompetten, de streken van bijvoorbeeld de violen, altviolen, cello’s, contrabassen. De rake klappen en roffels op de pauken, het laatste hoesten, soms zelfs nog een haal aan een stiekeme sigaret. Het inzingen van de afzonderlijke koorstemmen, uithalen, inademen, uitademen, gekke bekken trekken.
Afijn, de spanning stijgt. En stijgt. Het geroezemoes van de zaal die zich langzaam met publiek vult, de dirigent die wat heen en weer loopt en de spanning wat uit de lucht probeert te halen met een grap en een grol. En dan als vanzelf, wanneer de meeste stoelen gevuld zijn, laat de zaaltechnicus de lichten langzaam doven en het geluid verstomt. De toegangsdeur die toch nog eenmaal met een piep opent en met een te harde klap dichtgeslagen wordt; de laatste laatkomer wordt met een kwalijke blik binnengelaten en ze loopt met haastige stappen om haar plek zo snel mogelijk proberen te vinden. Het had m’n schoonmoeder kunnen zijn, maar dat is een terzijde.

Met bovenstaande is de sfeer bij AUDIO21 thans te beschrijven. Ludos is vanmiddag als een sfinx uit haar kist verrezen en van haar rode omslagdoek ontdaan. Snel en nonchalant door me neergezet; een eerste snapshot voor u, want ik ga ervan uit dat u mijn ongeduld deelt. Aangesloten op de ook nog inspelende MastersounD Evo 300B met dit keer de bekabeling van Tellurium Q. Aansluiten en met het draaien aan de volumeknop, ontwaar ik de eerste geluiden; ik hou gebiologeerd mijn adem in. Een glimlach kan ik niet onderdrukken. De eerste noten; zangstemmen en de ruimte vult zich met een zeer hoge basiskwaliteit, waarbij tevens duidelijk is dat hier nog vele dagen inspelen vereist is. Het is niet anders; jasses, inspelen dus. Ik zit te mijmeren: ‘met muziek of roze ruis’; snel beslis ik: het eerste bewaar ik voor overdag; het tweede voor de nachten.
Ik hou u op de hoogte; Diesis Audio wordt een belevenis, daar kunt u op rekenen!
En oh ja, voordat ik het vergeet; zaterdag 17 november bent u van harte welkom voor de eerste kennismaking: Diesis Show!

Copyright © 2018 AUDIO21, Wapenveld
Niets uit deze bovenstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.