LP tip: Woman child

LP tip: Woman child
18 augustus 2022 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer,  onlangs kwam deze elpee me onder ogen: Cécile McLorin Salvant met haar LP Woman Child. Uitgebracht op 180 grams vinyl en een aanrader; nee dit moois mag ik u niet onthouden. Met dank aan degene die mij op het spoor bracht van deze zingende dame.
Ze is beïnvloed door grootheden als Sarah Vaughan, Billie Holiday, Bessie Smith en Betty Carter. Ze componeert zelf muziek en schrijft teksten in het Frans en Spaans. Ik zou zo zeggen: Een kanjer, deze dame.

Het betreft haar 2e Jazz album en werd al in 2013 uitgebracht. Volgens mij op zowel CD als LP. Deze thans 33 jongedame won prestigieuze prijzen, zoals de Thelonious Monk International Jazz Competition en ze ontving in 2016 en 2018 een Grammy Award in de categorie ‘Best Jazz Vocal Album’.

Zelf schreef ze zelf een deel van de nummers, maar brengt ook composities ten gehore, daterend van de 19e eeuw tot en met de 21e eeuw. Dat ze meer kan- en is dan alleen een geweldig bijzondere zangeres, maak ik op uit de betekenis van haar derde album, waar de aandacht uitgaat naar vrouwen en onafhankelijkheid. Er is voor u nogal wat te ontdekken met al haar uitgebrachte albums. Maar ik zou beginnen met dit album: Woman Child.

Echt een geweldige plaat en echt geweldig opgenomen en ik wens u in eerste instantie succes met het zoeken en daarna extreem veel plezier bij het luisteren naar haar. 

 

P.S. Vanmiddag ontving ik een mail van Rob en u begrijpt dat ik zijn advies ga opvolgen:

Beste Mark,

Even naar aan leiding van je bericht over de geweldige cd van Cecile Mclorin Salvant.
Even op you tube aanklikken “Just a Gigolo with Winton Marsalis” De dame zingt bij Marsalis…..Neem eerst een glas rood erbij en…….adembenemend !
Hoop dat het je goed gaat en de Jadis versterker speelt de sterren van de hemel !

Met een groet,
Rob F. - uit Zoetermeer
COPYRIGHT © 2022 AUDIO21, HEERDE, DOOR MARK VAN BRAAM