LP tip: UMA ELMO

LP tip: UMA ELMO
6 april 2021 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezers, sinds enige tijd mag ik van mezelf niet meer shoppen op de website van het platenlabel ECM. Mijn uitpuilende platenkasten zouden door het telkens toenemende gewicht, hun taak van ondersteuning wel eens uit de handen kunnen geven. Aan de zwaartekracht. En dan is het leed, platenleed, niet te overzien.
Maar weet u, in het noorden des Vaderlands, wonen een stel muziekliefhebbers, ik zal ze incognito houden, C&V, waarvan de ‘V’ mij zo nu en dan updates meldt. Zo ook enkele weken geleden; plots uit het niets, een watsèpp. De telefonische ‘plong’, zo onzuiver als de roggelende stem van Bob Dylan. Mededeling: “De elpee ‘UMA ELMO’ is het beluisteren waard”. En geloof me, wanneer ‘V’ uit z’n stoel komt om de telex op te starten, dan moet het over iets moois gaan.
Op de website www.ecmrecords.com is het kleinnood te bestellen en na enige weken kunnen uw slapeloze nachten beëindigd worden. Wanneer de doos aangereikt wordt door de dienst-doende-dozendienst. En zoals ik al aangaf; een gevaarlijke website; als een leeg terras gedurende de Coronatijd; onweerstaanbaar.

Jakob Bro, de Deense meestergitarist, is geen onbekende bij ECM. Hun nieuw gevormde trio met de Noorse trompetist Arve henriksen en de Spaanse drummer Jorge Rossy, creëerde het album ‘UMA ELMO’, verkrijgbaar op CD en LP. De synergie van deze drie bedreven muzikanten spat er vanaf de eerste seconden af. De geweldige opnamekwaliteit alsook de kwaliteit van het vinyl is onbeschrijfelijk.

Voor de doorvragers onder u, de ‘line-up’: De Transrotor ‘ZET3’, voorzien met de toonarm ‘TRA9’ uit dezelfde stal. Deze maal ingebouwd het element Charisma Audio, de ‘MC-2’; om te beoordelen en te vergelijken met de ‘MC-1a’. Een terzijde; dat constant met elkaar kunnen vergelijken is iets wat ik door AUDIO21 kan doen, volgend jaar alweer 10 jaar. Een schat aan informatie werd zo verkregen.
De phonoversterker dit maal de RCM ‘Sensor2 mkII’, de luidsprekerkabels zijn de Nordost ‘Frey2’, evenals de interlinks en powercords. Uiteraard stroomproducten van QRT en de luidsprekers zijn de Diesis Audio ‘Aura’. En de voorversterker en eindversterker van het Zwitserse Nagra. Alwaar geen onaardig ‘setje’.

Op UMA ELBO spelen deze drie muzikanten met elkaar het album vol. Ze hadden uiteraard al eerder samengespeeld, in Zwitserland, Lugano, maar zijn dus relatief nieuw, zo met elkaar. Iemand schreef over dit album ‘there is no hurry to this music, but there is great depth’ en in die bewoordingen kan ik me helemaal in vinden. Helemaal zeker weet ik het niet, maar het valt denk ik onder de noemer ‘Jazz’. Maar dan meer van het avantgardistischer soort. Lyrisch, geluiden die in de ruimte uit het niets zich ontwaren. Een muzikale puzzel die opgelost wordt. Soms hypnotisch en soms dramatisch. Uitermate sfeervol. Een ingehouden, verstilde kracht.

Of het past in uw kopje muzikale thee; dat mag u zelf gaan ontdekken. Hier de link naar YouTube:

Copyright © 2021 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam