Te koop: Linn Axis platenspeler

Te koop: Linn Axis platenspeler
19 november 2020 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, gisteren toog ik naar Jos in Bussum om zijn nieuwe Gold Note Giglio ter plaatse te installeren. Ik had zijn Linn Axis ingeruild en deze stond me vanochtend aan te kijken. Dus zoals het hoort na de koffie; ik toog aan het werk…
Toen ik deze zeer netjes uitziende platenspeler onder handen kreeg, merkte ik op dat de uitlijning compleet niet goed was. Een elpee wordt gesneden en de tip van de naald moet precies op de plek staan van de snijbeitel. Om dat te bewerktstelligen dient de plek van de toonarm precies kloppend te zijn en van daaruit is er met de juiste afstel apparatuur de exacte plaats van het element te bepalen. Dat was bij deze Linn compleet ontspoort, een afwijking van 0,7 centimeter! Als dat namelijk niet goed is, begint het weergavetechnisch al fout; vervorming, verlies van detail, verlies van oplossend vermogen, verlies van dynamiek en zo kan ik nog even doorgaan. Zo’n verkeerd afgestelde tafel klinkt als een natte krant; zo duf als het sexleven van Sinterklaas, zullen we maar zeggen. En dat is zonde.

De tafel kwam met een dikke rubberen mat met opstaande randen. De armhoogte (VTA) was hier nooit op aangepast en het Ortofon MC3 element sleepte zowat met z’n buik over de elpee. Ook met een verkeerde VTA ga je dezelfde verliezen krijgen als in de alinea hierboven. Daarbij; een verlies van laagenergie. U krijgt dan een ‘een-noots- laag. En sommigen onder u zullen dat fijn vinden, zo’n zompige bhooeeemmm. Dat is prima, maar het heeft niets met high-end laagweergave te maken. Dus… indien u een andere mat op uw platenspeler probeert; dat is prima, maar pas dan wel de VTA aan (indien nodig) en controleer (of laat controleren) of de uitlijning nog steeds wel- of niet klopt.

Ik heb deze Linn voorzien van een nieuwe lederen mat van Acoustic Solid. Dat verhoogt de prijs met zes tientjes, maar de Linn is het wel waard. Een lederen mat op dit type platenspeler geeft meer drive in de muziek, alsook precisie en de zo begeerlijke snelheid. Dit dan in vergelijking met een stoffen, vilten of het gros van de rubberen matten.

De naalddruk stond op 1.75 gram en die heb ik verhoogd tot 1.95 gram, mijn adviesgewicht bij dit Ortofon MC3 element. Dat geeft de muziek weer ‘body’ en een mooi evenwicht tot de gehoopte luchtigheid in weergave van vinyl.

De prijs die ik voor deze nu goed afgeregelde platenspeler van Linn bedraagt € 695,– (loopwerk/toonarm/phonokabel/Ortofon MC3 turbo/ lederen mat  en afstelbeurt  en voor dat geld heeft u een leuke platenspeler welke nu weer prima speelt.

 

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.