Leema Sirius muziekserver: Finally!

Leema Sirius muziekserver: Finally!
11 december 2018 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, vandaag iets over streamen. Nu hoor ik een groot aantal onder u brommen “jaja Mark, je bent nogal een z(eiker)d wat dat betreft”. En dat geef ik ruiterlijk toe. Hoewel ik geen grandioos ruiter ben, maar dat is een terzijde.
Maar zonder gekheid, natuurlijk is het zo dat bij 75% van de waarde lezers van AUDIO21 wel iets van digitaliteit in huis is, als aanvoer van de broodnodige software, naast een draaitafel. Dat kan middels een cd speler zijn, een aangeklampte laptop of anderzijds en natuurlij middels allerlei vormen van streamen. Dat kan op een instapniveau, maar natuurlijk ook op top high-end niveau. En iets er tussenin. Velen onder u weten dat ik erg enthousiast ben over de muziekserver The Beast, welke inmiddels alweer vele jaren een vaste digitale bron is en waar ik toch wel erg van geniet. Bijna net zoveel als wanneer ik een elpee opzet. Het nadeel van de The Beast is echter, dat deesz nogal kostbaar is. Erg kostbaar welteverstaan; de meesten onder u zullen twee maal de staatsloterij moeten winnen. En hoewel ik er niet dagelijks mee bezig ben natuurlijk, heb ik toch wel mijn ogen en vooral oren open staan. Maar tot nog toe was ik nooit erg onder de indruk van de weergave van verschillende muziekservers.

Totdat ik gebeld werd door de importeur van het Britse Leema. Hij vertelde me dat het merk een muziekserver had uitgebracht, de Leema Sirius. En of ik het eens aan de tand wilde voelen, want volgens hem zou ik onder de indruk kunnen gaan geraken. “Jaja, het zal wel” dacht ik, maar omdat hij mij inmiddels heel wat jaren kent, werd ik wel nieuwsgierig. Vorige week een middag gepland en na installatie welke vrij eenvoudig is, gingen we luisteren. Het apparaat had inmiddels bij hem op de zaak een paar dagen inspeeltijd gehad.

Ik zal u de lijst van mogelijkheden nu besparen; maar het apparaat is met een uitstekend werkende App te bedienen en de enige ‘maar’ is dat het van mij iets eenvoudiger had gekund. Maar goed, picture it; geef analoge Mark een digitaal apparaat en hij gaat gelijk scheel kijken. Maar met wat uitleg, gezond verstand, geduld en RTFM, kwam ik er eigenlijk toch snel uit. Maar het belangrijkste is voor mij toch altijd het geluid. Let wel; we hebben het hier over een machine van € 5.500,— en dat is geen kattenpis. Maar als je het goed beschouwd: een cd lade, een DAC, een streamer, een ingebouwde harde schijf; dus eigenlijk toch best een erg interessante prijs. Een vervanging voor veel mensen van allerlei losse kasten.
Het geluid wat ik voorgeschoteld kreeg, was best goed. Ja, u leest het goed; best goed. Een aangename vloeiende klank, zonder digitale randjes of andere oprispingen. In vergelijk met m’n cd speler van Pathos, won de Pathos met kop en schouder; er gebeurt dan gewoonweg veel meer. De importeur zei verrassend weinig toen ik deze cd speler ernaast zette en schoorvoetend gaf hij toe dat het hem eigenlijk wat tegenviel. Begon al over een andere externe DAC.

Maar plots zag ik hem tegen z’n voorhoofd slaan. Nu mag u weten; hij is iemand die zo’n apparaat van A tot Z tot A wil leren kennen wanneer het nieuw uitgebracht is en als het moet, tot diep in de nacht. Vaak ziet hij er ook niet uit, na zo’n wild doorgehaalde audionacht. Aldus zijn vrouw me ooit influisterde. Hij zei dus al slaand op z’n inmiddels platgeslagen voorhoofd: “hoe kan ik dat nou vergeten hebben te controleren” en scrolde door het menu van de APP, alwaar hij een vinkje op een plek in het menu plaatste.
Tja, toen ging het geluid van ‘best goed’ tot “sjoet, dat is GOED!”. Opeens ging het gordijn weg, werd het dynamisch, kreeg diepte in het geluidsbeeld en de emotionele overbrenging begon te stromen. Het prettig vloeiende bleef gelukkig. Nee, ik ga u niet vermoeien met superlatieven maar de order voor de Leema Sirius werd gelijk geplaatst en ik moet helaas een paar weken wachten op de uitlevering. Tot dan mag ik de Sirius van de importeur gebruiken; best een hele aardige kerel, ondanks z’n platgeslagen voorhoofd 🙂

Is er een conclusie? Jazeker: bent u moe van al het zoeken; wilt u zonder gedoe gaan genieten van uw cd’s die u eenvoudig in het apparaat steekt en die automatisch geript en opgeslagen wordt? En wilt u ook kunnen streamen? Wandel een keer binnen en wees net zo verbaasd als ondergetekende. En dan gaan we daarna weer gewoon als vanouds een plaatje draaien en als u aardig bent, verwen ik u met een rondje Pluto. 

Copyright © 2018 AUDIO21, Wapenveld, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.