Kuzma Stabi M opbouw

Kuzma Stabi M opbouw
22 januari 2020 Mark van Braam
In Geen categorie
Kuzma Stabi M

Hoewel het armboard, welke benodigd is voor de montage van de Kuzma 14 Inch 4-Point toonarm, nog met de post naar ons onderweg is, ben ik vanochtend toch gelijk begonnen met de opbouw van de op één na grootste draaitafel van het Sloweense Kuzma. Gisteren aangekomen met de transporteur; twee kisten en een doos met de toonarm.
De Kuzma Stabi M is een moderne draaitafel, maar in een klassieke stijl. Plint met kap. Maar daarmee houdt ook elke vergelijking op met de platenspeler van weleer. Deze tafel is net als alle andere draaitafels van Kuzma, ontworpen om de best mogelijke weergave van uw geliefde vinyl te genereren.

Kuzma’s platenspelers worden altijd ‘hufterproof’ ingepakt en komen altijd zonder schade op de plek van bestemming aan. Dat moet ook wel, het totaal inclusief verpakking en kisten weegt zo’n 85 kilogram. 

Ja, de constructie is serieus stevig. En dat is een grotesk understatement. Opgebouwd uit verschillende onderdelen om elke ongewenste trilling te absorberen of te voorkomen. Het chassis is ontkoppeld van het sub-chassis. En met draaiknoppen volledig waterpas te stellen. Het plateau bestaat uit 3 delen en weegt circa 12 kilogram en dit ligt rechtstreeks op een kleiner subplateau. 

De motor is een gelijkstroommotor en aangebracht tussen koper en aluminium en opgebouwd in een koperen motorbehuizing. Het belangrijkste is dat door de bouw, het maximale koppel uit de motor, motorsturing en voeding gehaald wordt. De muziek krijgt daardoor een maximale drive, peace and rythm. De externe voeding in de separate kast bestuurt de motor op de meest precieze- en wenselijke manier. Het is eigenlijk ongelofelijk dat dit zware plateau in één omwenteling op 33 toeren gebracht kan worden.

De stofkap is dusdanig stevig en dusdanig ontworpen, dat er geen enkele trilling ontstaat, welke het signaal kan aantasten. Ook een merk als Gold Note heeft dit goed onder controle, maar helaas kunt u de meeste kappen van platenspelers beter gebruiken om uw teerbeminde wederhelft in de ochtend te voorzien van een ontbijt. Inclusief een ei. Maar dat is een terzijde.

Wat me altijd opgevallen is bij de Kuzma Stabi M, dat op de foto’s zo her en der op het internet, dat moeilijk te ontwaren is hoe intens imposant ze is. Maar dan wel op de bescheiden beschaafde manier. Met andere woorden; een Kuzma Stabi M moet je life zien. En dat kan bij AUDIO21 in Heerde. Het is maar dat u het weet 🙂

Zeer binnenkort ontvang ik het benodigde armboard om de 14 inch 4Point op te kunnen monteren. En dan bouw ik het Kuzma CAR50 MC element in en na wat fine-tunen gaat de pret beginnen.

Het is me wat!

En hieronder, nadat ik het juiste armboard ontvangen had, kon ik de 14 inch toonarm gaan monteren. Daarna het element uit Kuzma’s eigen stal, de CAR5. En het genieten is begonnen; jawel!

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.